Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '14

 
Kategori
Basketbol
 

Euroleague’de kritik hafta

           Turkish Airlines Euroleague’de son dört haftaya girilirken kağıt üstünde iki, gerçekçi bir bakış açısıyla bakarsak beş çeyrek finalist belli oldu. Kalan üç çeyrek final bileti için toplamda yedi takımın mücadelesi devam ediyor. E Grubu’nda kalan iki bilet için dört takım, F Grubu’nda kalan bir bilet için üç takım yarışıyorlar. 11.hafta maçlarıyla heyecan artıyor...

 

            Sırasıyla inceleyelim…

 

 

 

 

Panathinaikos - Fenerbahçe Ülker   (Perşembe 21:45)

 

            Sezon başından beri beklenen maçlardan biri bu hafta oynanacak. Geçtiğimiz sezon bir Panathinaikos efsanesi Mike Batiste, Fenerbahçe Ülker formasıyla OAKA’ya çıkmıştı. Bu hafta ise bir başka Panathinaikos efsanesi Zeljko Obradovic, Fenerbahçe Ülker’in başında OAKA’ya çıkacak. Obradovic de Batiste gibi Panathinaikos’a geri döner mi, bilinmez ama bu maçın Obradovic’in eski takımı ile Obradovic’in yeni takımı için çok önemli olduğu aşikar.

 

            Maç iki taraf için de önemli hangi taraf için daha önemli olduğu sorgulanırsa, cevabın Panathinaikos olduğu ortaya çıkar. Önceki hafta Laboral’e yenildikten sonra Koç Pedoulakis gönderildi ve takım menajeri Alvertis göreve getirildi. Alvertis’in takıma taktik anlamında çok şey katmayacağı ortada, takım Diamantidis’in istediği gibi oynayacak. Saha kenarında ise bütün kadronun saygı duyacağı bir isim olacak. Ramel Curry’nin sakatlığında yeni transfer Zach Wright onun boşluğunu doldurdu. Takımın başarılı olması için Roko Ukic’in ritmini arttırması gerekiyor. Maciulis-Bramos-Lasme zaten yapabilecekleri kadarını yapıyorlar, İstanbul’daki Efes maçında James Gist oynamadı. Bu maçta da forma giyemeyeceği açıklandı. Curry ve Gist’in yokluğunda Efes deplasmanında kazandılar ama kazanmayı çok da hak etmediklerini söyleyebiliriz.

           

            Sezon başından beri inişli-çıkışlı bir grafik izleyen Panathinaikos’un ikinci yarının başlamasıyla beraber dibe vurduğunu söyleyebiliriz. Emporio Armani Milano deplasmanında büyük farktan geri gelmelerine rağmen kaybettiler, sonra Laboral’e içerde yenildiler ve son olarak da Efes’i uzatma sonunda yendiler. Şu anda durum belirsiz çünkü takımın bundan sonra nasıl bir tepki vereceğini bilemiyoruz. Panathinaikos’un yetenekli ve üstün karakterli oyuncularla dolu bir kadrosu var. Euroleague’in son dört haftasına girilirken kendilerine çeki düzen verecekler mi yoksa böyle kötü oynamaya devam mı edecekler? Şahsen toparlanacaklarını düşünüyorum.

 

            Fenerbahçe Ülker’de ise koç Obradovic bütün aksaklıklara rağmen takımı toparladı ve çeyrek final potasına soktu. Son beş maçının dördünü kazanan Fenerbahçe Ülker, çeyrek final yolundaki rakiplerinden Unicaja Malaga ve Olympiakos’a karşı ikili averajda geriye düştü. İlk maçta 5 sayı farkla yendikleri Panathinaikos’a karşı da geriye düşmek isteyecekler. Maç kaybedilse dahi, ikili averajda üstünlüğü almak çok önemli olabilir.

 

            Takıma bakacak olursak… Emir Preldzic-Bojan Bogdanovic ikilisinden artık umudu kesme noktasına geldim. Bogdanovic savunmadaki gayretiyle hücumdaki kötü oyununu dengeliyor ama Emir Preldzic’e ne demek lazım? Birkaç yıl önce ‘geleceğin Bodiroga’sı olmaya aday olarak gösterilen Preldzic son üç maçta dibe vurdu. Son üç maçtaki istatistikleri şöyle; 4.6 sayı-1.3 ribaund-3 asist-2 top kaybı (ikilik atışlarda 4/10 isabet, üçlük atışlarda 1/6 isabet, serbest atışlarda 3/8 isabet) Tablo ortada. Emir Preldzic bu gidişle bırakın ‘geleceğin Bodiroga’sı olmayı, geleceğin hiçbirşeyi olmayacak. Hücumda bu kadar etkisizken, bari savunmada iyi olsa diyoruz ama o da yok. Pozisyon olarak olmasa da performans olarak Zoran Erceg-Zoran Planinic ikilisini aratmıyor. Tek farkı ligde yerli kontenjanından yer alması.

 

             Panathinaikos son 9 sezonda sadece 2 kez çeyrek finalin dışında kaldı. Türk takımlarına karşı iç sahada önemli bir seri yakaladılar. 2010’dan bu yana Efes’i üç kez, Fenerbahçe Ülker’i de iki kez konuk ettiler ve rakiplerini hep çift haneleri farkla mağlup ettiler.

