Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '08

 
Kategori
Sinema
 

Film Müzikleri

Film Müzikleri
 

OMEN


Film müzikleri bir başka deyişle "Soundtrack" ler çoğu kez filmlerden daha çok bahsedilir olmuştur. Tabii bunda eşsiz eserlere imzasını atan müzisyenleri rolü büyük. Geçenlerde Ennio Morricone bahsetmiştim. Bugün iki besteciden daha bahsetmek istedim.
Bunlardan ilki,
Jerry Goldsmith. Goldsmith 17 kez oscar'a aday gösterilmiş. Filmlerinden bazıları, "Allien" (Yaratık), “Mulan”, “L.A. Confidential”, “Hoosiers”, “Poltergeist”, "First Blood" (İlk Kan serisi) , “Star Trek” (Uzay Yolu), "Basic Instinct" , “Chinatown”, “Patton” , "Papillon" (Kelebek) ve “Planet of the Apes”(Maymunlar Cehenemi) sayılabilir. Birçoğu sinema tarihine geçmiş.1976’da “Omen”filminin müzikleriyle Oscar alan Goldsmith, 5 kez de Emmy Ödülü kazanmış.
1929’da ABD’de dünyaya gelen Goldsmith, müzik yaşamına piyanist olarak başlamış, daha sonra Univeristy of Southern California’da Miklos Rozsa’dan film müziği üzerine dersler almış. Bir süre, CBS’nin radyo programları için müzik yaptıktan sonra, çok etkilendiği film müziği bestecisi Alfred Newman’la tanışmış ve 1963’te “Lonely Are The Brave” filmi için yaptığı besteyle ilk kez uzun metraj bir filmin müziklerine imza atmış. Sürekli olarak film müziğinin sınırlarını zorlamasıyla tanınan Goldsmith, ürünlerini müzik dünyasıyla paylaşmak için sık sık Londra Senfoni Orkestrasıyla konserler vermiş. 75 yaşında yakalandığı kansere yenilerek aramızdan ayrılmış.

İkincisi,
John Williams. Modern çağın en önemli ve popüler senfonik film müziği bestecilerinden biridir. 5 Akedemi Ödülü, 17Grammy, 3 Altın küre, 2 Emmy Ödülü ve İngiltere Film ve Televizyon Sanatları Akademisi’nden beş Bafta Ödülü sahibidir.
Ünlü yönetmeni Steven Spielberg ile birçok filmde çalışmışlar. “Sugarland Express”, "Jaws" , "Star Wars", "Superman", "Indiana Jones" , "E.T.", "Schindler’in Listesi " filmlerini bilmeyen yoktur.
Çoğunlukla film müzikleri ve senfonik eserleri ile tanınan John Williams, sinemadan başka alanlarda da müzik çalışmaları olan, birçok konçerto ve senfoni de dahil olmak üzere pek çok konser çalışmasının yaratıcısı ve ünlü bir orkestra şefidir. Ayrıca 1984, 1988 ve 1996 yılı Olimpiyat oyunlarının müziğini bestelemiştir
Ünlü besteci ve orkestra şefi Williams, 8 Şubat 1932 de New York ta doğmuş.
Sinema severler kısa da olsa size unutulmaz filmlerin müziklerini besteleyen iki ünlü unutulmaz bestecisinden bahsetmek istedim. Merak edenler web sitelerinden ayrıntılı bilgi alabilir.
Bence o müzik ve sinema tarihine giren besteleri arşivimize katmalı, ara sıra da olsa dinlemeliyiz.

Sevgi ile kalın....

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..