Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '16

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Göbek eriten diyet var mıdır? Kuralları nelerdir?

Göbek eriten diyet var mıdır? Kuralları nelerdir?
 

Eyvah göbüşümüz var...


Göbüşümüz var. Göbüş dediğimizde sevimli gibi gelen o fazlalık en zayıf insan da bile çok itici bir görüntü yaratıyor. Üstelik kilonuz ne olursa olsun göbek bölgenizde yağlanma oluşursa, kalp hastalıkları, tip 2 diyabet, kolon kanseri ve uyku apnesi gibi hastalıkların görülme oranı 4-5 kat artıyor.
 
İnternet reklamları başta olmak üzere televizyonlarda hatta köşe başındaki tanıdık eczanenizde  “göbek eriten” başlığı altında “göbek yağlarını kısa sürede eritin” sloganı ile pazarlanan pek çok farklı diyet ilaçları, çaylar bulmak mümkün. Maalesef, özel bir diyetle veya egzersizle sadece göbek bölgesinden kilo vermek mümkün değil. Kilo verilebilse bile korumak zor oluyor. Kısa sürede artarak kilo alıyorsunuz.
 
Göbek yağlarınızı eritmek istiyorsanız önce genel olarak kilo vermenizi sağlayacak bir diyet programı bulmalı ve nabzınızı yükseltecek kardiyo egzersizleri yapmalısınız.
 
Göbek yağlarının erimesi için beslenme uzmanlarının büyük çoğunluğu karbonhidratların azaltılmasını öneriyor. Gün içinde aldığınız karbonhidratların toplamını 50- 1000 gram aralığında tutabilirseniz bir süre sonra vücudunuzun enerji kaynağı olarak, yağ depolarını kullanmaya başlayacaktır. Bu da genel olarak yağ yakmanızı ve göbek yağlarının azalmasını sağlar.
 
Karbonhidratı Azaltın
 
Karbonhidrat takibi yapmak pek kolay değil çünkü karbonhidrat deposu olarak bilinen pirinç, makarna, ekmek, paketlenmiş atıştırmalıklar dışında pek çok meyve, sebze de karbonhidrat içeriyor. Her birini hesaplamak günlük yoğunluğumuzun içerisinde zor gelebilir. Öyleyse kolaylık için en azından pirinç, makarna, beyaz ekmek, şeker, paketlenmiş gıda, tatlı ve pastane işleri yemeyerek tükettiğiniz karbonhidratı önemli oranda azaltabileceğiniz bir beslenme şekli öneririm.images
 
Karbonhidrat değeri az olan sebzeler hakkında birkaç öneri:
 
Marul, Ispanak, Pazı, Karalahana, Lahana, Maydanoz, Kişniş, Fesleğen, Kekik, Kereviz, Turp, Mantar, Kuşkonmaz, Bamya, Salatalık, Rezene, Brokoli, Yeşilbiber, Kırmızıbiber, Brüksel lahanası.
 
Proteini Arttırmak ihtiyacınız olan gücü sağlayacak ve tokluk verecektir.
 
Protein, tavuk eti, kırmızı et dışında protein bakımından zengin diğer gıdalar da bulunuyor. Et dışında kalan protein kaynakları diyet listenize eklenebilir.
 
Mercimek, Fasulye, Süt, Peynir, Yoğurt, Yumurta, Ceviz, Fıstık, Kabak çekirdeği, Susam, Ay çekirdeği, Nohut, Soya, Yulaf önerebileceğim besinler.
Şekeri hiç düşünmeden hayatınızdan çıkartın
 
Göbeğinizi gerçekten eritmek istiyorsanız şekeri hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor. Şekerli gazlı içeceklerden, paketlenmiş meyve sularından, paketlenmiş atıştırmalıklardan uzak durmalı ve çayınızı, kahvenizi şekersiz içmeye alışmalısınız.
 
Meyve ve sebzelerin içerdiği şeker dışında vücudumuzun başka şeker kaynaklarına kesinlikle ihtiyacı yok. Sonradan eklenmiş rafine şeker içeren gıdalar obezitenin başlıca nedenidir hatta bel bölgesindeki yağlanmayı hızlandırır. Kalori kaynağıdır.
 
