Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '16

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Gerçekten sağlıklı beslendiğinizi mi düşünüyorsunuz?

Gerçekten sağlıklı beslendiğinizi mi düşünüyorsunuz?
 

Sizde karın doyurmak ve beslenmenin aynı olduğunu düşünenlerden misiniz? Yalnız değilsiniz. Türkiye’de milyonlarca insan aynısını düşünüyor. Gelin karın doyurmak ve beslenme nedir ve beslenmemizde ne gibi yanlışlar yapıyoruz bakalım.                                                                                         

Karın doyurmak açlık duygusunu bastırmakken beslenmek; sağlığımızı korumak, güçlendirmek için vücudumuzun ihtiyacı olan tüm besin öğelerini yeterli, dengeli miktarda ve uygun zamanda almaktır. Eğer bu besin öğelerini yetersiz veya fazla miktarda alırsak sağlığımız bozulur ve şişman veya zayıf vücut yapısına sahip oluruz. Peki sağlıklı beslendiğimizi sanırken ne gibi yanlışlar yapıyoruz bakalım.

Sağlıklı ve dengeli beslenmede yapılan yanlışlar

Öğün atlamak: Öğün atlayarak sağlıklı olabileceğinizi veya kilo verebileceğinizi düşünüyorsanız eğer yanılıyorsunuz. Öğün atladığınızda veya ara öğünlerle öğünlerinizi desteklemediğinizde metabolizma hızını düşer ve fazla aç kaldığınız için bir sonraki öğünde daha fazla besin tüketmenize neden olur. Bu yeterli ve dengeli beslenmenizi bozan bir davranıştır.

Akşam 17.00’den veya 19.00’dan sonra besin tüketmeme: Saat sınırlaması bireye özgüdür. Eğer gece geç saate kadar çalışıyorsanız veya geç uyuyorsanız erken saatte besin tüketmemeye başlarsanız gece acıkır ve besin tüketimi yapmak zorunda kalırsınız. Bu yüzden uyumadan yaklaşık 2 saat önce besin tüketiminizi keserseniz daha uygun sağlıklı bir davranış olur.

Etiket okumamak: Markete girdiğimizde alacağımız besinlerden hiç birinin etiketine bakmıyoruz. Bizim için sadece fiyatı önemli olduğunu düşünüyoruz fakat yanılıyoruz. Alacağımız her gıdayı almadan önce etiketini okuyarak ne kadar kalori, şeker ve diğer besin öğelerini içerdiğine baktığımızda sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli aşamalarından birini gerçekleştirmiş oluruz.

Yetersiz su alımı: Özellikle yaz aylarında daha fazla tüketmemiz gereken suyu ‘içemiyorum’ ‘onun yerine çay içiyorum’ gibi bahanelerle atlarız. Diğer içecekler dışında almamız gereken sıvı miktarı en az 2.5litredir. Eğer içemiyorsanız içerisine nane, limon, salatalık veya tarçın koyarak seveceğiniz hale ve kendiniz için özel hale getirebilirsiniz.

Ekmeği kesmek: Bol ekmek tüketen ve en az onun kadar israf eden bir ülkeyiz. Çok fazla ekmek yediğiniz için kilo aldığınızı ve onu hayatınızdan çıkarınca zayıflayacağınızı veya daha sağlıklı olacağınızı düşünüyor olabilirsin fakat yanılıyorsunuz. Karbonhidrat en temel besin öğemizdir ve ekmek en önemli üyesidir. Eğer ekmek tüketmezseniz hamur işlerine, pilava ve makarnaya daha fazla yönelmenize neden olabilir. Bu da size sağlıklı olmaktan çok kilo alımınına neden olarak risk gruplarının içine sokabilir. Ekmeği kesmek yerine daha kontrollü ve çeşidini beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeğini tercih ederseniz daha sağlıklı bir tercih olur.

Diyet ürünleri sınırsız tüketmek: Diyet ürünlerininde belli bir kalorilerinin olduğunu unutulmamalıdır. Gün içerisinde fazla tüketimi kilo alımınıza neden olabilir.

Ünlü kişilerin uyguladığı veya popüler diyetleri uygulamak: Her diyet kişiye özeldir. Herkesin sağlıklı olması için alacağı kaloriler farklıdır. Beslenme düzeniniz her zaman sizin vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılamadır. Bu yüzden bedeninize onun ihtiyaç duyduğu kadarını verin.

Kendinizi önemseyin, yeterli ve dengeli beslenin!

 
Toplam blog
: 2
: 92
Kayıt tarihi
: 26.02.16
 
 

...... ..