Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Gece uykusuna bedel, öğle uykusu

Gece uykusuna bedel, öğle uykusu
 

GECE UYKUSUNA BEDEL, ÖĞLE UYKUSU


Kaylule öğle vakti 20-30 dakika uyumak demektir. Peygamber Efendimiz öğlen namazından sonra bir miktar uyur, ümmetine “kaylule” denilen bu gündüz uykusunu terk etmemeyi tavsiye ederdi.
 
“Öğleyin kaylule yapınız. Muhakkak şeytanlar öğle vaktinde kaylule yapmazlar.”(1)
 
Çok duyardım sohbetlerde… Âlimlerin gece ilmi konularda çalıştığı, dört saat uyuduğu ve akabinde bir saat öğle uykusu uyuduğunu. Yani gece 4 saat uyku ile bir saat öğle uykusu eşit. Toplamda bir insan için en sağlıklı günlük uyku saati toplamı 8 saat olduğunu hep duymuştuk.
 
Fransız uyku araştırmacısı Pierre Fluchaire, Edison’un günde sadece iki saat uyuduğunu söylüyor. “İyi yaşamak için iyi uyku ” ve “Uyku devrimi” kitaplarının yazarları Fluchaire, iki saat uyumasına rağmen Edison’un 84 yıl yaşadığını hatırlatarak, “Az uyku zannedildiği gibi yıpratıcı değil.” diyor. Fluchaire’in kendisi de günde dört saat uyuyor. Bunu sistemli olarak takip ettiği bir metot sayesinde başardığını, aynı yolu izleyen herkesin bu neticeye erişebileceğini yazıyor. Ama işin en önemli tarafı öğle uykusu. Yarım saat veya 20 dakika öğle uykusu Fluchaire’ye göre gece dört saat uyuyan bir insanı bütün gün zinde tutuyor. Zira öğle uykusundan, beyin hafif uyku halini andıran dalgalar yayıyor, bu dalgalar ise vücudu çok dinlendiriyor.(2)
 
Peygamberimizin sünneti olan öğle uykusunun, şimdi tüm insanlarca ihtiyaç haline geldiği görülüyor ve Avrupa ülkelerince çok yaygın. Asırlar öncesinden sağlımız hakkında hadislerde bulunan Allah Resulü’nün hadislerine, nedense ilgi az. Ancak bilim adamlarınca yararı ortaya çıkınca inanmaya başlıyoruz. Aynı şekilde Hasan-ı Basrî, gündüzleri çarşıda milletin patırtı ve gürültülerini duyunca : "Bunlar gündüz uykusuna yatmıyorlar, bu gece hayır gecesi olamaz" derdi.(3)
 
Bu durum da gösteriyor ki; eski insanların öğle saatlerinde kısa uyku çekerek, zinde bir ruhla işlerine ve ibadetlerine devam ettikleri, aynı şekilde geceleri de ibadetler geçirdikleri biliniyor.(4)
 
KAYNAK
 
(1)  Müslim
 
(2)  http://www.ipekyolugazetesi.com.tr/koseyazilari/az-uyuyarak-cok-yasamak.html
 
(3)  M. Sofuoğlu, S. Buhârî ve Terc. 13, sh. 6226.
 
(4)  Derleyen: M Taha İnci - http://www.istanbulajansi.ist/haber/ogle-uykusu-bir-gece-uykusuna-bedel/19341
 
Toplam blog
: 358
: 662
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

4 Aralık 1982'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu.Tavşanlı Fevzi paşa ilköğretim okulu,İmam h..