Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '09

 
Kategori
İlişkiler
 

Fakir ve zenginin davranış farklılığı!

Fakir ve zenginin davranış farklılığı!
 

Sonunda bunu da araştırıp, fakirlerin yüzüne vurarak, onları bir kez daha utandırmayı başardılar.

Bu yeni araştırmanın konusu, zengin ve fakiri vücut dillerinden anlayabilmek…

Evet, vücut diline göre; fakirlerin, başkalarına, zenginlerden daha fazla ilgi gösterdiği ortaya çıkmış.

Berkeley Üniversitesinden psikologlar Michael W. Kraus ve Dacher Keltner'ın yaptığı araştırmada; ekonomik durumu iyi olanların vücut hareketlerinin, muhataplarına daha az açık olduklarını tespit etmişler.

Psychological Science dergisinde yayımlanan ve Fransız Le Figaro gazetesinin internet sayfasında yer verdiği araştırmaya göre; sosyal statü göstergesi olarak kabul edilen kıyafet ve arabanın dışında, vücut dilinin de kişinin sosyal seviyesini açığa vurabileceğini gösterdiği tespit edilmiş.

Araştırmacılar, birbirini tanımayan kişileri karşı karşıya getirerek filme almışlar. Karşı karşıya geldiklerinde 100 katılımcının her birinin vücut dili gözlenmiş.

Gelir düzeyi iyi olanların dar gelirlilere göre karşısındakine daha az ilgi gösterdiği görülmüş. Yani benim sana ihtiyacım yok anlamında! Bunun hareketlere de yansıması bir görgüsüzlük işareti değil mi?

Odanın dışına yerleştirilen gözlemciler, 60 saniye karşı karşıya duran kişileri gözlemledikten sonra, sadece vücut diline bakarak kişinin gelir durumunu sorun çekmeden tahmin etmişler. Yani iki kişi karşı karşıya geliyor. Giyim kuşamlarının dışında, hareketleri ve insanlara bakışları ile mali durumu hakkında bilgi sahibi olabilmek gerçekten enteresan!

Araştırma sonunda bilim adamları, karşı karşıya geldiklerinde zenginlerin kıpırdama, tırnaklarına bakma eğiliminin dar gelirlilerden daha fazla olduğunu ve bu kişilerin muhataplarıyla göz teması kurmaktan çekindiklerini tespit etmişler.

Bununla beraber, araştırmacılar, dar gelirlilerin daha dikkatli olduğunu, muhataplarıyla karşı karşıya geldiklerinde kaşlarını kaldırdığını, konuya uygun olarak gülümsediğini ve göz teması kurmayı tercih ettiklerini de tespit etmişler.

Araştırmacılara göre, dar gelirlilerin sosyal ilişkilere ihtiyaç duydukları, bu farkın hayvani içgüdülerden geldiğiymiş.

Yine araştırmacılara göre; tavus kuşunun tüylerini kabartması misali, zenginlerin vücut hareketleriyle, karşısındakine "İyiyim. Size ihtiyacım yok" mesajı veriyormuş. Öte yandan dar gelirliler ise hayatlarını sürdürmek için sosyal ilişkilere gereksinim duyarlarmış.

Ayrıca, komşular arasındaki sosyal bağlantıların, dar gelirlilere, çocukların bakımı ya da ulaşıma ilişkin sorunları çözmek için yardım ediyormuş.

Buradan şunu anlamak mümkün! Dar gelirliler sosyal ilişkileri sıcak tutup, bu sıcak ilişkilerden kendi menfatına yararlanma yolunu seçiyor. Yüksek gelir grubuna ait kişiler ise, benim sana ihtiyacım yok. Ben kendi kendime yeterim! Havalarına ve tribine girerek, çevredekilere vücut dili ile bile olsa tepeden bakıyor!

Tıpkı dünyayı yöneten iki bin dolayındaki global şirketler gibi… Onlar kendi çıkarları için 6.5 milyar dolayındaki insanın hayatını hiçe sayıp, bir taraftan ekonomik kriz yaratıp, bundan yararlanmaya çalışıyorlar. Diğer taraftan da dünyanın sonunu getirmek için kullandıkları üretim araçları ile dünyanın kirlenmesine, küresel ısınma, oluşan kara delikler ve ozon tabakasının delinmesine katkı yaparak, adeta burunlarından kıl aldırmıyorlar!

Bu araştırmaya uluslar bazında da bir örnek verecek olursak; AB ülkelerinin, Ortadoğu, Doğu ve Güneydoğu Asya, Afrika, Güney Amerika halklarına bakışlarıdır. Tıpkı onlarda varlıklı kişilerin hareketlerini taklit edercesine, yukarıda saydığımız bölge halklarına hep tepeden bakarak, sıcak bir ilişki kurmuyorlar… Irak gibi, Afganistan gibi ülkeleri birlikte istila edip, oralarda binlerce insanın ölümüne neden olabiliyorlar. Sonrada çıkıp, insan hakkından ve demokrasiden bahsederek, demokrasi şampiyonu rolünü oynuyorlar.

Bu araştırmaya birde ulus bazında örnek verecek olursak, Türk insanının misafirperliği malum. Birde Alman halkının misafirperliğini gözünüzün önüne getirirseniz, Alman usulü sözü bile size aradaki farkı gayet açık bir şekilde anlatır. Türk halkının fakirliği ve sıcaklığı, Alman halkının zenginliği ve insanlara tepeden bakma, fazla samimi olmama halleri gibi…

Evet, bundan böyle sizde karşınızdaki kişinin hareketlerine bakarak, onun zengin mi fakir mi olduğunu anlayabilirsiniz!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..