Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '13

 
Kategori
Futbol
 

Futbol'un dünya vatandaşı: Theofanis Gekas

Futbol'un dünya vatandaşı: Theofanis Gekas
 

Theofanis Gekas, futbolun dünya vatandaşıdır.


Futbolun vefası yok. Tıpkı hayatın da olmadığı gibi... Bunun en güzel örneği, en son ülkemizde, Akhisar Belediyesor'da oynayan Theofanis Gekas örneğinde yaşandı. Aşağıda okuyacağınız futbol istatistikleri, futbolun Dünya Vatandaşı: Theofanis Gekas'a aittir:

Yunanistan: ( 269 maçta 107 gol; ülke gol ortalaması: 0.40 ) Milli Takım: 67 maçta 24 gol; Yunanistan Süper Ligi: Larissa: 61 maçta 16 gol; Panathinaikos: 41 maçta 23 gol Kallithea FC: 100 maçta 44 gol attı.

Almanya: ( 65 maçta 29 gol; ülke gol ortalaması: 0.45 ) Bundesliga; Herta Berlin: 17 maçta 6 gol; Eintracht Frankfurt: 48 maçta 23 gol attı.

Türkiye: ( 26 maçta 20 gol; ülke gol ortalaması: 0.77 Süper Lig: Samsunspor 11 maçta 8 gol; Akhisar Belediyespor: 15 maçta 12 gol attı.

İspanya: La Liga; 4 maçta 0 gol; İngiltere; Premier Lig: Portsmouth: 1 maçta 0 gol attı.

Kariyer Özeti: 348 resmi maçta: 156 gol attı ve 0.45 maç başı gol ortalamasıyla oynadı.

2004 - 2005 sezonu Yunanistan Süper Ligi gol kralı

2006 - 2007 sezonu Bundesliga gol kralı

2010 UEFA grup elemeleri gol kralı

Gekas'ın, İngiltere'nin Premier Ligi ve İspanya'nın La Liga'sında yaşadığı başarısızlıklarda, neredeyse hiçbir payı ve sorumluluğu yoktur. Burada ayrıntılarına girmek istemediğim bu konuyu, kendisi ile ilgili yazacağım başka bir yazıda belki anlatırım.

Yukarıda sıraladığım istatistikler, ne anlama mı geliyor? Onu mu merak ediyorsunuz şimdi? Bunu Türk Futbolu'ndan vereceğim 2 ayrı örnekle destekleyerek farklı bir açıdan daha açıklamak istiyorum izninizle:

Türk Futbol Tarihi'nin en başarılı golcüsü Hakan Şükür; Türkiye Milli Takımında 112 maçta 51; Türkiye Süper Ligi'nde 487 maçta 249; Avrupa liglerindeyse; 53 maçta 11 gol atmış. Gol ortalaması 0.48 olan Şükür, burun farkıyla da olsa, maç başı gol ortalamasında Gekas'ın önünde.

Ancak, Türkiye Süper Ligi'nde 3 kez gol kralı olan Hakan Şükür'ün; Avrupa liglerinde bırakın gol kralı olmayı; doğru düzgün oynanmış maç sayısıyla, kabul edilebilir, makul bir gol ortalaması bile yok. Şükür Avrupa'da oynadığı 53 maçta, sadece 11 gol atabilmiş; maç başı 0.21 gol ortalamasıyla oynamış.

Türk Futbolu'nun son dönemdeki en büyük yıldızı Burak Yılmaz'ınsa, henüz Avrupa liglerinde oynanmış bir tek maçı bile yok. Milli takımımızda 26 maçta 9 golü olan Yılmaz; Türkiye Süper Ligi'nde oynadığı 181 maçta 96 gol atmayı başarmış. Toplamda: 207 resmi maçta attığı 105 golle elde ettiği  0.51'lik gol ortalaması, söz konusu her iki yıldızın da önünde olsa da; kendisinin ne kadar başarılı bir golcü olduğunu görmek için; kariyer sonu istatistiklerini beklememiz lazım.

Futbol sahalarındaki başarısını, oynadığı takımların taraftarlarını kendisine hayran bırakarak başka bir boyuta taşıyan gönüllerin de kralı olan Gekas'a; Almanya'da: Yunan Tanrısı, Türkiye'de: Gol Tanrısı lakapları takıldı. Son takımı Akhisar Belediyespor'un taraftarları ona özel, Gekas marşını besteleyip söyledi.

Gelelim: " Futbolun vefası yok." meselesine... Geçen yıl, Akhisar Belediyespor'un mucizevi şekilde ligde kalmasını sağlayan birinci adam, Hamza Hamzaoğlu'ysa; ikinci adam kesinlikle Theofanis Gekas'tır. 2.yarıda katıldığı takımının nerdeyse tüm maçlarında oynayan, oldukça istikrarlı bir form grafiği çizen Gekas;15 maçta 12 gol atarak elde ettiği 0.80 gol ortalamasıyla geçen sezon Burak Yılmaz'la birlikte Türkiye Süper Ligi'nin en yüksek gol ortalasına sahip iki oyuncusundan biri olmuştur.

Geçen yıl, ardarda sıraladığı goller nedeniyle onu neredeyse Akhisar Krallığı'na terfi ettirenler! Bu sezon başında aylarca pazarlık yaptıkları Gekas'la sonunda anlaşamayarak onu takımsız bırakmışlardır.

Üstelik, bu da yetmezmiş gibi; bu sezonun ilk haftasında Akhisar Belediyespor Sanica Boru Elazığspor'u 3 - 1 yenince; kulüp başkanı Hüseyin Eryüksel, çıkıp: " Akhisar'ın Gekas'a ihtiyacı yok! " açıklamasını yapabilmiştir. Bence bunlar çok ucuz yaklaşımlar...

Sayın başkana hatırlatmak isterim ki, ligin henüz 1.haftası geride kalmıştır. Başkanı olduğu takımın, bu ligde oynaması gereken 33 maçı daha vardır. Dilerim lig bittiğinde de, sayın başkan, aynı iddialı açıklamaları yapabilir!

Yarım sezon bile olsa, takımını sırtında taşıyan bir adama, Futbol'un Dünya Vatandaşı Theofanis Gekas'a, Akhisar Belediyespor'un reva gördüğü davranışları; son derece haksız, adaletsiz ve inanılmaz derecede vefasız bulmaktayım.

Unutulmamalıdır ki, tıpkı yaşam gibi, futbolun da dünü yoktur.

Dilerim, bugün Theofanis Gekas'ı küçümsemeye, yok saymaya çalışanlar; gün gelir, yaptıklarından mahçup olur.

Trabzonspor'a transferi an meselesi olan Teofanis Gekas'ın, bu transferin gerçekleşmesine yardımcı olarak, futbolu ve Türk futbolseverleri kendisini izleme zevkinden mahrum etmemesi gerekir.

Dilerim, gün gelir, vefasızlık; futbolun da yaşamın da her alanından silinip gider.

Dilerim, Gekas gibi futbol değerleri, gün gelir, döktükleri her damla terle, bileklerinin ve yüreklerinin gücüyle sonuna kadar hak ettikleri saygıyı dünyanın her yerinde görürler.

Dilerim, Fatih Terim'in o tarihi sözü, gün gelir, futbolumuzun da, insanlığın da hafızasından silinip gider. Ne demişti Terim bir zamanlar; o tarihi sözlerinde: " Meğer Vefa, İstanbul'da bir semt adıymış! " Umarım gün gelir, Terim, düşüncesinde haksız çıkar; umarım.

Not: Yazıda kullanılan görsel internetten alınmıştır.

 

 

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..