Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '07

 
Kategori
Felsefe
 

Ezoterizm

Ezoterizm
 

Sözcük anlamı olarak ezoterizm “ sadece belli sayıda inisiyeye açıklanan doktrine ” denir. Ezoterizm, sözcük anlamıyla “ sırlar ” anlamına gelir, yani derin ve hakiki bilgilerin ehil olmayanlardan gizlenerek, inisiyasyon yoluyla, bir üstad tarafından yalnızca ehillere öğretilmesi ve bu yolla edinilen bilgiler bütünü olarak tanımlanabilir.

Sözcüğün etimolojik kökeni, Grekçe "iç, içsel" anlamındaki "esoterikos" sözcüğünden türetilmiştir. Karşıt anlamlısı “egzoterizm”dir. Ergun Arıkdal ezoterizmin üç özelliğini şöyle açıklamaktadır:

1. Sır, sükûnet içinde, sessizlik halinde alınır. Sonra, ondan kimseye söz edilmez. Bir şeyin gizli olması, onun ifade edilmesindeki güçlüğe bağlıdır. İfade edilmesi ne kadar güçse, o şey o kadar gizli demektir. Belki de o derece hakikate yakın bir bilgidir. Bir tarife göre, bir insanın gelişmişliği, alışı ve verişi oranındadır. Bir şeyi ne kadar alabiliyor ve başkalarına ne kadar verebiliyorsunuz ? Bu alma ve verme arasındaki dengeyi kurduğu zaman inisiye, ezoterik olarak, gelişmiş bir varlık sayılır.

2. Ezoterik bir öğretinin dışında kalmış bir insan için, böyle bir sır ne anlaşılabilir, ne de kavranabilir bir durumdadır. Bunu temin eden husus sembolizmdir. İnisiyatik organizasyonun dışında kalan kişilerin bu sırlara erememesi için, bu sırlar organizasyon mensupları arasında semboller vasıtasıyla aktarılır. Dışarıda bulunan birisi sembolü görür, fakat ihtiva ettiği anlamı anlayamaz. Hariçte bulunan kişi kendine göre bir şey anlayacaktır. Asıl anlam hakkında bir malumata sahip olamayacaktır. Çünkü bir inisiyasyondan geçmemiştir.

3. Üstattan inisiyeye nakledilen sırrın kendisi değil, sembolüdür. Onu anlaşılır hale getiren ruhsal tesirdir. Bir üstadın bir inisiyeye öğretmek istediği şeyde sembolle birlikte özel bir ruhî tesir de vardır. Bilgi, inisiyeye apaçık olarak verilmemektedir. Sembolle birlikte ona, bilginin anlaşılmasına yardımcı olacak bir ruhsal içerik verilir. Aslında ezoterik çalışma bu yüzden zordur. İnisiye sembolü çözmek için büyük bir çaba sarf edecektir.

Ezoterizm, ne bir dindir, ne de bir dinin iç kısmıdır. Kaynağını herhangi bir dinden de almaz. Meydan Larousse Ansiklopedisi “Yalnız vakıf olanlara öğretilen ve vakıf olmayanlarca anlaşılmayan bilgi ve ya eserler için kullanılır. .. „ der.

Erhan Altunay şu şekilde tarif etmektedir ezoterizmi; “Daha geniş kapsamlı bir tanım yapacak olursak , ezoterizm , sadece seçilmiş belli bir topluluğa verilen, semboller ve şifreler aracılığı ile aktarılan , erginlemeye dayanan, metafizik öğretilere denir ”.

“Ezoterik öğretiler metafizik öğretilerdir. Metafizik , doğa’nın , fiziksel görüntünün ötesini , yani sezgilerle anlaşılabilen bilgiyi kapsar . Ezoterist her şeyden önce Tanrı’nın varlığına inanır . Amaç Tanrı’dan varolan fakat onun kadar mükemmel olmayan insanın dünya üzerinde yaşadığı hayatlarının sonucunda tekamül ederek yeniden Tanrı’ya dönmesidir. Ezoteristin kişisel ödevi kendi tekamülünü sağlamak, kolektif ödev ise başkalarınınkini sağlamaktır. Ezoterist Dünya üzerinde yaşayarak öğreneceği çok şey olduğuna inanır ve bazı öğretilerde olduğu gibi kendini dış dünyaya kapamaz. Ezoterik öğreti sadece geleneksel bilgi ile sınırlı kalmaz , ezoterist çağının bilimsel gelişmelerini de uyarlamayı bilir ”.

Ezoterik inisiyasyonun sadece bir eğitim değildir. Aynı zamanda bireyin kendi içinde yaptığı hiç bitmeyen bir yolculuktur. Semboller ve ritüeller yardımı ile birey süreç boyunca kendi içinde de bir süreç yaşar ve içindeki tanrısal özü keşfe koyulur. Felsefe taşı arayışı, tekamül süreci, insan-ı kamil yolu ve tüm arayışlar bireyin kendini keşfi içindir.

Ezoterizm kutsala daha derin bir bakıştır. 5 duyunun ötesine geçebilme çabasıdır.

 
Toplam blog
: 242
: 32770
Kayıt tarihi
: 09.03.07
 
 

21 Aralık 1973, Ankara doğumludur. Lisans ve yüksek lisansını “İşletme” alanında yapmıştır. Araşt..