- Kategori
- Haber
Feraceli, şemsiyeli turistler, ırmaklarda kandilli saltanat kayıklarıyle gezecek,

Vali Azizoğlu, bakalım ırmağı adam edebilecek mi?
16 yıl önce yaşanan sel felaketinin bir daha yaşanmaması için, Bartın’da kollar sıvandı.
Ve Türkiye’nin taşımacılığa uygun tek ırmağı olan Bartın Irmağı’nın yan kolları ile birlikte ıslahına ilişkin proje Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu’na anlatıldı. Vali Azizoğlu, tam bir tabiat harikası olan Bartın Irmağı’nın ivedi bir şekilde temizlenip çevre düzenlemesi tamamlanarak, hem Bartın hem de bölge turizmine kazandırılması gerektiğini söyledi.
Devlet Su İşleri projeyi masaya yatırdı. İlgililere çareler ve önlemler anlatıldı. Ekolojik dengelerin gözetileceği projenin bir an önce hayata geçirilmesi için de karar alındı.

Biz yukarıdaki senaryoyu yıllar öncede yaşadık. 16 yıl evvel Bartın’ı vuran selin yaraları hala sarılamadı. Bartınlı, her yağışta eski sel felaketinin göz önüne getiriyor. Korkular yaşanıyor.
Bartın’ın kronik sorunlarının başında gelen sel ve taşkın riskinin önlenmesi noktasında alınan önlemlerin iyileştirilmesi ve bu önlemlerin istenilen seviyeye getirilmesi kararlaştırıldı bu son toplantıda.
Edinilen bilgiye göre; Vali Seyfettin Azizoğlu da, toplantıda yaptığı kısa değerlendirmede, Bartın Irmağın öncelikle baştan sona temizlenmesi gerektiğini, ırmağa asla kanalizasyon akıtılmaması gerektiğini söyledi. Azizoğlu, “proje tamamlandığında Bartın’ın bir daha asla Irmak’tan kaynaklı taşkın ya da sel felaketi yaşamaması, hepimizin dileğidir” şeklinde konuştu.

BARTIN IRMAĞI. SİZ ONUN BÖYLE DURGUN AKTIĞINA BAKMAYIN.
Bartın her yağış yağdığında hala tedirginliğini atamadı üzerinden. Her seferinde tedbirler konuşuldu. Belediye halktan rica etti. “Çöplerinizi ırmağa dökmeyin” diye. Cezalar kesti sanayicilere. “Atıklarınıza sahip çıkın. Irmağa dökmeyin” diye. Zira bu atıklar, suyun denize tahliyesini geciktiren faktörlerden.
Herkes bildiğini okudu. Herkes, boğazdaki tarağın kifayetsiz olduğunu tekrarladı durdu. Ama herkes, çöpünü yaz kış ırmağa boşalttı.” Akan su pislik tutmaz” inanışı ile.
Şimdi işler ciddileşti. İnşallah semere verir. Kabuslar biter. Sormak lazım. Iramak ıslah edilince, eski gibi ticari taşımacılık sağlanabilecek mi? Turistlere kadırgalı, kandilli saltanat kayıkları yüzdürülerek feraceli, şemsiyeli eski günler, suzidilara faslından müzikli geceler yaşatılacak mı?
Yıllar yılı aynı ırmağın Bartın’lılara oynadığı oyun, yetti bitti artık. Gelini baş göz ettik. Bartın’ın nazlı gelini, her seferinde zırt pırt altını tutamadığı için, baba evine geri yollandı. Gelin onaralım bu işi, gelinimize, altını tutmasını öğretelim., baba evine döndürülmesin. Babamız Azizoğlu’nun da yüzü gülsün.
Turizmde hüner, “maya’yı” çalabilmek. Bir tutarsa, seyreyle gümbürtüyü. Hem de dünya çapında. Neden ama? Şarkıııııııcı Tarkan biliyor muydu o şarkısının dillere destan olacağını? Sahilleri dolaşırım yıllardır. Her çeşit milletin dilinde. Yaşlısı ile, genci ile: “ Oynama şıkıdım şıkıdım” Kelime anlamı bile yok. “Şıkıdım” ı ancak biz anlarız. Ya onlar? Yıllar yılı bıkmamışlar. Nerde duysalar bu şarkıyı, kollar havaya, dudaklar kıpırdamağa başlıyor. (EN SON gazete haberi:: "TARKAN MONACO' YU KONSERİYLE İNLETTİ)
Eee, bizim başımız kel mi? Ne güne duruyor Bartın oyun havamız? “ Dız dız da, dız dız” Bundan başka lafı olmayan tek türkümüz bu. Hep birlikte kayıktaki turistlere öğretelim. Yayılsın Tarkan gibi bütün dünyaya. Adamlar Tarkan’ ın ismini biliyorlar be yahu. Bizim Bartın’ı da telaffuz ettirsek, kıyamet mi kopar? Değil mi sayın valimiz? Ne dersiniz?

Irmak çevresindeki dik ağaçsız yamaçlar, erozyon için ormanlaştırılacak mı? Irmağın denize kavuştuğu alanda tahliye kanalları çalışıyor mu? Denize dökülecek yerde çökeltiler kontrol ediliyor mu? Daha da tarak makinesi gerekli mi?
Bartınlı o sel felaketini unutmamış. Asma Köprüsü üstünden suların aktığını görünce, “işimiz bitti” demiştir. Deniz seviyesinden 7 metre suyun yükselmesi, Bartın’ı felaketle karşı karşıya bırakmıştı.
Nehir yatağı üzerinde mevcutlarından ayrı olarak hala daha sanayi tesisi kurulmasına izin veriliyor mu?
Bütün bu saydıklarımız, felaket sonrası tertiplenen toplantılarda dile getirildi. Ama Bartınlının kafasındaki şüphe ve korku “ Ya bir daha olursa” korkusu silinemedi.
Yeni Vali Azizoğlu, bir işin takipçiliğinde ısrarlı ve iş bitiriciliği ile tanınıyor. Dileriz ve ümit ederiz, masaya yatırılan projelerin ısrarlı takipçi olur, Bartın da hepten kurtulur.




BARTINI YEİSE BOĞAN 16 YIL ÖNCEKİ SEL FELAKETİNDEN RESİMLER ( YUKARIDAKİLER)

GENİŞ ÇAPLI TOPLANTIDA BARTIN IRMAĞININ ISLAHI İÇİN ÖNEMLİ KARARLAR ALINDI

BU GÜZEL ŞEHİR BARTIN..16 YIL ÖNCE IRMAKLARI İLE BOĞAZINA KADAR SELE BATMIŞTI.

GEÇ BİLE KALINDI AMMA, BARTIN IRMAĞI ISLAH EDİLECEK. TAŞKINLARIN ÖNÜ ALINACAK.

BARTIN' IN DENİZE AÇILAN KAPISI. " B O Ğ A Z"

SEL SULARI HER YERİ KAPLAMIŞ.
