- Kategori
- Gündelik Yaşam
Filmlerdeki düğünler nasıl yapılıyor derseniz?
Fulya Azçiçekli ile masallardaki gibi düğün…
SADELİĞİN İÇİNDEKİ KALİTEYİ VURGULAMAK.
Amerikan yapımı romantik komedi filmlerinde mutlaka düğünleri organize eden bir şirket vardır. Ben böyle filmleri çok severim. Dinlendirir, eğlendirir. Hayal kurmamızı sağlar.
“Ah kızımın, oğlumun da düğününü böyle bir organizasyon firmasına versem” diye çok düşünürüm.
Peki, böyle firmalar varmı? Elbette vardır, kimlerdir neler yaparlar?
Buda benim meraklarımdandı, ta ki bir televizyon programında; Fulya Azçiçekli’yi tanıyana kadar. Program stüdyosu farklıydı. Çiçeklerle bezenmiş, şamdanlarla mumlarla donanmış, kristaller, yelpaze nikâh şekerleri, inciler, boncuklar. Gelin masası, davetlilerin masaları, üstündeki şıklıklar…
Bayıldım açıkçası muhteşem dedim ve karar verdim.
Soracaktım, öğrenecektim. Öylede yaptım.
Düğün organizasyonunu nasıl yapıyorsunuz?
Düğün organizasyonu yaparken ilk aşama davet sahiplerinin özellikle gelinin hayalindeki masal düğünü öğrenmektir.
İşte bu kadar. Tıpkı sözünü ettiğim filmlerdeki gibi…
Haklısınız. Bunu da konuşmalarımız sırasında ekranda gösterdiğimiz fotoğraflara tepkisinden, bazı diğer verilerden öğrenebiliyoruz.
Burada dikkat edeceğiniz bir çok kalem vardır.
Olmazmı? Davetlilerin sosyal statüleri, seçilen mekân da çok önemli tabi...
Birde işin maliyeti var tabi…
Evet. Düğün için ayırabilecekleri bütçe… Ekipmanlar ve çiçekler bizim olduğu için herşeyi eksiksiz ve en güzel şekilde yapabiliyoruz.
Mekânı süsyüyorsunuz, hazırlıyorsunuz. Gelin kız gibi oralarda hazırlanıyor.
Mekânın dekorasyonuna uygun şekilde, açık ve kapalı mekân olması özelliklerini de hesaba katarak önce demomuzu hazırlıyoruz. Showroomumuzda ilk demo yapılıyor.
Daha sonra mekânda örnek masayı hazırlıyoruz. Süslemeyi mekânın süslemesi ve masaların süslemesi olarak yapıyoruz. Bizim düğünlerde nikâh masası ve arkasına yerleştirilen tak konsepte uygun olarak hazırlanıyor.
Siz musevi düğünlerinde de çok iddialısın diye duydum.
Uzun zamandır yapıyoruz, işimizi de çok seviyoruz. Dolayısı ile başarılıyız.
Güzel. Musevi düğünlerinde neler oluyor?
Musevi düğünlerinde nikâh masası kullanılmıyor. Çünkü onlar önce Türk nikâhını yaparlar aylar öncesinden. Fazla detay düşünülmez bu nikâhta. Sonra düğün günü sabah Sinagogta tören olur. Sinagogun içi çiçeklenir. Nikâh şekerleri de sadece kadınlara verilir burada. Sabah damadın evine erkekler için yaklaşık 30 adet kadar yaka çiçeği gider. Törende aile yakınlarından erkekler takar. Bu sırada balo salonunda biz süslemeleri yaparız. Nikâh önceden kıyıldığı için nikâh masası olmaz.
Musevi düğünlerinin bizim düğünlerden bir farkı da hediye sandığı olayıdır.
Bizim düğünlerimizle musevi düğünlerinin farklılıkları nelerdir?
Bizim düğünlerde gelinin bohçasına ya da yakasına takılar takılırken, musevi düğünlerinde kokteyl salonunda davetlileri karşılayan anne ve babaların yanında bulunan hediye sandığına takı yâda paralar atılır.
Musevi düğünlerinin bizim düğünlerden diğer bir farkı da; masa ortası şamdanlarıdır. Yüksek vazolar içinde uzun palmiye yaprakları, uzun dallar, buz görünümünde jelâtinler çokça kullanılan materyallerdir. Arkadaş masaları dikdörgen olur çogunlukla. Musevi düğünlerinde genç nesil ağırlıklı olduğu için gençlere yönelik, modern temalar uygulanır çoğunlukla.
Son zamanlarda nelere talep var?
Cam ve ahşap ürünler revaçta. Country (kır düğünü) tarzı, Beach Wedding (kumsal düğünü),eski mahzenler de yapılan düğünler tercih ediliyor. Artık 5 kollu altın varaklı şamdanlar yerine cam, daha sade ama kaliteyi vurgulayan ürünler tercih ediliyor.
Bu güzelliklerin ilhamı nereden geliyor?
Doğadan ilhan alıyorum. Ayrıca yabancı düğün sitelerini takip ediyorum, yazılı ve görsel veriler ilham kaynaklarım. Onları kişiye özel ve kendi tarzımda değiştiriyorum. Doğadaki pekçok şeyi tasarımlarımda kullanmak mümkün oluyor. Mesela orkideleri hazırlarken yosunları kullanmayı seviyorum. Hayal gücümü hiç engellemem. Aklıma gelen bir fikiri uygulamaktan çekinmem. Birşeyi elime aldığım zaman o andaki ruh halim ve elimdeki malzemelerle pekçok şey tasarlayabilirim. Biryere hediye götürmem gerektiği zaman aldığım şeyi öyle bir sunum yaparım ki, içindeki ne kadar değerli olursa olsun, dışı daha çok beğenilir her zaman. Bu yüzden arkadaşlarım ve müşterilerimiz bu konuda benden yardım isterler. Ben de seve seve elimden geleni yaparım. Özel olarak hediye paketletmeye gelen müşterilerim vardır.
Aile şirketimisiniz birlikten mi güç doğuyor?
Biz kocaman bir aileyiz. Sebahattin Bey ve çalışan arkadaşlarımızla 8 kişilik sabit bir ekibimiz var. Organizasyon zamanlarında, özel günlerde;
(anneler günü, sevgililer günü, yılbaşı gibi) bu kadro artıyor.
Limited Şirketiz.(CİROMUZ ARTTIĞI İÇİN MECBUREN FİRMADAN ŞİRKETE DÖNMEK DURUMUNDA KALDIK.)
Eczacıbaşı Holding, Aygaz A.ş. Garanti Ödeme sis. Ve pekçok banka genel müdürlükleri bizim müşterimiz olduğundan, bunların haftalık çiçekleri, bakımları vs. dolayısıyla her geçen gün müşteri portföyümüz artmaktadır. Birlikten güç doğar sözü bizim için biçilmiş kaftan. Sabahlara kadar ertesi günkü süslemenin hazırlıkları içinde iken bile herkes özveri ve mutlulukla, yakınmadan çalışmaktadır.
Sizi dinlerken bir şeyi daha farkettim. Siz işinize âşıksınız. Ondan söz ederken mutlu oluyorsunuz. Yani işinizi çok seviyorsunuz. Sevgi ile yapılan her şey başarılı olur. Siz bunu ispatlıyorsunuz.
Haklısınız. Anlatırken bile heyecanlanıyorum, buda belli oluyor değilmi?
Hemde nasıl, güzel olanda bu…
Nazan Şara Şatana