Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '21

 
Kategori
Eğitim
 

Evlilik ve Aile Okulu

Pandemi döneminde yakınları uzak etmeye, uzaktan da olsa ailelere bir şeyler vermeye devam ettik. Danışmanlığını yaptığım Kadem/Şanlıurfa "Evlilik ve Aile Okulu" programımızı geçtiğimiz günlerde değerli hocalarımızla ve Kadem/Şanlıurfa temsilciliği ile kapanışı yaptık.

Seminerde; evliliğe aday olan gençlerin; eş seçiminde öncelikle kendilerini iyi tanıması, seçeceği eşini ve ailesini tanıması, benzerliklerini alıp, farklılıklarını kabul etmesi daha bilinçli karar vermelerini sağlayabilmeleri yönünde farkındalık oluşturuldu. 

Aynı zamanda evli bireylerin, evlilik ilişkileri ve aile yaşamı ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeylerini artırmak, eşlerin problem çözme becerilerini ve kapasitelerini geliştirmek,  anne babalar iletişim modelleri ve çocuk eğitimi ile ilgili temel aksiyonların öğrenilmesini sağlamak aile değerlerini koruyarak çiftleri konu hakkında düşünmeye yönlendirerek evlilik ve süreç hakkında sakin ve duyarlı karar vermelerinin sağlanması, evlilik ve aile değerlerini genç yetişkinlere sağlıklı bir şekilde yapılmasıyla, yolculuğumuza kadın ve erkek arasındaki iletişim ile başladık bir kadın ve erkek.
“Evlilik ve  Aile Okulu” programımızda eş seçimi, evliliğe hazırlık, aile yaşam döngüsü, işlevsel aile tipleri, ailede roller, ihtiyaçlar, beklentiler eşler, çocuklar ve kök aile ile ilişkiler ailenin işlevleri,  duygusal ihtiyaçlar, iletişim, problem çözme, çocuk yetiştirme becerileri, sağlıklı aile modeli ile programımızı tamamladık.

Düzenlenen seminerde KADEM Eğitim Direktörü Arzu Arıkan, Psikolog Aile Danışmanı Ayşegül Kuşku, Uzman Aile Danışmanı/Eğitmen Belgin Turan, Çocuk Gelişim Uzmanı Emel Seri, Prof. Dr. Aliye Aktaş, Psikolog Mustafa Cem Oğuz ve Psikolog Yadigâr Yıldırım kendi alanlarında eğitim verdi.

Seminerde aşağıdaki başlıklar ele alındı.

“Kadın ve Erkek: İki İnsan, Evlilik Öncesi İlişkiler ve Eş Seçimi, Evliliğe Hazırlık ve Yeni Evli Çiftlerin Yaşadıkları Süreçler ve Sorunlar, Ailede Yaşam Döngüsü/ Ailede Değerler, Tarihsel Süreçte ve Dini Bağlamda Aile Hayatı, Aile Tipleri; Anne-Baba / Anne-Çocuk/Baba-Çocuk/ İşlevsel ve İşlevsel Olmayan İlişki ve İletişim Kalıpları, Mutlu ve Başarılı Çocuk Yetiştirme Sanatı, Ailenin İşlevleri; Ekonomik/koruma/Toplumsallaşma/Eğitim/Rekreasyon/Birlikte Geçirilen Yaşam Alanları, Evlilikte Denge, Uyum ve Mutluluk, Sağlıklı Aile Modeli, Evlilikte Eşler Arası Duygusal Bağ ve Cinsel Yaşam Bağlanma Stilleri, Evlilikte Akrabalık İlişkileri/Evlilikte Olması Gereken Beceriler/İletişim Uzlaşı ve Problem Çözme Becerileri”.

Seminer sonunda yapılan anket sonucuna göre; katılımcıların evlenmeden önce mutlaka eğitim almaları gerektiğini vurguladılar. Aynı zamanda eşlerin iletişim becerileri, çocuk eğitimi konusunda da mutlaka eğitilmeli, evli bireyler zaman içinde eskiyen bazı yönleri yeniden ele almalı sonucu çıktı.

***

Uzman Aile Danışmanı/Eğitmen Belgin Turan, öncelikle evlilik öncesi dönemde, aileden bağımsızlaşabilme becerisi, kendi hayatının ve eşinin sorumluluğunu alabilmesi, cinsel açıdan olgunlaşmış olması ve evlilik tasarımını oluşturmuş olmasının önemi üzerinde durdu.

