​ F.Bahçe, G.Saray'ı bu kez Almanya'da yenerken... / Futbol / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '10

 
Kategori
Futbol
 

F.Bahçe, G.Saray'ı bu kez Almanya'da yenerken...

F.Bahçe, G.Saray'ı bu kez Almanya'da yenerken...
 

Fenerbahçe ve Galatasaray takımları eskiden süper kupa maçı için oynarlardı Almanya'da. Geçen sezon ikisi de bir kupanın ucundan tutmayı başaramayınca, bu kez organizatörlerin düzenlediği "dostluk" maçında karşılaştılar Almanya’da. Önce şu maçtaki dostluk kelimesini bir geçelim. Rekabetin olduğu kurumlar arasında dostluk, illaki kafa kol kırmaktan vazgeçmek değildir. Bunun sporda yeri yoktur ama rekabetin on yıllardır bu kadar büyük boyutta olduğu bu iki ezeli rakibin dostluk maçı da işte ancak bu kadar dostlukta oynanır!

Maçın adını dostluk maçı yerine ezeli rekabet kupası veya transferlere katkı maçı koysalar inanın daha gerçekçi olurdu.

Daha birkaç gün önce Almanya’da önce AZ Alkmaara’a 2-0 yenilip, ardından Köln gibi vasat bir takımdan 5 gol yiyince buradan en ağır eliştirileri yapıp, Aykut Kocaman ile bu işin olmayacağını, olmayacağını yazmıştık. Peki şimdi ne değişti? Sadece rakip.

Önce bu maçın sonucu bana yıllar önce Sigma Olumuk gibi isimsiz bir takım karşısında 8 kişi kaldıktan sonra 7 tane gol yiyen Fenerbahçe’yi hatırlattı. Rıdvan Dilmen’in oynadığı zamanlardı. Kaledeki Engin İpekoğlu dahi oyundan atılmıştı. Aynı zamanda da Mustafa Denizli’nin Galatasaray’daki T.Direktörlüğünün çömez devresiydi. O deneyimsizlikle M..Denizli ortaya bir ‘’tarihi fark’’ iddiası atmıştı. Fener 7 yedi ya!... O da yenecek.

Maç 3 gün sonra oynandı. O moralsiz, kendinden tarihi mağlubiyet beklenen Fenerbahçe, şu an T.Direktör olan Aykut Kocaman’ın golüyle Galatasaray’ı yenmeyi yine başarmıştı. Bunun üzerine Galatasaray’lı arkadaşlar ‘’yahu bu Fener kime yenilirse yenilsin, ardından gelip bizi yeniyor’’ demeye başlamışlardı. Öyle anlaşılıyor ki, Köln hezimetinin faturası yine Galatasaray’a çıktı. Fenerbahçe’liler haklı. Bu takım ne zaman zor durumda kalsa, Galatasaray Hızır gibi imdada yetişiyor. Üstelik bu kez neredeyse maçın tamamını, rakiplerinden bir kişi eksik oynadılar.

Fenerbahçe’nin 10 kişi golü bulması ve bunun üzerine yatması, oyun hakkında yorum yapmayı zorlaştırıyor. Sadece şunu söyleyebiliriz., Fenerbahçe 2 kişiyle orta sahadan geldi, Baroni verdi, Santos attı. O anda kale önünde tam 6 Galatasaray'lı oyuncu vardı!.. 10 kişi ile 2 golü atmaya gidecek halleri yoktu elbette ama Galatasaray’ın elinden gelenin ancak bu kadar olması ve sahadan yine mağlup ayrılması ilginç. İlginç çünkü ezeli rakiplerine ligde hem içerde, hem dışarıda yenilmişlerdi Hiçbir aşama yok. Fenerbahçe iyi mi?. Sanmıyorum. Galibiyetten başka bir şey bilinmiyor. Kadrosu yeterli mi?. Değil. O zaman nasıl yendi sen de bir şey beğenmiyorsun birader diyecek olursanız, Galatasaray’ın kadrosunu ve yedikleri golü bir inceleyin önce. Servet ve Gökhan Zan’ın birlikte oynadığı her maçta bu tip gollere alışın.

Fenerbahçe ne kadar kötü olursa olsun, kaç kişi oynarsa oynasın bu Galatasaray’ı yine de yenerdi. Maçı 11 kişi bittirebilselerdi, daha rahat yenerdi. Fenerbahçe’nin çok fazla değişmeyen kadrosu, en az 6 yeni futbolcunun kadrosunda yer aldığı bu Galatasaray’dan hem kalite olarak, hem tecrübe olarak daha şanslıydı. Selçuk, her zamanki laubaliliği ile oyunu zora soktu o kadar.

Fenerbahçe’de kaybolmayan en belirgin görüntü ezeli rekabet hırsıydı. Bütün maç 11 e 10 oynamak kolay değil. Onu sahadaki bilir. Ciğerleriniz sırtınızdan çıkari diliniz bir karış uzar. Galibiyeti korumak için canla başla çalıştılar, şans da yanındaydı… Eğer Dia gibi akıllı transferlere devam ederlerse, o zaman belki istenen düzeye gelebilir, yoksa bu durumun geçen seneden pek fazlası yok. Derbileri kazanmak da yetmiyor bazen...

Galatasaray’ın işi zor. Kalede bir tecrübesiz Ufuk var ama transfer ufkunda beklenti umutsuz gözüküyor. Mehmet Topal ve Keita’yı iyi paraya verdiler ama yerlerinde yenileri yok. Sattığının yerine yenisin koyamazsan, ticarette de kazanamazsın.

Hiç öyle gözükmese de, madem dostluk maçı, benden de dostça uyarı;

Biraz erken de olsa, ezeli rakibimizin bu geçen seneyi mumla aratan bu kadro ile başarılı bir sezon geçirmesi oldukça zor gibi. Daha Kadıköy’de oynamadan sezona Fenerbahçe yenilgisiyle başlamanın tahribatını ve yeni oyuncularda yarattığı psikolojik tramvasını, Rejkaard bakalım nasıl tedavi edecek?

 
Toplam blog
: 465
: 918
Kayıt tarihi
: 15.01.09
 
 

İstanbul doğumluyum.. İstanbul'un  tramvaylı döneminden bu şehirde yaşıyorum. Gençlik yıllarında ..