Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '10

 
Kategori
Teknoloji
 

Facebook şoku!!!

Sevgili arkadaşlar,

Bugün öğrendiğim bir olayı size anlatacağım.

Bugün Facebook anasayfasına girenler şok oldu! Sayfanın alt kısmında bulunan Hakkımızda, Reklamlar, Yardım gibi linklerin bulunduğu alana bakanlar İnci Sözlük üyeleri tarafından yerleştirilmiş çirkin küfürler gördüler.

İnci Sözlük tarafından organize edilen bu eylem aslında bir hacking olayı değil. Yani ortada Facebook'un sunucularına gizlice sızan korsanlar falan yok. Gelgelelim Facebook'un çeviri sayfasındaki bir açığı organize şekilde kullanan İnciciler siteyi sunucularına girmekten beter hale getirdiler!

Bildiğiniz gibi Facebook pek çok farklı dilde hizmet veriyor. Bu dil hizmetlerini de bir çeviri sayfasıyla sürekli geliştirmeyi ve güncel tutmayı hedefliyor. Kullanıcılar çeviri önerilerini sisteme yükleyebiliyorlar. Yüklenmiş öneriler diğer kullanıcılar tarafından oylanıyor ve böylece en doğru çeviri sayfaya yansıtılmış oluyor. Bu sistemde bir hata yapan programcılar belli bir oy sayısını aşan çeviri önerilierini doğru kabul edip herhangi bir onay mekanizmasına sokmadan yayına alınmasını sağlamışlar. Bu açığı fark eden İnci Sözlük yazarları organize bir şekilde çalışarak pek çok Türkçe çeviriyi küfürlü içerikle değiştirmeyi başarmış durumda.

Facebook'un her yerine yayılmış olan küfürlü ve değiştirilmiş linklerin bir kısmı halen yayında duruyor. Büyük tepki toplayan bu eylem Facebook'taki önemli bir açığı ortaya çıkarmış oldu.

Siz ne düşünüyorsunuz arkadaşlar. Bütün bu olaylar olurken bu Facebook'un editörleri ne işlerle meşkul dersiniz ?

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere hoşçakalın...

FeZa18

 
Toplam blog
: 20
: 6944
Kayıt tarihi
: 22.12.07
 
 

Merhaba, Adım feza. 19/03/1990 izmir doğumluyum. 9 Eylül Üniversitesi'nde okuyorum. Bilgisayar ve t..