Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '10

 
Kategori
İnançlar
 

Ezan duası ve fazileti…

Ezan duası ve fazileti…
 

Ya Rabbi; bizleri Peygamber Efendimiz (S.A.V.)'in şefaatlerine nail eyle...


Şüphesiz ki; Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’in hayatında biz ümmeti için sonsuz güzel örnekler bulunmaktadır. Bundan önceki bloglarımda; Yeme-İçme adabı, Yatma-Uyama abadı ve duaları, Hasta ziyareti vs… gibi başlıklar altında Efendimiz (S.A.V.)’in biz ümmetine tavsiyelerinden bazı başlıklar sunmuştum.

Bugün de, Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’in “Ezan Duası ve Fazileti” ile ilgili Hadis-i Şeriflerini inceleyeceğiz.

Ve kale sallallahu aleyhi ves-sellem; “Men kale hine yesmeul-ezane vel-ikamete:
Allahümme Rabbe. Hazih’id-davet’it-tammeh. Ves-salat’il-kaimeh. Ati Muhammedi-nil vesilete vel-fazileteh. Veb’ashü makamen. Mahmuden-illezi veaddeh. İnneke la tuhlifu’l-miad.”

Mealen; Resulullah (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyurdu;
Bir kimse, ezan dinledikten sonra: aşağıdaki şu duayı okursa, kıyamet günü şefaatim ona helal olur. -Ey bu faydalı davet’in ve kılınan namazın Rabbi Allah’ım. Muhammed’e vesile ve fazilet ihsan eyle. Ve O’nu: Kendisine vaat ettiğin MAKAM-I MAHMUD’a ulaştır” (1).

Bir başka rivayetle Cabir (r.a.)’dan, Resulullah (S.A.V.) şöyle buyurdu:
Kim ezan işitip, dinledikten sonra: Ey şu eksiksiz davetin ve kılınacak namazın Rabbi Allah’ım. Muhammed’e vesileyi ve fazileti ver. O’nu, kendisine vaat ettiğin makam-ı mahmuda ulaştır. Diye dua ederse kıyamet gününde o kimseye şefaatim vacip olur, zira Şüphesiz ki, sen vaadinden caymazsın”(2).

Ezan Duası”nı hep birlikte açıklayalım.
-“Ey bu faydalı davet’in ve kılınan namazın Rabbi Allah’ım. Muhammed’e vesile ve fazilet ihsan eyle. Ve O’nu: Kendisine vaat ettiğin MAKAM-I MAHMUD’a ulaştır.”

Burada “DAVET” lafzından murad: okunan ezan içinde Yüce Hakkı’ın vahdaniyetine, Resulullah (S.A.V.)’ın hak Peygamber olduğuna, vakti giren namazın edasına yapılan davettir.

“FAYDALI” lafzı burada: Yapılan davete icabet edildiği, gereği yerine getirildiği zaman, kim bu vazifeyi yerine getirirse kendisine dünya ve ahiretten menfaatlerini sağlar.

“YETERLİ” (TAMME) lafzından murad: Ezan-ı Şerif iki şahadeti bir araya getirmiştir. Bu iki şahadeti, tam bir itikatla ikrar edeni, cehennem ateşinden ve ebedi azabdan halas (kurtuluşa-selamete ermek) eder. Cennete girmesi için bu “YETERLİ” ve “FAYDALI” bir “DAVET”tir.

“KILINAN NAMAZ”: Kıyamete kadar, her mükellef mümine farzdır. Buluğ çağından, ölünceye kadar, vakitleri geldikçe bütün müminlerin kılmaları sabit olan bir farzdır.

“MAKAM-I MAHMUD”: Şefaat makamıdır. bu makamın sahibi de, Resulullah (S.A.V.) Efendimizdir. Resulullah (S.A.V.) Efendimiz, kıyamet günü; her türlü şefaati ile mahşer halkının iyisine, kötüsüne ve pek çoğuna şefaat edecektir. Bu şefaate nail olanların evvelleri ve ahirleri Resulullah (S.A.V.) Efendimizi öveceklerdir. İşte o gün “Makam-ı Mahmud” O’nun sıfatı olacaktır.

Nitekim Allah-u Teala, bu makamı O'na vaad etti. Ki; Yüce Yaradan Ayet-i Kerimesinde şöyle buyurdu; “Rabbın seni makam-ı mahmuda ulaştırır” (3).

Bu, Allah-u Teala’nın dönmesi imkansız olan bir vaadidir. Allah-u Teala, bu makamı O’na mutlaka verecektir. Nitekim üstte bahsettiğimiz mana icabı olarak; İmam-i Buhari’nin Sahih-i Buhari’sin de duanın sonunu şöyle rivayet ediyor;
“İnneke la tuhlifu’l-miad: Şüphesiz ki, sen vaadinden caymazsın”.

Gün içerisinde günde beş kere okunan ezan ve akabinde okunması önemli tavsiye edilen ezan duasını okumayı biz inananlar kendimize düstur edinmemizin faziletini bize getirisinin ne kadar önemli olduğunu şüphesiz ki görmekteyiz.

Rabbim biz inananlara; Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’in şefaatlerine nail eylesin İnşaallah…

“İnançlar” Kategorisindeki diğer bloglarımı okumak için tıklayınız...

DİPNOT:
1-
Delail-i Hayrat Şerhi “Kara Davut”, s.25, Salat-ü Selam numarası: 7.
2-Buhari, Ezan 8. Tefsiru Sure (17/79). Riyazü’s-Salihin C.5, s.191–192.
3-Kur’an-ı Kerim, İsra suresi, Ayet No:79.

 
Toplam blog
: 108
: 2366
Kayıt tarihi
: 05.04.08
 
 

1972 Haziranında  Eskişehir'de doğdum. Edirne'de ikamet ediyorum. Duygu ve düşüncelerimi yazıya d..