Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '14

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Gizemli kabartmalar; Adamkayalar

Gizemli kabartmalar; Adamkayalar
 

Kızkalesi'nin merkezinde karayolu üzerinde Adamkayalar yazan kırmızı tabelayı görünce içinizde adı gibi gizemli olan bu yeri görme arzusu meydana gelmektedir.

Tabeladan saptıktan sonra 7 km kuzeydeki Karyağdı Vadisinde yer alır. Vadinin (kanyonun) doğu yamacında yan yana işlenmiş kaya kabartmalarına verilen isimdir. Anayoldan sola doğru ayrılan toprak yola girilerek 2 km. sonra kabartmalara inilen merdivenlere gelinir.

Burada 11 ayrı kabartma bulunmakta ve burada çeşitli olaylar sahnelenmektedir. Genellikle 4 ölü ziyafeti sahnesi belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Bu kompozisyonlarda ölüler eşleri ve oğullarıyla birlikte gösterilmiştir.

Bu kabartmaların altında yer alan yazıtlardan İ.Ö. 2. Yüzyıla ait olduğu ve ölen rahiplerin adlarının yazıldığı belirlenmiştir.

Ülkemizin çeşitli yerlerinde dünyaca ünlü bir çok kaya kabartması bulunmaktadır. (İvriz kaya kabartması, Amasra'daki Kuşkayası yol kabartması, Yazılıkaya'daki kabartmalar) en çok bilinenleridir. Ama bir vadideki kanyon duvarında ve erişilmesi çok zahmetli olan ve çeşitli kompozisyonlar içeren böylesine muhteşem kaya kabartmaları dünyanın başka hiç bir yerinde yoktur. Bu yüzden yabancı turistler özellikle bu kabartmalara çok önem vermekte ve burayı ziyaret etmektedir.

Buraya gelirken dikkat edilmesi gereken çok önemli hususlar vardır. Öncelikle burasının bir kanyon duvarında olduğu unutulmamalı ve giyeceğiniz ayakkabi">ayakkabı kaya tırmanışlarına uygun olmalı. Yanınızda ip getirmenize gerek yok. Sadece kanyon duvarından inerken kullanacağınız kayalardan şekillendirilmiş merdivenlerden inerken dikkat etmeniz gerekmektedir. Merdivenlerden inerken teker teker inmeniz veya çıkmanız gerekmektedir. Çünkü merdivenlere sadece bir ayak koyabilirsiniz.

Ayrıca burası göz önünde bir yer olmadığı için aracınızı park ettikten sonra kayaların üzerine konulmuş yönlendirme işaretlerini takip etmeniz yeterli olacaktır.

 
Toplam blog
: 11
: 2215
Kayıt tarihi
: 14.08.12
 
 

Seyahat etmek, fotoğraf çekmek ilgi alanlarımdır. Yeni yerler keşfetmeyi ve bu keşifleri payl..