Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '09

 
Kategori
Dünya
 

Fırat Dicle, Türkiye, Irak ve Suriye ilişkileri

Fırat Dicle, Türkiye, Irak ve Suriye ilişkileri
 

Su Krizleri


Yakın bir gelecekte bir bardak suda fırtına çıkarma fantezisi gerçek olursa hiç şaşmamalı. Su tüm canlıların yaşamsal önceliği… Ülkemiz uzun yıllar su potansiyelinin bitip tükenmeyeceği masalı ile uyutulup durdu. Ne zaman küresel ısınma ve diğer küresel afetler gündeme oturdu, iklimler değişti. Yağan yağmurlar eski bereketini bitirdi hiç de su zengini olmadığımız meydana çıktı. Başka bir deyişle suyumuz var ama her ulusal değerimiz gibi onu da koruyup kollamaktan aciz durumdayız. Sınır içinde doğup kendi denizlerimize dökülenlerin dışında bir de sınır ötesi sularımız var ki onlarda küresel krizlerden etkilenmiş durumda. Topraklarımız da doğup Irak ve Suriye topraklarını da aşıp uzak denizlere dökülen sularımız verimlik bakımından tartışma konusu olmaya devam ediyor. Ülkemiz de yapılan bir toplantıda işte bu sorunlar masaya yatırılıp enikonu tartışıldı ülkemiz adına toplantıya katılan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu konu ile ilgili olarak şu saptamalarda bulundu:

''Biz özellikle Türkiye-Suriye ve Irak arasındaki işbirliğinin daha da gelişmesinden yanayız. Bu konuda da her türlü fedakarlığı yapacağız. Şu anda kuraklık sebebiyle su sıkıntısı var. Bunu da biliyoruz. Biz kendilerinin taleplerini dikkatle ele alacağız. Mümkün olduğu kadar da 500 metre küp/saniyenin üzerinde Karkamış'tan Suriye tarafına ve oradan da Irak tarafına gerekli su akacak. Bizde su varsa bunu komşularımızla paylaşmamak gibi bir anlayışımız olamaz. Tabii ki bizde de imkanlar sınırlı ama bu imkanlarımızı da zorlayacağımızı açıkça ifade ettik.''

Suriye Sulama Bakanı Nader Al Bounni de toplantının bölgede kuraklığın neden olduğu hassas bir döneme denk geldiğini kaydetti.

Irak Su ve Doğal Kaynaklar Bakanı Abdüllatif Jamal Rasheed, daha önce de toplantılar yapıldığını belirterek, bugünkü toplantıda su konusuna ilişkin tüm hususları ele aldıklarını söyledi.

Irak'ta büyük su sıkıntısı yaşandığını belirten Rasheed, toplantıda, su sıkıntısına ve acil insani sorunlara yönelik çözüm için su miktarının artırılmasını önerdiklerini söyledi. Rasheed, önerilerinin olumlu karşılandığını belirtti.

Bizim başta yaptığımız saptamaya benzer bir yaklaşımı dile getiren Irak Su ve Doğal Kaynaklar Bakanı Rasheed : ''Gelecekte su nedeniyle savaşlar yaşanacağını düşünüyor musunuz?'' sorusuna, ''5-6 seneden bu yana bu tür sorular soruluyor. Bazı politikacılar gelecekteki savaşların susuzluktan çıkacağını söylüyor. Biz suların bölge halkı tarafından en iyi şekilde kullanılmasını istiyoruz. Su sorunu savaşla çözülemez, en iyi çözüm yolu işbirliğinden geçiyor'' yanıtını verdi. Daha sonra, üç bakan toplantıya ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.

Şimdilik anlaşmalara imzalar samimiyet içinde atıldı ama bu samimi ortamın sürmesi yağmurların daha sık ve bereketli yağmasına daha doğrusu Allah’ a kalmış gibi.

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..