Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '09

 
Kategori
Futbol
 

Futbol filmleri

Sinemanın herkesin hayatında önemli bir yeri vardır. Film izlemek benim en sevdiğim şeydir. Fakat filmlerin konusu Futbolu anlatmıyorsa hayat yoktur o filmde, e ne demişler Futbol fena halde hayata benzer.

Zafere kaçış (1981) “Şimdi gidersek herkes kaçtığımızı düşünecek”

Gerçek bir Futbol filmi; oynayanların reçetesini versem yeter sanırım, Pele, Ardiles, Bobby Moore ve nicesi. 2. Dünya Savaşı sırasında Esir Kampları"nda tutulan bir grup tutsak futbolcu, Ev sahibimden Gaddar olmasın Hitlerin Almanyasına karşı 90 dakika. Atraksiyon ise soyunma odasındaki havuzun dibinden bir tünel kazıp devre arasında sıvışmaktır.

İlk yarı biter Müttefikler soyunma odasına 4-0 mağlup gider. Slyvester Stallone ve Michael Caine tüneli görür. Lakin öyle bir laf eder ki bir arkadaşımız bu da futbola olan aşkımıza doping olur. “Şimdi gidersek herkes kaçtığımızı düşünecek” ikinci yarı Futbolcular sahaya gelir.

Sonra ne mi olur devamında, izlemeyenlere haksızlık olur. Yönetmen John Huston futbol üzerine çekilmiş en iyi film.

Dar Alanda Kısa Paslaşmalar (1998) “Üç iyi pas kesin gol getirir”

Sloganı ile ismi ile zaten olmayan, futbol filmlerimiz arasında tektir bu film. Erkan Can, Rafet El Roman ve Savaş Dinçel çağdaş kasta baksana birader diyesi geliyor insanın.

Gol Kralı – İnek Şaban (1980) “Bileğimi Kesseniz Sarı Lacivert akar”

Bileğimi Kesseniz… Bu replik günümüzde dahi hala kullanılır. Namı diğer Şaban, nur içinde yatsın. Babamdan daha çok gördüm ben Kemal Sunalı. Üst direğe oturarak auta giden topu kurtarışı hala aklımda unutmak ne mümkün. Cemil Turan, Cem Pamiroğlu, Rasim Kara, İlyas Tüfekçi gibi isimleri de sahanın Futbol topu ile ilintili gerçek efsaneleridir.

HillsBorough (1996) “You never walk alone ( Asla yalnız yürümeyeceksin )”

15 Nisan 1989 günü Stewen Gerrard'ın 10 yaşında yeğeninin de bulunduğu ve hayatını kaybettiği; “Kuzeyin Wembley”i Hillsborough"da oynanan Liverpool-Nottingham Forest F.A. Cup yarı final maçında meydana gelen ve 95 kişinin ezilerek öldüğü faciayı ele alan filmde Eccleston iki kızını bu olayda kaybeden futbol sevdalısı babayı canlandırır. Dedik ya Futbol hayattır.

Taçsız Kral (1965) “Metin Metin Metin Topu 90 sana takıyor”

Özellikle orta yaşın üzeri için çok şey ifade eder, Metin Oktay Türk futbol tarihinde bir dönüm noktası Cimbomlusu Fenerlisi Kartalı herkes onu eşsiz golleri ile hatırlar. Yaşı tutmayanlar benim gibi, Metin Oktayı bu filmde izleme şansına erişti ellerinden öpmek lazım yönetmenin.

 
Toplam blog
: 11
: 1293
Kayıt tarihi
: 22.05.09
 
 

Okumayı, yazmayı, araştırmayı seven bir milliyet okuruyum. Ankara'da yaşıyorum.Futbol en büyük tutku..