Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '08

 
Kategori
İnternet
 

Facebook'ta ebemizi bulduk, ya sonrası?

Facebook'ta ebemizi bulduk, ya sonrası?
 

“Ebemi de bulacağım allahın izni ile”; Türkiye’deki kullanıcılarının Facebook’ta oluşturduğu ilk ve en büyük gruplarından birinin ismi idi.

Daha önceleri arkadaş.com, yonja, siberalem gibi sıradan “sosyalleşme” sitelerinin kullanıcıları define bulmuş gibi Facebook’a ebelerini, arkadaşlarını bulmak için doluştular. Gruplar oluşturdular.

Sosyalleşmekle, hayatımızın olmazsa olmazı sanal alemde arkadaş edinmek, eşdeğer anlam taşır oldu. İlkokul arkadaşımızı bulduk ya artık en sosyal biziz!!.

İnternete olan onca merakıma rağmen facebook çılgınlığına yakalanmayanlardan biriyim. Şimdiye kadar hiç ilgilenmedim. İllaki "ebemi de bulacağım allahın izni ile" gibi bir niyetim de yok zaten. Bulmak isteyen, istediğini bir şekilde bulur.

Nedense Facebook çok anlamsız geliyor bana. Bazen arkadaşlarım, Facebook'ta ki ilginç ve komik grup isimlerini söylüyorlar, sadece şamata yapmaya vesile oluyor hepsi bu.

Facebook’un bu kadar gündemde olmasına, bilen bilmeyen, anlayan anlamayan herkesin kullanmasına rağmen, en büyük sorununun “güvenlik” olduğu aşikar. Zaten sanal alemde bu kadar popüler olan sosyal ağ sitelerinin genelde büyük güvenlik açıkları var.

Bu tip sitelerin en büyük problemi; her yeniliğin amacından saptırılarak sömürülmesi, çok faydalı olabilecekken farklı amaçlarla kullanılması. Hatta öyle ki tamamen iyi niyetle dahil olanlara hareket alanı bırakılmaması.

Facebook; kendisine biçilen servetin, alıcısı tarafından, aslında üyelerin bilgilerini elde etmek için ödeneceğini pek az kullanıcısının bildiği bir site olduğunu düşünürsek, sadece bu bile daha dikkatli kullanımını gerektirmekte.

Daha önce BBC, sadece bu güvenlik sorununu ispatlamak için küçük bir uygulama yazarak Facebook'taki büyük tehlikeyi ortaya çıkarmış ve güvenilir olmadığını ispatlamıştı. Sanki bir oyun, quiz ya da günün şakası gibi bir etikete büründürdüğü programla kullanıcıların kişisel bilgilerini ve arkadaş listesini toplamak için sadece 3 saat yeterli olmuştu.

Bu defa; bir yazılım geliştiricisi, dünyanın en popüler sosyal ağı Facebook'a ait olan yeni bir uygulamanın kullanıcılara zarar verebilecek bazı javascript'leri çalıştırdığını iddia etmiş. (chip.com.tr)

Buna göre herhangi bir hacker, çok da fazla uğraşmadan bir Facebook kullanıcısının hesabına girmek suretiyle onun adına mesaj gönderebilirken, aynı şekilde mesaj kutusundaki mesajları da kolayca okuyabiliyormuş.

Bunun yanında Facebook'un gizlilik ayarlarını da değiştirebilen hacker'ın kullanıcıların arkadaş listesindeki kişileri silebilmesi de mümkün olabiliyormuş.

Bu açıklamaların üzerinden günler geçmesine rağmen, Facebook'taki bu ciddi açık hala giderilmiş değil.

Evet, teknoloji bize iletişim konusunda çok büyük imkanlar tanıyor. Çağa ayak uydurmak niyetindeki bizler de olabildiğimizce müdahil olmak istiyoruz ve karşımıza çıkan yeni imkanları da tecrübe etmekten geri durmuyoruz. Ancak milyonlarca insanın özel bilgilerini saklayan bir sosyal ağ sitesinin kötü niyetlilerin cazibe merkezi olması da kaçınılmaz.

Facebook'ta "güvenlik" tedbirlerinin bu kadar yetersiz olmasına karşın halen sosyalleşmeyi sosyal ağ sitesinden “ebesini bulmak” anlamında değerlendirenlere duyurulur.

İyi ki Facebook kullanıcısı değilim...İyi ki a-sosyalim.

Velhasılı kelam; Şu Facebook'u sevemedim.

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..