Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '15

 
Kategori
Hamilelik Öncesi
 

GEBELİK İHTİMALİNİ ARTTIRMAK İSTER MİSİNİZ?

GEBELİK İHTİMALİNİ ARTTIRMAK İSTER MİSİNİZ?
 

www.drerhankaraalp.com


Aşılama(intrauterine inseminasyon), erkeğin daha önce laboratuar ortamında belirli maddelerle iyileştirilmiş spermlerinin vajinal yoldan kadına bir tüp yoluyla verilmesidir.

Aşılama, anestezi gerektirmeyen tamamiyle ağrısız yaklaşık 2 dk süren basit bir işlemdir.

Aşılama tedavisindeki amaç canlı ve aktif olan spermlerin yumurtaya yakın mesafeye konularak gebelik şansının artırılmasıdır. Çift bu tedaviyi ardışık olarak yaptırdığında başarı şansı kümulatif olarak artmaktadır. 

Aşılama(intrauterine inseminasyon) infertil çiftlerde; eğer erkekte sperm sayısı veya hareketliliği düşük ancak tüp bebek gerektirecek kadar kötü değilse ve çiftte her türlü kısırlık nedenleri araştırılmış ancak kısırlık nedeni bulunamamış ve en az 3 ay kadar ovulasyon (yumurtlama) tedavisine cevap alınmamış ise uygulanır.

Aşılama için öncelikle bayana yumurtlama tedavisi yapılır. Bu ya haplarla veya iğnelerle yakın takip edilerek yapılır. İğneler daha çok tercih edilir çünkü başarı oranını arttırır ancak pahalı ve yakın takip edilme gerekliliği dezavatajlarıdır. Yeterince yumurta elde ettikten sonra çatlamayı sağlayan iğneler vurulur. Bu iğneden 36-40 saat kadar sonra bir kez aşılama yapıldığı gibi 1. ve 3. günde 2 kez ardışık aşılama da yapılabilir. Aşılama yapılması için önce meninin yıkanması gereklidir. Meni yıkanarak canlı ve normal yapıda olanlar seçilerek rahmin içine konulur.

Aşılamanın yapılma nedenine göre değişmek üzere arka arkaya 3-6 ya kadar yapılmaktadır. Bu sayı hastaya göre tedavi bireyselleştirilerek karar verilmektedir.

Eğer yapılan aşılama tedavileri başarısızlıkla sonuçlanırsa bundan sonra yapılacak tedavi seçeneği tüp bebektir. 

Op.Erhan KARAALP www.drerhankaraalp.com 

 
Toplam blog
: 45
: 472
Kayıt tarihi
: 10.03.15
 
 

İstanbul'da Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olarak görev yapmaktayım. 1982 Sakarya doğumluyum,..