Türkiye'de evlilik yaşı ortalama olarak kadınlarda 24 erkeklerde ise 27 yaşına gelmiş her erkek ve kadının kendine özgü bir kimlik oluşturmuş olmalıdır, dedi.

Evlilik uyumu ve evliliği etkileyen faktörlerden bahsetti. Eşlerin kendi anne-babalarının mutluluk derecesi, kök ailelerinin rol model oluşu tanışma ve nişanlı döneminin kaliteli geçirilmesi, cinsiyete bağlı rollerde yetişme derecesi, kök aile ve arkadaşlar tarafından onaylanması, evlilikten beklentilerin benzerliği, eşlerin etnik dini gelenek görenek benzerliği evlenme yaşı psikolojik olgunluk üzerine bilgiler verdi. Evlilik kurumunun temeli aşk ile atılır güven sevgi ve saygı ile güçlendirilir, dedi. Sadece aşık olmanın evlenmek için yeterli bir neden olmadığını aynı zamanda kişilerin birbirini tanımasını da önemi üzerinde durdu.

Turan, evliliğin  0-2 aile yaşında gerçekleşen özel yaşam olaylarından bahsetti ve başarılı evliliğinin sırrının gerçekçi hayaller ve beklentiler karşılıklı özgürlük alanları karı koca sevgi ve saygı kendine güveni abartmadan gerçekleştirmek, anlaşma ve uzlaşma, güç mücadelesinden uzak ve boş zamanlarını kaliteli bir şekilde değerlendirmenin aile huzurunu ve mutluluğunu artıracağını ifade etti.

Uzman Aile Danışmanı/Eğitmen  Şanlıurfa KADEM " Evlilik ve Aile Okulu"  danışmanımız Belgin Turan "Ailede Değerler, Tarihsel Süreçte ve Dini bağlamda Aile Hayatı" konulu seminerinde ise aşağıdaki bilgileri verdi.

Dini bağlamda bakınca; değerler bazı noktalarda birbirini tamamlıyor ve  sevgi, saygı, sadakat, sabır uygulayan ailelerde,  eşini anlama ve tamamlayıcı ilişki ortaya çıkarmaktadır. Aynı zamanda çocukken değer gören ileriki yaşamında da  kendini değerli hisseder bu değeri hem kendisine hem eşine hem de yakın çevresine verir, dedi.  Aileye baktığımız zaman bu ailenin kutsalı, değerleri nedir?  Bir araya gelince en çok hangi konulardan konuşuyorlar?  Çocuk da bu konuşulan konular üzerinden kendi kimliğini ve kişiliğini ailede şekillendirir.

Dinimizde der ki; evlat anne babaya emanet olarak verilmiştir. Her ülkenin değerleri farklıdır. Tabii bunun yanı sıra evrensel değerler herkes içindir.  Dürüstlük, alçak gönüllü olmak, aidiyet duygusu, çalışkanlık, azim, sabır, hedef koyma, inanç, arkada iz bırakmak gibi.

Turan, toplumsal değer, global değer,  bireysel değerlerden bahsetti. Değer değişimi sebeplerini; küreselleşme, göç, teknolojinin gelişimi, toplumdaki cinsiyet rollerinin değişimi, toplumsal yapının değişimi, toplumun yaşadığı Kaos-kriz, bireyin içinde bulunduğu olumsuz ruhsal durum, psikolojik etkenler, olarak anlattı.

Bu değişimlerin, değerlerin, aile sistemine etkilerini anlattı. Tarihsel bağlamda; 1918 Döneminden itibaren günümüze kadar insanların yaşamış olduğu, tarihi yaşam olaylarının, savaşlar, darbeler, terör, ekonomik krizler, göç, yoksulluk, teknoloji, birey üzerindeki etkilerini anlattı.

Bugün daha anne karnında olan bir çocuğun dedelerinin, ninelerinin bundan 50 yada 100 sene önceki yaşadıkları olayların, bilişsel, duyuşsal, bedensel, sosyal, tinsel etkileri bugün doğacak çocuğa miras olarak kalacaktır dedi.

e-mail:belginturan@gmail.com

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..