​ Germencik / Kültür - Sanat / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Germencik

Germencik
 

Germencik'te İncir


Germencik Aydın ili’ne bağlı bir ilçe. Şirin mi şirin, etrafı yeşillikten, zeytin ve incir ağaçlarından müteşekkil.Yer yer pamuk ve buğday yetiştirilir. Ama illâ Zeytin ve incir. Kuzeyinde Aydın-İzmir otoyolu ve içinden geçen İzmir-Aydın tren hattı ile ulaşım sorunu yaşamaz.İzmir -Aydın otoyolu üzerinde iki tüplü herbiri 3km.uzunluğunda olan 75.yıl tüneli ise görülmeye değer bir eserdir.Kuzeyinde Bozköy Alangüllü civarında çıkarılan jeotermal enerjiden yararlanılmaktadır. Kuşadası’na ve İzmir’e yaklaşık birer saatlik mesafede Aydın’a ise 15-20 dakikalık mesafede yer alır.Selçuk’ta bulunan Efes antik kentine ise yarım saatte ulaşılır.Etrafında yeşil bir örtü söz konusudur. Buna rağmen halk her yıl boş alanlara zeytin , incir ve çam ağaçları diker. Kuzeyinde Aydın dağları ve güneyinde menteşe dağları ile çevrili olan Büyük Menderes ovasının verimli topraklarında kurulmuştur. Nüfusu kozmopolit bir demografik özellik gösterir.Konya’dan gelenlerle özellikle Batman ve Kozluk civarından gelenlerin yoğun olarak yerleştikleri bir yer. Ayrıca yaşamları ile, müziğe olan yatkınlıkları ile, kültürleri ile Germencik’e ayrı bir çeşni katan çingeneler var. Okulda epey bir öğrencim vardı çingenelerden . Hepsi de saygılı yaklaşımı daima ön plânda tutmuşlardır.
Bir de elit kesimi vardır ilçenin, mağrur ve kendinden emindirler.İlçenin ileri gelen ve söz sahibi olanları da bunlardır zaten.Germencik’te varlıklı ve toprak sahibi olanların çoğu zeytin, pamuk ve incir tarımı ile uğraşır.Eylül ayı itibari ile 3 ay sürecek bir maratonla hasat edilen incirlerin işletmelerde işlenerek paketlenmesi gerçekleştirilir ve yurdun dört bir yanına ve yurtdışına ihraç edilir.İki yılda bir yapılan zeytin hasadı ise ayrı bir koşuşturma ve tatlı bir telaşı beraberinde getirir.Aileler iki yıllık zeytin yağı ihtiyaçlarını 70-80 litrelik devasa yağ bidonlarına doldururlar.

Yaklaşık beş yıl görev yaptığım Hürriyet İlköğretim okulu Germencik’in en eski okullarındandır, 1965 yılında ilk defa eğitim ve öğretime başlanmıştır okulda.Çoğu Germenciklinin yetiştirildiği güzide eğitim yuvalarından biridir.Bahçesinde Zeytin ağaçları boldur ama öğrencilerin yararlanabileceği bir basketbol veya voleybol sahasını bulmak güçtür.Yapılmamıştır bir türlü yıllardır.Ancak öğrencilerin yararlanacağı ve tüm gün açık olan Germencik kapalı spor salonu ve yanında bulunan futbol sahası bu yöndeki boşluğu dolduracak niteliktedir.Bu bağlamda Germencik’li spora olan sevgisini bu spor komplekslerinde gidermenin yolunu bulmuştur.

İlçe nüfusu yaklaşık 10-12 bin civarındadır.İlçede Aydın Menderes Üniversitesine bağlı yüksek okul, Anadolu lisesi, Çok programlı lise, toplam beş adet ilköğretim okulu , dershanesi, çıraklık eğitim merkezi ile eğitim alanında ki sorunların üstesinden gelmişlerdir.

Germencikli ailelerin eğitim ve öğretime özel bir önem verdiklerini yakından bilirim.Okur yazar oranı yüzde yüzdür.Yatırımlarını pırıl pırıl gençlere yapmakta ilköğretim kurumlarından itibaren çocuklarını bir yandan da dershaneye göndermektedirler.

Antalya’dan Çanakkale’ye uzanan kıyı şeridinde çoğu yerleşim yerlerinde Aralık-Şubat arası tatlı bir heyecan ve mücadeleye hazırlanılır.Halkın sohbetlerinin o günlerde başlıca konusu yapılacak olan deve güreşleridir. Deve güreşlerinin Ege’linin yaşamında önemli bir kültürel önemi vardır. Galip gelen deve sahibine çeşitli armağanlar ödül olarak verilir. Güreşçi tülü’lerin güreş alanına boyunlarındaki çıngırakların çıkardığı o gürültücü ses ile gidişleri ve deve sahibinin gururlu yürümesi ise görülmeye değer bir olaydır. Deve güreşlerinde güreşen develer özel bir biçimde itina ile yetiştirilir ve güreşe hazırlanır. Develerin bakıcılarına Savran adı verilir.O gün tüm güreş severler saatler öncesinde güreşlerin yapılacağı alana gelip yerlerini alırlar.Seyircilerin kimisi hazırlıklı gelmiştir. Akşam saatlerine kadar bir yandan deve güreşlerini seyrederler, bir yandan da piknik yapar sohbet ederler.Germencik ve çevre köylerde yaşayan insanları bu günlerde coşkulu bir sevinç dalgası kaplar.

1999-2005 yılları arasında görev yapıp emekli olduğum güzide ve cana yakın insanların yaşadığı bu şirin ilçenin sahip olduğu imkânlar, yöre insanının çalışması ile mümkün olmuştur.

Bu başarıda elbette ki sahip olduğu verimli coğrafyanında büyük katkısı vardır.

Varlıklı hayırsever insanlar özellikle okul ve eğitim için özel çaba sarf ederler. Perşembe günleri kurulan Pazar ise ayrı bir renk ve canlılığa sahiptir.Yerleşik pazarcıların yanı sıra köylerden gelen ve kendi yetiştirdiği ürünleri satmaya çalışan köylü kadınlarının çabaları takdire şayandır. Pazara İncirliova, Tire , Ortaklar ve çevre köylerden yoğun olarak insanlar gelir. Germencik’in nüfusu o gün epeyce yükselir. Düşünün bu yoğunlukta ilçe esnafının elde ettiği geliri ve katma değeri.

Toprağı işlemek emek ister, çaba ister, alın teri ister.

Toprağı ağaçlarla donatmak doğaya karşı saygı ve sevgi ister.

Kısaca yoksulluğun belini kırmak için topyekün mücadele ister.

Germencik bunu başarmış bir ilçemiz.

Başaracak çok yöremiz var daha.

O yörelerin de başarması umudu ile….

 
Toplam blog
: 210
: 910
Kayıt tarihi
: 04.05.08
 
 

Eğitimciyim. Bir insanın çağdaş bir gelecek için, aydınlanma için çok okuması gerektiğine inanıyo..