Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '09

 
Kategori
Dünya
 

Filistin' de neler oluyor?

Filistin' de neler oluyor?
 

Filistin de Neler Oluyor?


Kınamı Yaktın (Eline)

Güzel bir geleneğimizdir kına yakmak. Evlenenlere, askere gidenlere, sünnet olan çocuklara birde kurbanlık koyunlara yakılır bildiğim kadarıyla. En makbulü Hint kökenli olanıdır kınanın. İyisini yakmazsanız kına tutmaz işlevini yerine getiremez. Ne işlevi var derseniz, yüklediğiniz manaya göre işlevi de değişir.

Halk arasında bir de başka kullanım şekli vardır kınanın. Birinin düştüğü zor bir durum karşısında takındığınız tutum beğenilmezse. Yani bir yandan üzülür görünüp öte yandan için için seviniyorsanız” Bir yanına kına yaktı” derler.

İsrail- Filistin arasındaki ilişkilerde dünya kamuoyunun takıldığı tutum bana göre tam da budur. İsrail devletinin kuruluş ve varoluş serüveninden önce tüm dünya kendi tavrındaki tutarsızlığı gözden geçirmelidir. İsrail- Filistin arasındaki çatışma da taraflar arasındaki her alanda görülen dengesizlikler herkesin gözünün önünde. Başta ABD ve BM’ lerin takındığı tavırda gözden kaçırılmamalıdır. Yüz yıllardır Filistin toprakları üzerinde süre gelen oyunun baş aktörü İsrail ve Filistin halkları gibi gösterilse de, gösterilmeye çalışılsa da sahne arkasındakileri iyi analiz etmek gerek.

Batının İsrail’ i koruması, kollaması belki anlaşılabilir. Belki tüm kan dökmelerine karşın İsrail, var olma hakkını kullanıyor diye maruz görülebilir. Ama Filistin halkının mensubu olduğu Arap devletleri ve diğer Müslüman devletlerin takındığı tavır nasıl açıklanır. Diğer dünya ülkeri ise aldırmaz tavırlarını devam ettirmektedir. Bir yandan yalnız bırakılan Filistin halkının yanında görünüp, öte yandan sevinenler gözden kaçmamalı.

Yoksa birileri temin ettikleri Hint kınalarını yakmak için uygun bir yer aramaya devam edeceklerdir.

Kalbimiz yalnız bırakılan Filistinli kardeşlerimizin yanında.

Benim elimden gelen bu.

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..