Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '18

 
Kategori
Psikoloji
 

Eyvah Ebeveyn Oldum! Kendinize Güvenmenin 10 Yolu

Eyvah Ebeveyn Oldum! Kendinize Güvenmenin 10 Yolu
 

Yeni doğmuş bir bebek kullanım klavuzu ile Dünya'ya gelmez. Bunun yerine ebeveynlik deneme ve yanılma ile öğrenilir. Bu her şeyi yanlış yaptığınızı hissetmenize neden olabilir. Medyadan ve "sosyal" medyadan olumsuz etkilenme de üzerine eklenince kendinizi "Dünya'nın en kötü ebeveyni" hissedebilirsiniz.

Kendinize ve seçimlerinize inanmaya nasıl başlayabilirsiniz? İşte yolları;

1. Helikopteri durdur.  Ebeveynler rehber olmalı, gardiyan ya da izleyici değil. Bunu anlayanlar genel olarak daha mutlu, daha sağlıklı ve daha büyük yaşam ve evlilik memnuniyeti ve çocuklarıyla daha güçlü ilişkiler kuruyorlar.

2. Unutma, ebeveynlik bir bilim değildir.  Bütün bebekler bireydir, yani bir arkadaş ya da akrabasının bebeği için işe yarayan şey sizin için çalışmayabilir. O zaman sizin ve bebeğiniz için en iyisini yapın ve başkalarının söylediklerine endişelenmeyin. Bebeğiniz sağlıklı ve iyi olduğu sürece gerisi önemli değil.

3. Yanınızda bulunanlardan tavsiye alın.  Güvendiğiniz büyükanne/büyükbabalarla görüşme için zaman harcayın. Hangi dersleri öğrendiler? Neyi  farklı yaptılar? Bizden daha yaşlı insanlarda zengin kaynaklara ulaşmayı sık sık unutuyoruz. Bunu yaparak, onların bilgelik yıllarından faydalanıp, bu tecrübelerle kendimize daha güvenebiliriz.

4. Okuyun.   Ebeveynlik konusunda daha fazla kitap okuyun, ne kadar bilgili olursanız, ebeveynlik becerilerinizde daha iyi hissedeceğinizden emin olun. 

5. Kendinizi karşılaştırmayın.   Bir bebek sahibi olmak sizi bir rekabetin içinde olduğunuzu hissettirebilir.Diğer ebeveynlere ayak uydurmak yorucudur. Bunu yaparak kendinizi üzmeyin.

6. Yardım almak.   Pek çok yeni anne, kendilerini uykusuzluktan ve doğum yaraları bile henüz iyileşmeden, her şeyi kendileri yapmaya çalıştıklarından ( ev işleri ve bebek bakımı gibi) boğulmuş hissederler . Bu görevleri herhangi bir bütçeye devretmenin yolları vardır. Akrabalar, arkadaşlar ve komşular evcil hayvan bakımı, ayak işleri, çamaşır yıkama ve yemek hazırlığı konusunda yardımcı olabilir. Ya da gerektiğinde yardım etmek için birini tutabilirsiniz.

7. İnsanları ve sizi strese sokan ve ebeveynliğinizi zayıflatan şeyleri sınırlandırın veya ortadan kaldırın.   Yeni bir ebeveyn olarak daha hassas ve daha kolay bunalmış hissedebilirsiniz. Kendinizi olumlu insanlarla çevirin. 

8. Kendinize güvenin.  Bir şey doğru hissettirmiyorsa, yapmayın. Düşündüğünüzden daha fazlasını biliyorsunuz.

9.  Hatalara izin verin.   Biz insanız ve çoğu zaman yaptığımız hatalardan öğreniyoruz. Bu yüzden yeni doğanlar dayanıklıdır. Hata yapmaktan korkmayın.

10.  Destekleyici bir oyun grubu arayın.   Bunları mahallenizde, Facebook'ta,  doktorunuzdan veya ebenizden öğrenebilirsiniz. Verilecek tavsiyeler her zaman doğru olmayabilir, aynı zorlukları yaşayan bir grup anneye sahip olmak, yeni annenin her gün ihtiyaç duyduğu desteği ve güvenceyi sunacaktır. 

 

Kısacası artık ebeveyn oldunuz.Kendinize güvenin, kendinize güvenmenize sizin kadar artık bebeğinizinde ihtiyacı var...

Şeyma ABAY

Aile Danışmanı

https://www.instagram.com/uzmailedanismani/?hl=en

 

Kaynak: https://www.fitpregnancy.com/parenting/real-mom-stories/tips-to-build-your-new-parent-confidence

 

 

 

 
Toplam blog
: 15
: 133
Kayıt tarihi
: 04.09.17
 
 

Marmara Üniversitesi / Aile Danışmanı / Çift ve Aile Terapisi / Boşanma Danışmanlığı / Evlilik Ön..