Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

05 Aralık '11

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Fırında hamsi balığı (kurutulmuş domates ve kurutulmuş mürdüm eriği eşliğinde)

Fırında hamsi balığı (kurutulmuş domates ve kurutulmuş mürdüm eriği eşliğinde)
 

fırında hamsi balığı


Pazar günü pazara gittiğimde sebze ve meyveleri aldıktan sonra balık tezgahlarına uğradım. Hamsi ve sardalyalar o kadar taze idi ki beni al diye bana bakıyorlardı. Her ikisini de almak istediğimden yarım kilo hamsi, yarım kilo sardalya almaya karar verdim. Önce hamsiyi pişirecektim ve hamsiyi fırında yapmaya karar verdim.

Beslenme uzmanları balıkların fırında veya buğulama yapılmasını tavsiye ediyorlar balığın yağının ve vitaminlerinin ziyan olmaması açısından. Ayrıca ufak balıkların omega3 açısından daha zengin olduğunu ve suyun daha yüzeyinde yüzdüğü için ağır metallerin yağ dokularında fazla birikmediğini belirtiyorlar. Ufak balıkların yağ dokuları az olduğu için bu risk minimuma iniyor.

Fırında hamsi tarifini fırında sardalya tarifine de uygulayabilirsiniz. Baharatlarla harmanlanmış fırında hamsi gerçekten çok lezzetli oluyor.


Malzemeler:


Yarım kilo hamsi balığı

Kurutulmuş domates ve kurutulmuş mürdüm eriği


Sosu için:


2 çorba kaşığı zeytinyağı ve 2 çorba kaşığı limon sosu

1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber

1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı nane, 1 çay kaşığı zerdeçal


Yapılışı:


Öncelikle balıklar ayıklanıp yıkandıktan ve suları süzüldükten sonra borcam bir tepsiye konulur.

Porselen bir tabağa 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı limon suyu, tuz ve baharatlar konulup iyice karıştırılır. Bu sos hamsilerin üzerine dökülür ve balıkların sosu iyice yemesi için bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Balıklar tepsinin ortası boş kalacak şekilde düzgünce yerleştirilir ortasına da kurutulmuş mürdüm erikleri ve kurutulmuş domatesler konulur. Kurutulmuş malzemelerin üzerine de porselen tabağın dibinde kalan sos dökülür.

Fırına verilir ve 200 derece hararette balıkların derisi kurutulmadan pişirilir. Balıklar piştikten sonra tabakta biriken balığın suyu bir kaba boşaltılır ve bir kaşıkla balığın üzerine her tarafa eşit gelecek şekilde dökülür. Bu işlem sonunda balığın lezzeti daha da artar.

Afiyet olsun. Şen ve esen kalın.

Sibel Koçarslan
 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara