Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '06

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Fast-food kültürü

Fast-food kültürü
 

Sabah olduğunda küçük büyük herkes evden ayrılıp da ya işine, ya okuluna, ya da gitmesi gereken yere giderler. Bunda bir sorun yok tabi ama insanların kaçı evinden ayrılırken acaba kahvaltı masasını geride bırakırlar. Zaman kazanmak adına yoldan alınan poğaçalar, simitler ya da bunlara bile gerek duyulmadan öğlen yemeği saatine kadar yemek yenmemesi pek çok kişide görülen bir durumdur. Bu zaten yapılmaması gereken bir durum bir de buna ek olarak öğlen saatinde yenilen yiyeceklere dikkat etmeyerek düzensiz beslenme programımızı çok daha kötü hale taşıyoruz.

Özellikle de yemek konusunda fast food yiyecekleri tercih edenler. Ayaküstü yenen hamburgerler ve bilumum çeşitleri, tostlar, sandviçler sağlık düzenimizi büyük tehdit altına sokmaktadır. Aşırı yağlı, karbonhidratlı bu yiyecekler hazmı zor, bünyeyi zorlayan türden gıdalardır. İşin kötü yanı bu tür aperatif yiyeceklerin büyük bir kitle tarafından tercih ediliyor olması ve zamanla alışkanlık haline gelmesidir. Bunun yanında bu yemekleri severek yiyenlerde var tabiki.

Bizim toplumumuz genel haliyle hareketi fazla sevmez. Ama iştahına biraz da fazla düşkündür. Haliyle de bir süre sonra birçok kişi de sağlık problemleri baş göstermektedir. Hayatta bazı şeyler gizli kahramanlardır, önemsiz gibi görünürler ama önemi aslında çok büyüktür. Bunları farkedip farkettirebilirsek hem kendimizie hem de çevremize büyük bir iyilik yapmış oluruz.

Sağlığın yanında fast food yiyeceklerin bir de kültürel zararı var. Yaşları 12 ila 19 arasındaki gençlerin büyük bir çoğunluğu fırsat buldukları anda soluğu fast food lokantalarda almaktadır. Hatta aileler bile bazen toplu halde yemek yemek için bu tarz lokantalara gelmektedirler. Küçük yaştaki aile fertleri de haliyle bu durumdan etkilenmekte ve bu tarz mekanları tercih nedeni yapmaktadır. Gençleri yönlendirmek yine bilinçli ailelere düşmektedir. Onları herhangi bir şekilde bu konuda uyarmazsak, ya arkadaş çevrelerinden ya da bu durumun popülaritesinden bir süre sonra o da maalesef fast food kültürüne mensup bir birey olacaktır.

Bu konuda sağlıklı bireyler yetişmesi için herkes önce kendinden sonra çevresinden başlayarak zararlı gıdalardan uzak durmalı veya yakın çevresini uzak tutmalıdır. Bunu yapmak bir nevi topluma karşı sosyal sorumluluğumuzdur. Yazımla ilgili olarak destekleri bekliyor olacağım ve elimden geldiğince de buradan sağlıklı gıdalar konusunda alternatifler sunmaya çalışacağım.

 
Toplam blog
: 12
: 2017
Kayıt tarihi
: 29.09.06
 
 

Merhaba, İ.Ü. İşletme Fakültesi öğrencisiyim. Aynı zamanda da özel bir bankada çalışmaktayım. İstanb..