Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '12

 
Kategori
Sinema
 

Fetih 1453

Fetih 1453
 

http://yoncademirel.blogspot.com


Fetih 1453 Türk sinema tarihinin en pahalı filmi. Yer yer sahneleriyle Yüzüklerin Efendisi, Braveheart ve 300 Spartalı filmlerini anımsatsa da sürükleyici hikayesi ve görselliğiyle izleyiciyi peşinden sürüklüyor.

Film 16 Şubat 2012'de vizyona girse de yeni izleme fırsatına sahip oldum.

Film 672 yılında Mekke'de başlıyor. Daha sonra 1400'lü yıllara geçiyor ve Sultan 2. Murat'ın tahttan inmesiyle genç yaşta Osmanlı İmparatoru olan 2. Mehmet'in İstanbul'u - Konstantinapol- fethetmesi üzerine hikayesini anlatıyor.

Gerçek hikayeden yola çıkmasından mı, senaryosunun güçlü yazılmasından mı bilemiyorum ama film sıradan Türk filmlerinin çok çok ötesinde.

Epey para harcanmış, film için özel platolar kurulmuş, bilgisayar efektlerinden kaçılmamış, kostümler özenle seçilmiş.

İstanbul'u feth etmeye kararlı 2. Mehmet, babasının yarım kalan girişimini tamamlamak ve cihan padişahı olmak istemektedir. Tahta geldiği ilk günlerden itibaren tüm planlarını bu yönde yapmaktadır. Fakat Bizans İmparatoru Konstantine de 2.Mehmet'in girişimleri karşısında Avrupa'dan ve 2. Mehmet'in kardeşinden destek alarak ilerlemektedir. 2. Mehmet'in çok güvendiği adamları ona tam destek vermektedir, bunlardan biri de kılıç ustası - daha sonra Ulubatlı olarak da adlandırılacak olan - Hasan'dır. Hasan, 2. Mehmet'in fetih öncesi hazırlık için tuttuğu top ustası Urban'ın kızı Era'ya aşık olur. Film ara ara bu aşk hikayesine yer verse de izleyiciyi sıkmıyor.

Hikaye bilindiği üzere Osmanlı İmparatorluğu'nun zaferiyle sonlanıyor.

Geriye Fatih Sultan Mehmet'in "Ya ben İstanbul'u alacağım, ya da o beni." sözleri kalıyor aklımda.

Film 2.5 saat sürüyor. Henüz izlememiş olanların rahat bir zamanlarında izlemelerini tavsiye ederim.Filmin imdb notunu merak edenler buradan bakabilirler:

Fetih 1453 imdb

 
 
 
Toplam blog
: 68
: 411
Kayıt tarihi
: 18.08.12
 
 

10.kuşak İstanbullu bir ailenin en küçük çocuğuyum. Hayatım hep İstanbul'da geçti. Üniversite ve ..