Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Evcil hayvan yurtdışına çıkış prosedürleri

Kedi köpek gibi evcil hayvanların yurtdışına çıkış prosedürleriyle ilgili bazı merak edilen hususlar bulunmaktadır.

Bu tür hayvanları yurtdışına çıkarmadan önce yerine getirmenizin mutlak suretle gerekli olduğu bazı uygulamalar vardır.

Her ülke için birbirinden oldukça değişik kuralları olmakla birlikte, Avrupa Birliği ülkeleri kendi belirledikleri kuralları uygulamaktalar. Avrupa Birliği Ülkeleri dışında diğer ülkelerin yurt dışına pet taşınmasındaki kurallarını öğrenebilmek için yolculuktan önce  mümkün olduğu kadar önce gidilecek ülkenin büyükelçiliği ile iletişime geçmek gerekiyor.

Genelde Avrupa Birliği ülkelerine dostunuzu götürmek istediğinizde uymak zorunda olduğunuz kurallar ise şöyledir,

Avrupa Birliğine dahil ülkeler pet taşımasında Kuduz Titrasyon Testi şartı aramaktalar. Bu testin sonucu alındıktan 3 ay sonrasına kadar petinizi ülkelerine kabul etmemektedirler. Bu durumda, şayet evcil hayvanınız ilk defa yurtdışına çıkacaksa, en az 4.5 ay önce bir veteriner hekimegiderek yardım almak gerekiyor. Daha önce kuduz aşısı olan ve aşı uygulama süresi 30 günü geçmiş olan kedi veya köpeklerde bu süre 3.5 aydır. Kuduz aşısı uygulanan petinizin kanında kuduza karşı yeterli antikor oluşması için geçen süre yaklaşık 1 ayı almaktadır. Bundan dolayı aşı uygulaması sonrasında 1 ay beklemek gerekiyor. 1 ayın sonunda petinizden alınan kan örneğinden çıkarılan kan serumu veteriner hekiminiz tarafından akredite bir laboratuvara gönderilir. Bu laboratuvardan sonuç gelmesi yaklaşık 15 günü bulabilir.

Akredite laboratuvardan alınmış onaylı müsbet test raporu onaylanma tarihinden 3 ay sonra ve yurtdışı yolculuğunuzdan önce şehrin gümrük müdürlüğüne götürülerek gerekli işlemlerin yapılması, A.B. Pet Sağlık Formu'nun alınması, sağlanmalıdır. Ve nihayetinde bundan sonra evcil dostunuzla birlikte yurtdışına çıkabilirsiniz.

Öbür yandan pet dostunuzun mikrochip taşıması mecburiyeti de bulunmaktadır. Petinize veteriner hekiminiz tarafından yerleştirilecek olan mikrochip ve bu mikrochipin kimlik kartına yapıştırılan barkod numarası, kimliğin o evcil hayvana ait olduğunun ispatı olmaktadır. Bu da gözden kaçırılmaması gereken bir kuraldır.

Daha önceden yurtdışına çıkmış ve kuduz titrasyon testi müsbet olarak alınmış evcil hayvanların her yıl zamanında kuduz aşısının yenilenmesi neticesinde sonraki yurtdışı seyahatlerinde sizlerden tekrar aynı kuduz titrasyon test sonucu istenmeyecektir.

Ayrı bir önemli husus ise eğer uçakle seyahat edecekseniz, her havayolu şirketinin  pet transportu ile ilgili kuruma kendilerine özgü bir takım kurallarının bulunduğudur. Bundan ötürü  yolculuğunuzdan bir süre önce bilet almış olduğunuz havayolu şirketiyle iletişime geçerek taşıma kabı, ağırlık gibi hususlarda şirket kurallarıyla ilgili bilgi almak kesinlikle önemli bir husustur.

 
Toplam blog
: 20
: 2246
Kayıt tarihi
: 09.01.13
 
 

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinden mezunum. İlgi alanlarımın başında bilgisa..