Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Gebelikte 5. Hafta

Gebelikte 5. Hafta
 

Gebelikte 5.hafta


Bu hafta adet gününüz iyice geçti, sizde epey bir meraktasınız. Sizin merakınızı giderecek tek bir yöntem var oda hamilelik testi. Evet, 5 haftalık gebelikte anne adayının en çok ihtiyaç duyduğu şey kafasında günlerdir onu meşgul eden bir merak duygusu, acaba hamile miyim değil miyim sorusudur. Bunun için ona gerekli olan materyal, hamilelik testleridir. Bu testler sonucu şöyle belirler; Hamilelik gibi bir durumda HCG hormonları aşırı salgı verir. Bu salgılar normalden fazla olursa test sonucu pozitif görülür. Pozitif görülmesi de şöyledir; İdrar ile buluşan hassas test aleti şeridi içerisin de görünmeyen çizgiler mevcuttur. İdrar ile temasa geçince sonuç pozitifse 2 çizgi negatifse tek çizgi olur. Hiçbir çizgi oluşmaz ise test geçersiz demektir.

HCG hormonlarını 2 türlü ölçebiliriz. Şöyle ki;
1.İdrar testi
2.Kan testi

İdrar testi; idrarınızda ölçüm yaparak size pozitif veya negatif sonucu verir.

Kan testi; Anne adayının kolundan kan alınır. Laboratuvarda laborantlar tarafından alınan kan incelenir. Negatif mi pozitif mi hemen sonuç verir. Beklemeye gerek kalmaz.

İdrar testi yapmak için 10 gün kadar beklemek lazımdır. Kan testi ise hemen sonuç verir. Eğer anne adayı dayanamıyor ve merak ediyor ise, o halde kan testi yaptırmalı ve hamile mi değil mi öğrenmelidir. Bekleyecekse idrar testi yeterlidir.

5. hafta ile beraber bebekte ne tür gelişmeler vardır?

Gebelikte 5. haftada bebeğin ultrason görüntüsü böyledir. Bu hafta itibari ile henüz bebek diye adlandırılacak bir şey yoktur. Boş kesesi gördüğünüz gibi oldukça belirgindir. Çünkü henüz bebek bir embriyodur. Ama orada müthiş bir faaliyet mevcuttur. Adeta bir fabrika gibi muazzam ve hummalı bir çalışma vardır. Anne adayında artık bundan böyle çok hızlı bir değişim ve bebekte de oldukça hızlı bir büyüme hasıl olacaktır. Bu haftada gebeliğin en etkin ve en belirgin belirtisi sadece hamile anne adayında anlık baş ağrısı ve baş dönmesidir. Bazı hassas anne adaylarında mide bulantısı ve kusma nadiren de olsa görülebilir.

 

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

http://www.cemficicioglu.com.tr

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..