- Kategori
- Gündelik Yaşam
Gizli tehlike müzik kültürümüz
Türk Halk Müziğimize ve Türk Sanat Müziğimize sahip çıkalım. Dinleyelim ve dinletelim.
Genelde Milliyet Blog'ta Siyaset ve Ekonomi üzerine yazıyorum. Kategori dışına çıkmak istemiyorum ama gençlerimizin dinlediği müzik tarzları beni bu yazıyı yazmama neden oldu. Müzik kültürümüzün geleceği için kısa bir değerlendirme…
Artık gençlerimiz 90 yıllardan itibaren hayatımıza giren ve doksanların ortalarında tavan yapan Türk Pop müziğini 2000’li yıllara gelindiğinde farklı bir arayış içine giren müzik sektöründe yeni tarzlar denemeye başlandı. Bunlar ülkemize girdiği 10 seneden az olan Metal ve Rap müzik diye tabir edilen müzik çeşitleri oldu. Müzik evrenseldir. Fakat insanın kendi müzik kültüründen haberdar olmaması en büyük cahilliktir. Önce kendi müzik kültürü öğrenmeliyiz ki diğer farklı müzik kültürlerinin farkına varalım. Bunlar Türk Sanat Müziği (TSM), Türk Halk Müziği (THM) gibi bizi biz yapan müzik değerlerini bilmek gerekir.
Elbette farklı kültürleri, farklı müzik tarzlarını dinleyeceğiz ama önceliği kendi müzik kültürümüze vermeliyiz. Gençlerimizin çoğunda Sanat Müziğine karşı veya Halk müziğine karşı bir ön yargı olduğunu düşünüyorum. Umarım bu düşüncemde yanılıyorumdur. Çağdaşlık sadece batıyı takip etmek ve batının yaptığını alıp uygulamak değildir. Çağdaşlık sadece yabancı müzik dinlemekte değildir. Bunun için herkese düşen görev kendi eğitimini kendi gelişimini en iyi seviyeye çıkarmaktır. Bizlere düşen görevlerde bunların bilincinde olarak yarının toplumu olan gençlerimize, çocuklarımıza bu bilinci aşılamaktır. Özümüze sahip çıkalım ve çağdaşlık adı altında kültürümüzden uzaklaşmadan özümüze bağlı bir toplum kalalım.
“Geçmişini bilmeyen bir toplumun geleceği olmaz”
S&S