- Kategori
- Haber
Fare leşli, böcekli kakao işlenip bize yedirilmiş! Yapanın yanına kâr kalmış!
BÖCEKLER,FARELER TÜRKSE KORKMAYIN!
Sabahtan beri okuduğum bu haberden ötürü aklım tutuldu, bir tatil günüm mahvoldu! Herkes okumamış olabilir yada bu denli önemli bir haber tıpkı içeriği gibi unutulur/unutturulur düşüncesi ile aktarmak, paylaşmak gereği duydum.
14.Şubat.2011 tarih itibariyle, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ve ona bağlı İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü’ne, İstanbul Cumhuriyet Savcılığına, İstanbul Barosu’na dilekçe yazarak bu konunun akıbetini soracağım. Haber içeriği; üzeri kapatılmış, rafa kaldırılmışsa , bu haliyle bile insanlık suçu teşkil ettiğinden ‘ihbar’ kabul edilerek değerlendirilmesini isteyeceğim. Kimden isteyebilirim sizce? Tabii ki İstanbul Baro Başkanımız Sayın Ümit Kocasakaldan…2007 ‘de el çabukluğu marifeti ile ilâçlanıp, bize yedirilen hayvan leşli, böcekli 5 milyon kilo kakaoyu gümrükten geçirip, açılan davayı aklayıp paklayanlardan değil…
"4 Temmuz 2007 tarihinde Fildişi Sahili San Pedro'dan kalkan 5 milyon kilo kakao yüklü Al Hurreya isimli Ro/Ro gemisi, 28 Temmuz 2007 tarihinde İstanbul Ambarlı Limanı'na yanaşır. Yasa gereği gemideki yükü kontrol eden Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü, kakao çuvallarının içinde çok sayıda böcek tespit edince gemiyi karantinaya alır.
Al Hurreya gemisinin kaptanı, “Böcekler gemi ambarında bulaştı” iddiası doğrultusunda ileride kakaonun sahibi Altınmarka Gıda şirketiyle ihtilafa düşmemek için tespit istemiyle mahkemeye başvurur. Gemi 8 gün limanda bekletilir. Böcekli kakao bilirkişi raporuyla birlikte mahkeme kayıtlarına da geçer. Ancak hiçbir kurum, "Bozuk ve kalitesiz hammadde sayılan böcekli kakao" için işlem yapmaz!.
Alınan örnekler İsrail'deki depo zararlılarının tespitini yapan Food Technology İnternational Consultaney LTD adlı şirkete gönderildi. Şirket, ölü böceklerin bile ülkesine girmesine izin vermedi ve numunenin -18 derecede 6 saat bekletildikten sonra kendilerine gönderilmesini istedi. İsrail'den gelen sonuca göre böceklerden biri hayvan leşleri, gübre ve diğer ölü böcekleri yiyerek beslenen böcekti. Fare incelemesini yapan Prof. Dr. Nuri Yiğit de “Kurumuş olduğu için detaylı incelemesinin yapılamadığı ancak rattus türü ile benzerlik gösterdiği; fakat kuyruğunun çok tüylü olması ve yüz kısmında iki yanda da gözlenen sarımsı lekelenmelerden dolayı, Türkiye içerisinde yayılış gösteren 64 kemirici tür arasında bulunmadığı, alt tür düzeyinde bile bu türe rastlanmadığı" yönünde rapor hazırladı. Hazırlanan bu raporlar, mahkeme aracılığıyla tespit edilmiş oldu. Gemi şirketi mahkeme kanalıyla, 8 gün 12 saatlik bekleme süresi içerisinde 80 bin 750 dolarlık zararları olduğunu kayıt altına aldı. Yükünü boşaltan gemi, Türkiye'den ayrıldı, böcekli kakao üretim için işlenmeye başlandı.
Büyükçekmece 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin tespit tutanağına göre; sarıhumma, sıtma gibi salgın hastalık kuşağında olan Afrika ülkesi Fildişi Sahilleri'nden getirilen 5 milyon kilo böcekli kakao, özellikle çocukların tükettiği çikolata gibi gıdalarla piyasaya sürüldü.
Bilirkişi raporuna göre, kakao çuvalları arasında yalnızca böcekler değil ölü fare bile vardı. Üstelik tüm bunlardan devletin resmi kurumları da haberdardı. Gemideki ürünün denetiminden sorumlu İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü, önce gemiyi karantinaya alır, sonra da fümigasyon *yöntemiyle ilaçlatıp Türkiye'ye girişine izin verir.
6 Ağustos’ta kakaonun sahibi olan Altınmarka Gıda adlı şirket, malını teslim alıp kamyonlarla fabrikasına taşır.
Mahkeme, dosyayı rafa kaldırır, ancak bilirkişilerden Yüksek Ziraat Mühendisi Derya Ulaşoğlu, gemiyi karantinaya alıp ilaçlattıktan sonra böcekli kakaonun gıdaya dönüştürülüp halka kaliteli gıda adı altında sunulmasını içine sindiremez. İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşlara başvurur ancak sonuç alamaz.
Gazete Habertürk Ekonomi sayfası yazarlarından Sayın Şükran Özçakmak imzalı bu haberde çok ilginç bir paragraf var.
“Telefonla ulaştığımız İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü yetkilileri, olayı doğrularken, "Türkiye'de tehlike arz edebilecek zararlılar varsa ülkeye sokmayız iade ederiz. Ancak Türkiye'de var olan bir böcekse o zaman ilaçlama yapar, böceği öldürdükten sonra ürünü ülkeye sokarız" dediler.”
Yani böcek bizim böcekse zararı yok, öldürür piyasaya süreriz! Çalan benim hırsızım, varsın çalsın mantığının uzantıları bunlar!
Altınmarka Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş olarak bilemeyebilirsiniz. Ama ‘Kahve Dünyası’ dersem , Cumhuriyet doğumlu (1923) Loryan; yabancı adların Türkçeleştirilmesi kanunu çıktıktan sonra (1934) adı Baylan olan pastaneleri satın alan patronlara ait şirket dersem hemen tanırsınız! Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Bülent Altınkılıç. Türkiye’nin tek kakao fabrikasının sahiplerinden. 1992 kuruluşlu firma ilk 500 arasında yer alıyor.
1.Haziran.2008 tarihli YeniŞafak Gazetesi'nin Anadolu Ajansından aldığı bir haberi aktarmak istiyorum.
"Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Büyükçekmece'de bulunan Altınmarka Kakao Fabrikasını gezerek, Altınmarka Gıda Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Birol Altınkılıç'tan fabrika hakkında bilgi aldı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tüzmen, birçok benzer tesis dolaştıklarını ve bu tesisin Türkiye açısından bir gurur kaynağı olduğunu ifade ederek, "Dünyanın en modern kakao yağı ve çikolata üretim merkezi diyebiliriz. Şu anda zaten endüstriyel çikolata alanında dünya ikincisi bir konumda" der.
Bu konunun firma yetkilileri tarafından aydınlatılması, sahip oldukları firmaların geleceği(!) açısından önemlidir...
Eğer bir kusur ve ihmal varsa , sorumluları 'her kim olursa olsun' en ağır ceza ile cezalandırılmalıdır! Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bu konuda şaibeli konumdadır! Hal böyle ise, bu bakanlık izni ile ithal edilen tüm ürünler de mercek altına alınmalıdır! Zayıflama ilâçları, kozmetik ürünler, bebek mamaları, anne-bebek ürünleri ve diğerleri...
Nurcan Çelik Yalun
14.Şubat.2011
*Fumigasyon nedir, nasıl yapılır?
Böcekleri (yumurta, larva, nimf, pup ve ergin dönemlerinde) ve diğer zararlı etmenleri (Nematod, mantar, bakteri gibi) öldürmek amacı ile kapalı bir ortamda (Belirli bir ısıda ve belirli bir miktarda) gaz halinde kimyasal bir madde (Fümigant) vermek ve belirli bir süre gazı bu ortamda tutma işlemidir.
FUMİGASYONUNUN GAYE VE ÖNEMİ:
Fümigasyon her türlü bitkisel ve hayvansal kaynaklı ürünler ile diğer materyalleri zararlı etmenlerden arındırarak bu etmenlerin tahribatını ve ürün kaybını önlemek suretiyle ürünün sağlıklı halde bulunması amacını gerçekleştirmektedir. Bu işlem insektisit, fungusit, rodentisit, nematosit ve akarisitlerle mücadelenin güç ve imkansız olduğu hallerde baş vurulan son çaredir.Kaynak: Sönmez İlâç
Kaynaklar: 13.Şubat.2011 Habertürk Gazetesi Ekonomi eki.
1.Haziran.2008 YeniŞafak Gazetesi.