Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '13

 
Kategori
Sinema
 

Film Müzikleri

Film Müzikleri
 

Müziği olmayan bir sinema filmini düşünemiyorum. Nasıl ki hayatın bir ritmi var, sinema sanatının başarısı da o ritmi görüntülerle birleştiren müziği bulabilmekte.

Ünlü yönetmen Quantin Tarantino “Doğru müziği doğru sahneye koymayı başardığınızda filminiz için sinema adına yapılabilecek en başarılı işi yapmış olursunuz. Değme sanat filmleri sizinle aşık atamaz. Doğru yaptıysanız eğer, artık sonsuza kadar o müzik çaldığında sizin çektiğiniz sahne gelecektir insanların gözünün önüne.”demiş.

Müthiş bir müzik arşivi olduğu söylenen ve filmini çekmeden önce müzikleri konusunda çalışan Tarantino’nun her filmi müzikalite açısından da çok başarılı ve unutulmaz. Onun tüm sahnelerin müzikleriyle özdeşleştiği “Pulp Fiction” filminin sountrack albümü en başarılı albümler arasında. Ama diğer her filmi içinde aynı şey geçerli.

Gerçekten de filmi tamamlayan ana unsur; onun ruhuna, temposuna uygun film müzikleridir. İzlediğimiz sahnelerdeki verilmek istenen duygu etkili bir müzikle çok daha güçlü şekilde zihnimize kazınıyor. Unutamadığımız filmleri her zaman müzikleriyle birlikte hatırlıyoruz. Ve hatta çoğu zaman da uzun yıllar geçse bile işittiğimiz tanıdık bir melodi bize o film ve sahnelerini hatırlatıyor.

Unutamadığım film müziği çok vardır ama ilk aklıma Türk sinemasından  Cahit Berkay’ın “Selvi Boylum Al Yazmalım”için bestelediği o unutulmaz müziği geliyor. Sonra yine Cahit Berkay’ın “Dila Hanım” “Devlerin Aşkı” “Çiçek Abbaş”…

Hikayesi, kurgusu, oyunculuklarıyla da güzel filmlerdi ama görüntülere adeta ruh üfleyen müziği olmasaydı aklımızda o kadar da kalıcı olurlar mıydı bilemiyorum.

Sonra Melih Kibar’ın “Hababam Sınıfı” için  bestelediği müzik. Müziklerini Zülfü Livaneli’nin yaptığı “Yol”  filmi. Çook eskilerden “Fosforlu Cevriye”, “Canım Kardeşim”, “Mavi Boncuk”, Erkan Oğur’un müziğiyle soslanmış“Eşkıya” filmi…

İspanyol yönetmen Pedro Almodovar’ın filmlerinde de  bence ayırıcı unsur müzikleri .Onun birden çok filmine sesi, çığlıkları, ve gücünden etkilendiği “ Buika” ruh katıyor. Sevgiyi, öfkeyi, pişmanlığı, kararlığı ve o büyük sancıyı hissettiriyor sesiyle. Hemen aklıma gelen, örneğin  “Kika” da “Luz De Lına” ve en son “The Skin I Live In- İçinde Yaşadığım Deri” filmindeki  düğün sahnesinde  “”En Mi Piel” unutulmazlar arasında. Ayrıca “Volver” filminde Estrella Morente‘de müthiş.

Film müziği deyince aklıma gelen bir diğer film ise, müziklerini Mike Galaso’nun yaptığı yönetmen Kar Wai Wong’un "Aşk Zamanı/ In The Mood For Love"  . Sinematoğrafisi ve müzikleri dışında pek de beğenmediğim bu filmi bana izleten ve aklımda kalan  da o müthiş güzel müzikleriydi.

Sonra sonra… “Amelie”nin müzikleri,  Sting’in “Shape Of My Heart”şarkısının “Leon” filmiyle özdeşleşmesi, “Çingeneler Zamanı” filmindeki Goran Bregovic bestesi “Ederlezi Avela”, "Titanic" ve Celine Dion ( My Heart WillGo On),  Rocky serisinin “Eye Of The Tiger” şarkısı.

Sonra  “ GodFather” filmi aklımıza geldiğinde  içimizden hemen mırıldandığımız Nino Rota nın o eşsiz bestesi “Love Them”…

Görsel ve duygusal anlamda filme estetik değer katan sanatların armonisi ne kadar   sağlanabilmişse, o  filmler unutulmaz oluyor bizim için. Ve müzik bu uyumun en önemli bileşeni.

Tijen Taşlı- İzmir

 

 

 
Toplam blog
: 156
: 2800
Kayıt tarihi
: 03.04.07
 
 

SÖZ UÇAR, YAZI KALIR. 9 Eylül Ünv. İşletme mezunu, 9 Eylül Ünv.Sosyal Bil. Ens.Sağlık Kurumla..