Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '10

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Facebook sayfalarındaki bilgiler ne yapılıyor?

Facebook sayfalarındaki bilgiler ne yapılıyor?
 

Birileri bizi gözetliyor


Facebook 2004 yılında kuruldu. Şu anda 350 milyon üye kayıtlı. Dünyanın en büyük internet sosyalşebekesi. Merkezi ABD - Kaliforniya şehrinde.

Facebook sitesine ilginin sürekli artmakta olduğu; sene sonuna kadar üye sayısının, yarım milyona ulaşacağı tahmin ediliyor, uzmanlar tarafından.

 

Dünyada aşağı yukarı her on iki kişiden birinin facebook üyesi olacağı tahmin ediliyor.

Facebook sayfalarında a - z ye kim kime ne yolladı, ne yazdı, resimler, oyunlar, yazışmalar, yani tüm aktiviteler sayfa silinmiş dahi olsa Facebook Bilgi Bankasında süresiz arşivleniyormuş.

 

Facebook çalışanı isterse isim veya anahtar bir kelime kullanarak gizlice (!) tüm verilere kolayca ulaşabiliyor. Ancak farkedildiğinde işine son veriliyor.

 

Teknoloji modern imkanlar sunuyor insanlara olabildiğince yararlanıyorlar. Ancak risk ve yan etkileri olabileceğini düşünerek bilnçli kullanılması gerekiyor.

 

İnternet alışverişlerinden banka verilerine kadar bir çok kişisel veriler insanların kendi iradesi dışında arşivleniyor. Ne oluyor ne yapılıyor pek haberimiz olmuyor genelde. Aynen facebookta olduğu gibi.

,,,,

 

Sokakta, alışveriş merkezlerinde, mağazalarda, hava terminallerinde, metroda, istasyonlarda, trende, otobüste akla gelebilecek birçok alanda kameraların takibinde insanlar.

Evlenmeyin erkekler naylon kızlar çıkacak diye bir türkü vardı bir zamanlar. Şimdi 21. yüzyılda teknoloji sayesinde dünya çapında kişisel verilere ulaşmak kolaylaştı, dolayısıyle, insanlar naylon değil oldukça şeffaflaştırıldı. Kişisel hakları koruma yasasının eksikleri tartışılıyor.

 

Facebook kullanırken kişisel verileri kaygısızca dünyaya ifşa etmenin sakıncaları olabilir bazı özel durumlarda. Bu bakımdan resimlerin, yazıların, yayımlanması sakıncalı mı değil mi konusu göreceli de olsa dikkatli olmak;

resim ve yazıları, linkleri v.b. yayına vermeden paylaşmadan önce iyi düşünmek gerekiyor.

 

İnsanlar hergün ortalama bir saat facebook sitesinde zaman harcıyormuş. Facebook dünyanın en büyük Resimbankası bir billion resim mevcut. Her iki ayda bir beş milyon daha artacağı tahmin ediliyor

,,,,

Bir kafede bir bankta karşılaştığımız kişiyle oturup bir iki laf etmeye - belki bir aile fotoğrafını gösterme cesareti bulamazken, sahsen görmediğimiz- tanımadığımız insanlara özel resim ve kişisel verilerimizi facebookta rahatlıkla teşhir edebiliyoruz. Güvenmekten mi, kaygısızlıktan mı, yoksa riskleri konusunda yetersiz bilgi sahibi olmamızdan mı kaynaklanıyor diye düşünebilir insan.

,,,,

Devlet kanalı tv - zdf in internet sayfasında facebook ile alakalı haberin özeti: www.heute.de/ZDFheute/inhalt/12/0,3672,8015468,00.html

Adının açıklanmasını istemeyen; facebookta çalışmış bir kadının ilginç açıklamaları. "The Rumpus" online magazin sitesinde yayımlanmış ilgili ingilizce yazıyı aşağıdaki linkten okuyabillrsiniz.

therumpus.net/2010/01/conversations-about-the-internet-5-anonymous-facebook-employee/

 

Facebook' un röportaja reaksiyonu: Söylenenlerde eksik ve yanlışların olduğu, röportajın legal olmayışı ve adını gizlemesinden de anlaşılılıyor diyor, açıklamada: www.techcrunch.com/2010/01/11/rumpus-facebook-privacy/

 

İngilizcesi olmayanlar google amcaya tercüme ettirebilirler. Biraz komik tercüme ediyor ama yinede bir şeyler anlaşılıyor.

 

mine

24.01.2010

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 139
: 4264
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

Yurt dışında yaşıyorum. Spor, yürüyüş vb. bedensel aktiviteleri düzenli uyguluyor - vegan tarzı besl..