Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '17

 
Kategori
Sağlık
 

Evde mayalanan yoğurdun faydaları

Evde mayalanan yoğurdun faydaları
 

evde mayalanan yoğurt (netten)


EVDE MAYALANAN YOĞURDUN FAYDALARI

Her yemekte muhakkak bir kâse yoğurt tüketiriz. Hatta bir arkadaşım sabah kahvaltısından sonra bir kâse yoğurdun içine 1 kaşık bal koyup tüketiyorlar. İçinde bol kalsiyum olan yoğurt, diş ve kemik gelişimi için çok önemlidir.  Yetişkinlerde yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan kemik erimesi gibi hastalıkların önüne geçer. İçeriğinde olan bol kalsiyum, bölgesel yağlanmaların önüne geçer. Düzenli olarak yoğurt tüketmek, yüksek tansiyona iyi gelir. Her gün 1 kâse yoğurt yiyenlerde yüksek tansiyon riski olmaz. Yoğurt düzenli olarak tüketildiğinde, vücuttaki fazla yağlar dışkı ile dışarıya atılır. Ciltte oluşan sivilce ve yaralara iyi gelir. Kadınlarda olan vajinal mantarı önler. İçeriğinde bulunan bol protein sayesinde kasları onarır. Kas gelişimi ve yıpranan kasların onarımını sağlamak yoğurt ile mümkün olmaktadır. Eşim hazır yoğurtlardan ziyade evde mayalanan yoğurdu tercih ediyor.

EVDE YOĞURT NASIL YAPILIR?

Sütü aldığınız yer, mümkün olduğunca güvendiğiniz bir yer olmalıdır. Sütün taze olduğundan ve içine su katılmadığından emin olun. Sütü eve geldiğinde bir tencereye alın ve kaynatın. Tencerede kaynattığınız sütü, tahta kaşıkla karıştırırsanız sütün buharı dışarı çıkacağından yoğurt çok daha katı olacaktır. Mayalayacağınız kabı sarmak için, battaniye ve üzerine ince pamuklu bir örtü hazırlayın. Derince cam bir kâseye kaynamış olan 1 litre kadar sütü koyun. Sütün, içine serçe parmağınızı sokup, yediye kadar sayabiliyorsanız sütünüz mayalanmaya hazırdır. 1,5 yemek kaşığı kadar yoğurt, sütten alınan 2 kaşıkla birleştirilip karıştırılır. Bu noktada amaç, yoğurdun süt ile aynı sıcaklığa gelmesidir. Maya, kaşıkla sütün içinde olduğu kabın kenarından dökülmelidir. Daha sonra tahta kaşıkla maya karıştırılır. Mayalanan sütün üzerine süzgeç kapatın ( Tam olarak süzgeç kâseyi kapatmalıdır). Önce pamuklu örtüyle süzgecin üst kısmı kapatılmalıdır. Daha sonra, kalın bir örtüyle kap kapatılmalıdır. Bu noktada kullanılan pamuklu kumaş, süzgeçten çıkan sütün buharını emmek için koyulur. Bu sayede yoğurdunuz çok daha katı olur. Bu şekilde mayalanan ve muhafazaya alınan süt, 7-8 saat kadar bekletilmelidir. Yoğurt akşamdan mayalanırsa sabaha hazır olacaktır. Hatta 7-8 saat sonra buzdolabına alınıp, bir 7-8 saat daha dinlenen yoğurt çok daha güzel olur, afiyet olsun.

NAHİDE ÇELEBİ

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..