Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '11

     
    Kategori
    Ekonomi - Finans
     

    Geuro-Euro ayırımı

    Internette başka platformlarda yazı yazarken, Çin ekonomisinin büyüklük açısından 2010'da Almanya'yı, 2015'te Japonya'yı ve 2020'de ABD'yi geride bırakıp dünyanın en büyük ekonomisi olacağını söylemiştim. 2010-Almanya eşleşmesini tutturdum. Ama 2015-Japonya eşleşmesinde Çin beni yanılttı. 2020-ABD eşleşmesini de merakla bekliyorum. 

    Ancak bir gerçek var ki Çin, kendi rezerv parasını yaratmadan asla ABD'yi geride bırakamaz. Bu, bundan 4-5 sene önce imkansız görünürken, 2008'deki Lehman krizi sonrası bu ihtimal doğdu ve zaman geçtikçe de güçlendi. ABD, Dolar bastıkça, Dolar'ın gücü azalıyor. Dolar'ın gücü azaldıkça global ekonomik belirsizlikler artıyor. Bu da yeni bir para birimine olan talebi güçlendiriyor. 

    Euro ise, aslında Avrupa Birliği'nde ortak tahvil çıkarılsa çok iyi bir proje. Ancak Euro bölgesinde her ülke kendi tahvilini çıkardığı için ve her ülkenin kendine özgü ekonomik koşulları olduğu için Euro da beklenen ilerlemeyi bir türlü kaydedemedi. Euro hala güçlü bir para olabilir ama Almanya, ihracatını korumak için Euro'yu baskılamak zorunda. Euro değerlense diğer yandan Almanya ile birlikte diğer tüm ülkeler zorlanacak. Buna karşın, Euro değer yitirse prestiji azalacak, o zaman da tam anlamıyla bir rezerv para olmayacak. Zaten Frank ve Japon Yeni'nin güçlenmesinin nedeni de bu. Dolar zayıflarken Euro'nun güçlenmesi gerekirken, sermaye Frank ve Yen'e kayıyor. Sonuç olarak, Euro ve Dolar kol kola aşağı iniyorlar, ancak buna karşın Euro bölgesi zar zor cari dengede. ABD is hala çok yüksek cari açık veriyor. 

    Şimdi AB, tek para biriminin getirdiği sıkıntıyı ortadan kaldırmak için GEuro'yu düşünüyor. GEuro, sadece, Almanya ve Fransa'nın başını çektiği 4-5 ülkede kullanılacak, bildiğimiz Euro ise devalüe edilip diğer ülkelerde kullanılmaya devam edecek. Böylece İspanya, İtalya, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkeler turizmde, müteahhitlik ve gemicilik sektörlerinde rekabet avantajlarını koruyabilecekler. 

    GEuro ve Euro ayırımı bence Avrupa için atılması gereken bir adım. GEuro bugünkü Euro'nun değerinde olacak ve böylece Almanya ihracatta darbe yemeyecek ve Avrupa'yı ayakta tutmaya devam edecek. Devalüe olacak Euro ise Akdeniz çanağındaki ülkeleri kurtaracak. 

    Bu, bence Avrupa için son çare. Eğer bu proje de işe yaramazsa, ben artık Asya'dan (ya direkt Çin'den ya da 7 Asya kaplanını kapsayan bir bölgeden) yeni bir rezerv para bekliyorum. 

    Belki her konuda anlaşmazlığa düşen Çin ve Japonya, ortak bir para birimi üzerinde anlaşmaya varabilirler. Ancak yine de Avrupa'ya bir şans daha vermek lazım. ABD Doları ise, ABD'nin yüksek kamu borcu, bütçe açığı ve cari açığı yüzünden değerini ve prestijini zaman içerisinde yitirecektir.
     

     
    Toplam blog
    : 1
    : 145
    Kayıt tarihi
    : 25.08.11
     
     

    Uluslararası ilişkiler ve dünya ekonomisi hakkında yıllardır amatör yazılar yazan, ana dili gibi İng..