Daha Çok Besin Lifi Tüketin
 
Sağlıklı bir sindirim sistemi için son derece önemli olan besin lifi göbek yağlarını daha kısa sürede eritmenize yardımcı olabilir. Bu alanda yapılan araştırmalara göre sindirimi yavaşlatarak tokluk hissini uzatan besin lifini günlük 10 gram arttırmak karın boşluğunda biriken yağların %3,7 azalmasını sağlıyor.
 
Sadece besin lifini arttırarak ayda 1 kilo bence hiç fena bir rakam değil.
 
Hazır beslenme şeklinizi değiştirmeye karar vermiş, göbüşünüzle vedalaşmayı düşünürken; brokoli, lahana, karnabahar, ıspanak, kereviz, kabak, fasulye, mantar ve portakal gibi lif bakımından zengin besinleri tüketimini arttırabilirsiniz.
 
gobekHadi hep birlikte el ele 3 gün bir çalışma yapalım dedim. Göbek eritmek için 3 günlük diyet listemi sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.
 
Sevmediğiniz besinler yerine yukarıda adı geçen örnek besinleri yer değiştirme yöntemi ile kendi listenize katabilirsiniz. Özellikle yer değiştirme diyorum. Eklemeyiniz. Sadece kendi yemek istediğiniz besin ile yememek istediğiniz besin maddesinde değişiklik yapınız lütfen.
 
1.Gün
 
Kahvaltı: 2 yumurtalı, yağsız sebzeli omlet. (Hımmm mis gibi koktu değil mi?)
Atıştırmalık: Yarım kâse yağsız yoğurt üzerine 1 yemek kaşığı yabanmersini, çilek veya salatalık. (Çok tatlı oldu çok.)
Öğle Yemeği: Ton balıklı salata, ızgara tavuk, ızgara bonfile dilimleriyle de hazırlayabilirsiniz. (Canınız hangisini isterse artık)
Atıştırmalık: 15-20 adet badem. (Bayılırım)
Akşam Yemeği: 150 gram ızgara tavukgöğsü, haşlanmış yarım patates 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile bol salata veya haşlanmış kuşkonmaz.( Izgara yapacağınız herhangi bir et grubu ile değişiklik yapabilirsiniz)
 
 İlk gün bitti geçmiş olsun. Ha gayret.
 
2. Gün
 
Kahvaltı: 2 adet çırpılmış yumurta, yanında haşlanmış yarım patates. (Ekmek yok ama patates var. Biz de böyle)
Atıştırmalık: Yağsız 1 bardak sütün içine 2 yemek kaşığı yabanmersini veya çilek atıp mikserden geçirin. (Buna alıştınız sanırım.)
Öğle Yemeği: Ton balıklı veya ızgara tavuklu, ızgara bonfile, ıspanak ya da semizotu salatası.
Atıştırmalık: 1 adet sap kerevizi 3 çay kaşığı kaşığı fıstık ezmesiyle yiyebilirsiniz. (Iyyy dediğinizi duyar gibiyim. Tamam. Yemek zorunda değilsiniz. Meyve yiyin ama orta boy ve 1 adet)
Akşam Yemeği: 150 gram ızgara az yağlı et, 1 kâse haşlanmış yeşil fasulye. (Fasulyeye limon sıkın hiç fena olmadı. Brüksel lahanası da olur. Brokoli de.)
 
Mutlu sona 1 kala. 2. Gün de bitti.
 
 3.Gün
 
Kahvaltı: İçine 1-2 adet mevsim meyvesi doğranmış 1 kâse yağsız yoğurt. (Hem güzel koktu hem de çok lezzetli)
Atıştırmalık: 15 adet badem veya 4-5 adet ceviz. ( En çok bu kısmı seviyorum sanırım. Yaramazlık yapmak gibi.)
Öğle Yemeği: Haşlanmış veya ızgara hindi eti ya da tavuk eti(150 gr), 1 kâse haşlanmış brokoli, Brüksel lahanası ya da bildiğimiz lahana.
Atıştırmalık: 2 adet havuç.
Akşam Yemeği: 150 gram ızgara balık, 2 çay kaşığı zeytinyağında sotelenmiş karnabahar.
 
İlk finale ulaştık. Eee ne diyorsunuz tamam mı devam mı?
 
 
Toplam blog
: 158
: 253
Kayıt tarihi
: 22.08.15
 
 

Karşı kıyıdan kendi topraklarına geri dönmüş bir ailenin İstanbul'daki bolca edebiyat kokan evinde ..