Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '08

 
Kategori
Deneme
 

Fikirler savaşmaz

Her insan fikir geliştirebilir. Doğru veya yanlış. Fikir için güçlü ve zayıf sıfatı kullanılsa da bence doğru değildir. Fikirlerin savaşması mantığı bana biraz çelişkili görünüyor. Savaşın mantığı düşmanı yok etmek veya onu kendi hakimiyeti altına almaktır. Fikirler ise birer merdivenin basamakları gibidir. Kavramlara ulaşan doğru fikirlerin basamaklarıdır. Fikirler birbirini yok etmez veya hakimeti altına almaz. Doğru fikir yanlış fikirden beslenir. Merdivenin kalıplarını yanlış fikirler sayarsak, basamaklar kuruduktan sonra kalıplar çıkarılır ve doğru fikirler kavramlara ve kuramlara uzanan sağlam birer merdiven olarak ortaya çıkar.

Sık sık duyar, okurum. Bilgi sahibi olamadan fikir sahibi olunmaz. Yanlış fikir ortaya atmak, doğru fikri çekmek için bir araç ta olabilir. Bir kişi bir konuda bilgisi yoksa fikirde sunamaz. Eğer fikir sunabiliyorsa birazda olsun bilgisi vardır. Fikrin kaynağı bilgi ve tecrübedir. Fikirlerin karşılaşmasını savaşıyormuş gibi algıyan kişilerin tartışma sonunda kavga etme olasılıkları yüksektir. Bir insanın bir çok konuda, bir çok fikri olabilir. Benim fikrim seninkini döver, üstündür, seninkini yok eder kelimeleri bana tarihteki sık sık savaşan kabileleri veya küçük çocukların sokak kavgasını hatırlatıyor. Önce karşıdakinin mevcut fikrine nasıl ulaştığını farkedebilirsek. Onu anlayabileceğimiz için fikrinin yanlış olduğunu anlatmamıza fırsat çıkar. Doğru fikirler mantığa uygunluk gösterirler. Mantığı objektif olmayan kişilerle yapılan fikir alışverişi konu dışına sapma eyilimi gösterir ve duygusal yaklaşımların desteği ile birlikte konudan konuya atlamalar görülür. Kavga etmek isteyen bir kişiye yanlış düşünce ve fikirler içinde olduğunu anlatmak zordur.

Doğru fikirler mantığın ve zamanın (deney veya deneyim) süzgecinden geçip birikerek kuram ve kavramlara ulaşırlar. Yanlış fikirler doğru fikirleri meydan getirdikten sonra unutulur veya kullanılmazlar. Fikirlerimiz yanlış yada doğru olduğundan emin olamasak bile belirtmekten çekinmemeliyiz. Yeter ki bizim için önem taşısın. Günümüzde hiçbir yanlış fikir, kitleleri felakete sürükleme rizikosu taşımaz. Çünkü önemli ve büyük fikirler bir kişi tarafından alınamayacak kadar zordur. Uzmanlarca konu incelenir araştırılır ve karar verilir. Bir fikrin doğru veya yanlış olduğunu günümüzde kolayca bir araştırma yaparak öğrenebiliriz.

Fikirler savaşmaz, yarışır ve birbirini sentezler. Eğer savaşları çıkartan veya savaşlarda kullanılan fikirleri soracak olursanız. Onlara "fikirlerin savaşı değil", "savaşların fikirleridir" diyebilirim.

 
Toplam blog
: 110
: 1205
Kayıt tarihi
: 30.05.07
 
 

"Yazıyorum o halde düşünüyorum" diyen, güncel gelişim ve değişimleri takip ederken anlam ve kavramla..