Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '19

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Evlilik Öncesi (II)

17/04/2019

Bir yetişkin, yaşı ilerledikçe, rollerini ve dolayısıyla beklentilerini değiştirmek zorundadır. Havighurst, buna "Gelişim ödevleri" adını vermektedir. Gelişim ödevleri; bireyin yaşamının belli bir döneminde başarılması, bireyin mutluluğuna ve sonraki görevleri başarmasına öncülük eden, başarılmaması, bireyin mutsuzluğuna, toplumca onaylanmamasına ve sonraki görevlerde güçlük çekmesine yol açan ödevlerdir.

Ülkemizde evlilik öncesi programların batıda yaygın olarak kullanıldığı gibi kullanılmadığı görülmektedir. Aslında bu programlar hem eş seçiminde olası durumlarla yüzleşme, farkındalığı artırırken hem de evlilik sonrası çıkabilecek sorunlarla daha kolay baş edebilmelerine destek olmaktadır. Evlilik öncesi programlarda bir takım bilgi ve becerilerde kazandırılmak istenir. Bunlar; iletişim, aile özgeçmişi, problem çözme, karar verme, aile bütçesini hazırlama, evlilikten beklentiler, inançlar ve değerlerdir.

Evli çiftlere; danışmanlığa geldiklerinde, rolleri, sınırları, kuralları, sorumlulukları bilmedikleri zaman şu soruyu sorarım: Size göre ebeveyn nedir? Birey nedir? Eş nedir? Bunların her bir tanımına ayrı ayrı alırım.

Çünkü eşlerin anne tanımı, baba tanımı, eş tanımı, kendi ailelerine de yansıyacaktır.

Evlilikte ortak kararlar, sorumluluk alma, sevgi, şefkat, paylaşım, cinsellik ve tabii çocuklarla taçlandırılan bir sistemdir.

Kişi, kendi yaptıklarını fark etmeyip sorumluluklarını yeterince üstlenmiyorsa ve belki de sorumluluklarının ne olduğunu bilmiyorsa, çiftler arasında birtakım sorunlar yaşanabilir.

Ailesine, eşine değer veren birey, evlilikte yapmış olduğu hataları fark edip onları yeniden düzenleyebilir. Ben yatırımı sadece kendime mi yaptım?

Bu ev içeresinde sorumluluk aldın mı?

Ev kirası, taksitler, evin mutfak giderlerine ne şekilde katkıda bulundum.

Eşimle kaliteli zaman geçirdim mi?  Bütün bunlar evliliğin daha dinamik daha verimli daha sevgi dolu gitmesine sebep olur.

Bazı ailelerde sorun yaşanırken, bazı ailelerde ufak tefek sorunların dışında,  aidiyet duygusu, birlik beraberlik duygusu vardır.

Onun nedeni eşlerin sorumluluklarını, görevlerini, rollerini iyi yaptıkları ve sevgiyi evlerine, çevrelerine yaydıkları bir ortamdır.  Aşkın, cinselliğin iyi olduğu, ekonomik olarak iyi yönetilen evlilikler mutlu evliliklerdir.

Tabi bu da mutlu çocuklar, mutlu bir geniş aile demektir.

İstanbul Üniversitesinin yaygın eğitim çerçevesinde, bir uygulama etkinliği olarak hayata geçirdiği “Evlilik Okulu” projesinde, evliliğe aday gençlerin evlilik ilişkileri ve evlilik yaşamıyla ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğünün “Evlilik Okulu” çalışmaları ve ailenin eğitimine yönelik çabaları da aileleri bilinçlendirmeyi hedeflemektedir

Belgin turan'la daha başka neler mümkün

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..