Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '16

 
Kategori
Güncel
 

Fetullahcı terör örgütü nasıl bir Türkiye istiyordu; Hasan Sabbah cumhuriyeti mi kuracaktı?

Fetullahcı terör örgütü nasıl bir Türkiye istiyordu; Hasan Sabbah cumhuriyeti mi kuracaktı?
 

Belki de darbenin en karanlık yanı bu. Hiç kimse bunu konuşmuyor, niye darbe yapmak istediler? Ülke menfaati değil iktidar savaşı desen bir ayağı çukurda namazında niyazında biri, bu saatten sonra kral mı olacak?

Muhafazakâr yapısı nedeniyle din devleti amaçladığını düşünsek bu cemaate yakın kimseler normal günlük yaşantılarında pek de böyle bir düzen amaçlıyor gibi görünmüyorlardı. Benim gözlemlediğim kadarıyla AKP’den daha demokrattılar. Adları MHP, CHP gibi cumhuriyetçi partilerle anılıyordu. Hatta onları sırf bu nedenle fark edemedik. Hoca Efendiden başka içlerinde hoca yoktu. Senin benim gibi insanlardı. Kısaca din devleti kuracak gibi görünmüyorlardı.

Şüphesiz dini temellere dayalı belki kırk yıllık yapılanma geçmişleri vardı. Onlara “nurcu, nur talebesi” gibi isimler veriliyordu. Bildiğim kadarıyla o zamanlar Bediüzzaman Said Nursi’yi takip ediyorlardı.

Kırk yıllık bir yapılanma önemli tabi. Kırk yılda bir ülkenin halkını bile değiştirebilirsiniz. Ama potansiyel olarak belki on milyonu bulabilecek bir kitleden bahsediyoruz. Fetullah bu insanlara ne vaat etmişti de arkasından gittiler. Böyle bir şey iki kitap üç vaaz ile olacak şey değil.

Para dağıtmış, imkân sağlamış, çoğuna bedava diploma, mevki vermiş olabilir. Hayatın, bir yerlere gelmenin, bir şeyler yapabilmenin çok zor olduğu, hiçbir şeyin hak edilerek elde edilemediği  (kısaca gemisini kurtaranın kaptan olduğu) Türkiye gibi bir ülkede bunlar etkili olmuştur mutlaka. Ama böyle kaç kişiyi yanınıza çekebilirsiniz ki, milyonları uğruna ölecek hale getirebilmek için ikna edici bir vizyon da koymak gerekir ortaya.

Gerçekten çok merak ediyorum, bu kadar insanı nasıl ikna edip kendilerine bağladılar? Yani konu şuraya geliyor, darbeye karşı çıkalım ama darbeciler de ayyaş sarhoş değildiler herhalde. Kandırılmış diyoruz ya, generaller,  profesörler, öyle mi? Bence pek de boş olmayan (ya da onlara öyle gelen) bir fikre inandırılmışlar.

Ama yine de nasıl bir Türkiye istedikleri hala muamma. CHP’ye yaklaştıklarına göre cumhuriyetle bir sorunları yoktu. Amaçları din devletiyse AKP zaten muhafazakâr bir parti, yani buna gerek yok. İsrail’le bile ilişki içinde olduklarına göre dünya ile de sorunları yoktu(Yani Radikal İslam taraftarı değiller) Modern(açık) giyinenleri de vardı, kapalı giyinenleri de. AB’yi savunuyorlardı.

Biz iktidar savaşına ihtimal vermedik ama galiba yine de geriye sadece namazında niyazında dediğimiz Fetullah’ın halifelik sevdası kalıyor. Kendisini yüksekte gören insanların (belki peygamber ayarında hâşâ Allah’a yakın görüyordu) böyle sevdaları vardır. Bir ayağı çukurda olsa bile.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..