Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '13

 
Kategori
Deneme
 

Geçmişi olmayanın geleceği olamaz

Eski dönemlerde, antik çağlarda yapılan sanat sayesinde, uygarlığımız hakkında pek çok bilgiye sahibiz. Duvar rölyefleri, vazolar ve bulunan bazı heykeller sayesinde kim nerede ne yapmış, hangi savaş nasıl ve kiminle yapılmış öğrendik. Demek ki sanat, bize verdiği güzellik hissi dışında, bilgi vermesi açısından da önemlidir. Bizim, gelecek nesillere bırakacağımız bilgiler sanatçılarımızın elindedir.

Sanatçı, daima çağının önünde düşünen ve eylemleri ile aykırı gelen insanlardır. Leonardo da Vinci, kendi döneminde helikopter çizimi ve tankları, paraşütü tasarladığında deli gözü ile bakılmış, belirli çevreler tarafından dışlanmıştır. Bu gün, pek çok tasarımının gerçekleştiğini hepimiz biliyoruz. Demek ki, sanatçı çağın çok önünde giden bir düşünür, araştırmacıdır aynı zamanda. Önünden geçtiğiniz bir köprü size sıradan gelebilir, ama Vang Gogh’un çizdiği köprüdeki detaylar, altındaki suyun akışı size de çok başka gelmiyor mu? Sanat, sanatçının algılarının bize yansımasıdır. Bir tiyatro seyrettiğinizde veya bir filme gittiğinizde, kendinizi bir saat olsun çok farklı bir diyarda hüzünlü, mutlu veya neşeli hissetmiyor musunuz? Sanat, bize her duyguyu yansıtan hayatın kendisidir. Hayatın her alanında, yaşamın içinde var olmuş ve olacaktır. Önemli olan, görmeye ve anlamaya çaba sarfetmektir. Çok ünlü bir ressam olan Salvador Dali resimlerini hiç incelediniz mi? Bu anlamsız nesneler ve şekiller, formlar bir arada ne işe yarıyor? diyebilirsiniz. Fakat, resimlerdeki her objenin ve formun güneşin yarattığı gölgeleri vardır. Bu gölgeler, ne tarafa dönerseniz oraya yansımaktadır. Böyle bir gerçeği, hayattan başka nerede bulabilirsiniz?

Görebilmek ve yansıtabilmek, sanatçıya ait bir şovdur. Hayatın gerçekliği içinde, tüm duyguları tadabileceğiniz sanatın bize vereceği en önemli şey, hayatı anlamak olsa gerek. Bırakalım hayatı sanatçılar şekillendirsin. Bakarsınız, daha güzel ve estetik bir yaşam sunarlar bizlere

Ah sanatçılara bıraksalar her şeyi ne kadar güzel olurdu. Her yer ve her şey. Çünkü güzel bir çevrede yaşayan insanlar yaratıcı ve barış sever olacaklardı.

 
Toplam blog
: 59
: 720
Kayıt tarihi
: 02.08.10
 
 

Mimar Sinan Üniversitesi, heykel bl. nü bitirdim. 5 kişisel sergi açtım. Bir çok karma sergilere ..