Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '11

 
Kategori
Futbol
 

Federasyon, Fenerbahçe'yi ligden düşürmek için UEFA'nın desteğini mi arıyor?

Federasyon, Fenerbahçe'yi ligden düşürmek için UEFA'nın desteğini mi arıyor?
 

Türk futbolunun miladı olarak kabul edilen 3 Temmuz tarihinden bu yana, olanlardan ziyade öncesine bakmakta fayda var.  

Mahmut Özgener’in Federasyon Başkanlığını bırakmasındaki neden sizce ne olabilir?  

Bence siyasi baskı…  

Mehmet Ali Aydınlar’ın Federasyon Başkanı olmasını kim istedi?  

Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor Başkanları kendiliklerinden mi Mehmet Ali Aydınlar’ı ziyaret edip, gel sen Federasyon Başkanı ol dediler?  

Ne Trabzonspor’un sahada kazanamadığını masa başında almaya çalışması, ne Galatasaray’ın bazılarının canını yakma sevdası, ne de Aziz Yıldırım’a karşı oluşturulan birleşik cephe…Sırf Sayın Başbakan istiyor diye, heyet halinde toplanıp Mehmet Ali Aydınlar’a teklif götürdüler. Mehmet Ali Aydınlar da sırf Başbakan istiyor diye bu öneriyi kabul etti.  

Tabi Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın başkan adayı olarak Göksel Gümüşdağ’ı işaret edip desteklemesi, işleri karıştırdı. Mehmet Ali Aydınlar, kendisine yapılan tekliften sonra soluğu Aziz Yıldırım’ın yanında alıp, kendisinden destek istedi. Aziz Yıldırım da şartlarını sıralayıp, Göksel Gümüşdağ’ı başkan yardımcısı yapar ve önerdiği isimleri yönetime alırsa, destek vereceğini söyleyince, Mehmet Ali Aydınlar’ın önündeki en büyük engel ortadan kalkmış oldu.  

Mehmet Ali Aydınlar Federasyon başkanı seçildikten üç gün sonra, Türk futbolunda Cemaat operasyonu, pardon Şike ve Teşvik pirimi operasyonu başladı. İçeriye ilk alınan, bildiğiniz gibi Aziz Yıldırım oldu. Sonra diğerleri. Tıpkı Fenerbahçe ve diğerleri gibi…  

Federasyon Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, operasyonun başlamasından sonra, birbiriyle çelişen açıklamalar yaptı. Öylesine ki; yaptığı açıklamaların hiç biri birbirini tutmadı! Şampiyonlar ligine ve diğer Avrupa kupalarına, ligin tescil edilen sıralamasındaki takımlar katılacak diyerek, olması muhtemel krizi biraz ötelemeye çalıştı. Ancak bu öteleme, birilerinin fazla işine gelmeyince, Federasyon Başkanı, ilk yaptığı açıklamaların tersine açıklamalarla zihinleri bulandırdı. Bundan faydalanmak isteyenler rahat bir nefes aldılar.  

Eğer futbol bu kadar kirliyse, bu liglerin tümden iptal edilip, yerine; yep yeni, tertemiz bir lig kurulmasında fayda var. Fenerbahçe’yi, Trabzonspor’u, Beşiktaş’ı kötüleyerek bir yerlere varmak mümkün mü?  

Biz gelelim asıl meseleye:  

Futbol Federasyon Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ve ekibi, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ı ligden düşürmeye gücü yetmedi! Kendisine Kulüpler Birliğinden de destek gelmeyince (Galatasaray’ın dışındaki takımlar destek vermedi.) son şans olarak UEFA’dan yardım istedi. Bu gün yapacağı görüşme ile UEFA’yı arkasına alarak, en azından Fenerbahçe’yi ligden düşürmeye çalışacak. Fenerbahçe ligden düşürülürken, Beşiktaş ve Trabzonspor da düşürülürse, UEFA’nın desteği çok güçlü demektir. Sadece Fenerbahçe düşürülürse, UEFA’nın desteği kısıtlı anlamına gelir.  

Zaten bu operasyonun amacı, Fenerbahçe’yi ele geçirmek değil miydi? O zaman hedefe ulaşılmış olmuyor mu? Fenerbahçe ligden düşürülürse, Fenerbahçe yönetiminin de lağv edilmesi gerekiyor. Fenerbahçe yönetiminin içinden her hangi birinin başkan olma veya yönetime tekrar girme olasılığı maalesef ortadan kalkıyor. Böylece hemen olağanüstü kongreye gidilerek, Fenerbahçe’ye yep yeni bir başkan ve yönetim seçilmesi sağlanacak.  

Böylece operasyonu yapanlar amaçlarına ulaşacaklar. Ancak operasyonu yapanların işaret ettiği aday ve yöneticiler seçilir mi? Orası pek belli değil!  

Gelelim asıl meseleye: Fenerbahçe ligden düşürülürse, yayıncı kuruluş ne yapar?  

Bilindiği üzere, satılan dekoderlerin yüzde 42 lik bölümü Fenerbahçelilerde!  

Geçen yıl 321 milyon dolar olan yayın gelirleri, bu yıl 350 milyon doları bulacak. Yayıncı kuruluş, bu yüzde 42 inin en az yüzde 35’ni kaybederse, vereceği parayı çıkartabilir mi?  

Bence çıkartamaz!  

O zaman ligi yayınlamaktan vazgeçer mi?  

Yayıncı kuruluş, ligi yayınlamaktan vazgeçerse, aynı paranın yarısını verip ihaleyi alabilecek bir kurum var mı?  

Yayıncı kuruluş ligi yayınlamaktan vazgeçerse, sırf yayın gelirleri ile ayakta kalan Anadolu takımları ne yapacaklar? Yayın gelirine güvenerek yapılan fütursuzca harcamalar nasıl, hangi para ile ödenecek?  

Netice itibarı ile futbolumuzu kirli göstererek, futbolumuzun bu güne kadar kazandığı değeri sıfırlayanlar, bundan sonra nasıl bir lig izleyecekler?  

Futbolumuz, kaybetti itibarı, kaç yılda geri kazanabilir?  

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 1014 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..