 

 

 

 

 

Galatasaray Liv Hospital – Bayern Münih (Cuma 20:00)

 

           

         Geçen hafta ‘ayarlasan olmaz’ şeklinde bir maç oynayıp Lokomotiv Kuban’ı deplasmanda sadece 1 sayı farkla yenebilen Galatasaray bu hafta Bayern Münih’i konuk ediyor.

 

            Öncelik evsahibinin diyelim… Galatasaray bu grupta şu ana kadar oynadığı maçlarda kağıt üstündeki tahminleri sadece Lokomotiv Kuban maçlarında yanılttı ve onları da dengeledi. Şu anda 4 galibiyette olan Galatasaray bu maçı kazanırsa grubu 7 galibiyetle bitirebilecek gibi duruyor. Lokomotiv Kuban’ın da benzer bir performans göstermesini bekliyorum. Bayern Münih şu anda 5 galibiyette ama kalan maçlarda en fazla 1 galibiyet alarak eleneceklerini düşünüyorum.

 

            Bu tahminime göre; grup sonunda Galatasaray Liv Hospital ile Lokomotiv Kuban berabere olacaklar. İlk maçı unuttuk diyelim, geçen haftaki maçta 18-4 öne geçtikten sonra rakibi maça ortak edenler maçtan sonra ne hissettiler, merak ediyorum? Bu yüzden iş genel averaja kaldı. Şu anda Lokomotiv Kuban -12 averajda, Galatasaray ise -20 averajda. İki takımın aynı averajda olmaları durumunda, Top16 maçlarında daha fazla skor üreten takım grubu üst sırada bitirecek. Şu anda çok büyük bir fark yok ama Lokomotiv Kuban’ın daha fazla skorla grubu bitireceğini düşünüyorum. Galatasaray’ın kalan maçlarda +9 sayı averajı yakalaması gerekiyor ki kazandığı maçlarda 8 sayı farkının üstüne çıkamayan Galatasaray’ın işi zor.

 

            Bayern Münih son dört maçının üçünü kazandı ve bu süreçte Lokomotiv Kuban ile Real Madrid’i de yenmeyi başardı. Bayern Münih’in tek deplasman galibiyeti ise Kaunas deplasmanında oldu, sonrasında üç deplasmanı da kaybettiler. Partizan deplasmanında oyuna hiç tutunamadılar, arkasından iyi bir reaksiyon gösterdiler, taraftar desteğiyle Real Madrid’i yenmeyi başardılar. Bir daha aynı performansı gösterebilirler mi, zor görüyorum.

 

            İki takım ilk turda da aynı grupta yer aldılar. İstanbul’daki maçta Galatasaray 84-74 ile rahat bir galibiyet alırken, Münih’teki maç formalite icabı oynanmıştı. İki takımın da ikinci tur grupları belli olduktan sonra, oyuncuların da önem göstermediği maçı Bayern Münih 88-68 kazanmıştı. Top16’in ilk yarısında Münih’te oynanan maçı ise 66-72 ile Galatasaray kazandı. Galatasaray o maçta da -Kuban maçında olduğu gibi- rakip takımı adeta ‘zorla’ maça ortak etti ama Bayern Münih 20 tane üçlük kaçırınca, maç Galatasaray’ın oldu.

           

           Bu haftaki maç iki takım için de aynı derecede önemli. Bayern Münih bu maçı kazanırsa 6 galibiyete ulaşır ve çok zorlu son maçlar öncesi iddiasını sürdürür, ayrıca Galatasaray’ı da yarıştan uzaklaştırmış olur. Galatasaray ise hem Bayern’i yakalamak, hem de diğer maça bağlı olarak Kuban’ı geçmek istiyor. Yalnız Galatasaray için ikinci öncelik de fark atmak. Kuban’la iş ‘genel averaj’a kaldığı için dört maçta elde edilecek skorlar da, galibiyet-mağlubiyet kadar önemli…

 

 

 

 

 

Diğer Maçlar

 

 

_ Cuma akşamı 22:00’de Emporio Armani Milano, temsilcimiz Anadolu Efes’i konuk edecek. İki takım bu sezon üç kez karşılaştılar ve üç maçı da evsahibi olan takım kazandı.

 

_ Cuma akşamı 21:30’da Olympiakos, Laboral Kutxa’yı ağırlayacak. Laboral elendi ama iki hafta önce OAKA’da kazanmışlardı. Bir kez daha Yunan takımını deplasmanda yenebilecekler mi, göreceğiz.

 

_ Cuma akşamı 21:45’te iki İspanyol takımı Unicaja Malaga ile Barcelona Malaga’da karşılacaklar.

 

_ Perşembe akşamı 19:45’te Galatasaray’ı da yakından ilgilendiren maçta Zalgiris Kaunas ile Lokomotiv Kuban karşılacaklar.

 

_ Haftanın maçında Perşembe 21:45’te Real Madrid ile CSKA Moskova karşılaşacak.

 

_ Perşembe aynı saatte Partizan da Maccabi’yi konuk edecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

            Arif ŞAHİN

           

sahinarif88@hotmail.com

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..