Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

11 Eylül '18

 
Kategori
Dekorasyon
 

Ficus Benjamin Bitkisi Neden Yapraklarını Döker?

Ficus Benjamin Bitkisi Neden Yapraklarını Döker?
 

Moraceae ailesinden olup Ficus cinsinden olan Benjamin bitkileri; ortamın sıcaklık durumuna göre hem içeride hem dışarıda kullanılmaktadır. 3+ metreye kadar boy yapabilen bu bitki ev içerisinde ağacımsı bir görüntü verdiği için tercih edilmektedir. Özellikle mekan açılışlarında hediye olarak götürülen bu bitkiler;  gösterişli yapılarıyla çok tercih edilmektedir. Fidanlıklardan, çicekcilerden aldığınız veya hediye getirilen benjamin bitkisi belli bir süre sonra  yapraklarını dökmeye başladığını görürsünüz!!! Ama neden böyle bir sorun ile karşılaştığınızı  bilemiyorsunuz!!!......O zaman haydi gelin 10 adımda bu sorunun cevaplarını bulalım!!!

Benjamin bitkisi direk güneş istemeyen ve bol ışık isteyen bir bitkidir. Eğer bitkiniz direk güneş alan bir yerde ise yaprakları yanar ve zamanla bitki yapraklarını dökmeye başlar.

Ortam ısısı; Benjamin bitkilerinde çok önemlidir. Eğer ortam ısısı 10 derece ve 10 derecenin altına düşmeye başladıysa bitki bu ısıdan etkilenir ve yapraklarını dökmeye başlar.

Benjamin bitkisini koyduğunuz ortam;  hava akımını yoğun olduğu yer ise bitki bu durumdan etkilenir ve yapraklarını dökmeye başlar.

Benjamin bitkisi kökleri hassas olduğundan su ihtiyaçları biraz daha fazla olmaktadır. Hem havai hem kılcal kökleri sayesinde su ve neme özellikle yaz mevsiminde daha çok ihtiyaç duymaktadırlar. Bitkinin toprağı kurudukça su verilmelidir. Bitki  uzun süre susuz bırakılırsa yapraklarını dökmeye başlar.

Eğer sulama için kullanılan su kireçli, sıcak veya  soğuk ise bitki bu durumdan etkilenir ve yapraklarını dökmeye başlar.

Benjamin toprağı; kumlu, gübreli, torflu değilse ve toprak kalitesi düşük ise bitki yapraklarını dökmeye başlar.

Benjamin bitkisi uzun süre mevcut saksısında kalmışsa ve saksısı büyütülmemişse ; bitki rahat bir şekilde köklerini geliştiremez ve bitki gelişimini aksatır. Zamanla yapraklarını dökmeye başlar.

Benjamin bitkisi ara ara budama yapılmasından hoşlanmaktadır. Bu işlem bitkiyi rahatlatır ve daha iyi gelişmesini sağlar. Özellikle yaşlı sürgünlerin budanması bitkinin genç sürgünlerinin daha hızlı gelişmesine imkan verir.  Eğer bu işlemler yapılmazsa bitki yapraklarını dökmeye başlar.

Benjamin bitkisi üzerinde beyaz pamuğa benzeyen şeyler gördüyseniz hemen ilaçlamalısınız. Bu pamukçuk hastalığı olup bitkiyi hızlıca sarar ve zamanlabitki yapraklarını dökmeye başlar.

Bitkinizin yapraklarında kararmalar, delikler veya sararmalar gözlemeye başladıysanız bir an evvel bitkinizin ihtiyacına göre vitamin takviyesi yapmalısınız. Vitaminsiz kalan Benjamin bitkisi zamanla yapraklarını dökmeye başlar.

   

 

Doğanın güzelliği sizlere huzur,mutluluk ve sevgi getirmesi dileğimle………

 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ//PEYZAJ MİMARI

 

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..