Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '22

 
Kategori
Güncel
 

Göç El Kitabı

Son kayıtlara göre ülkemize gelen mülteci, sığınmacı ve kaçakların sayısı milyonları aştı. Ülkemizin en önemli gündeminden biri mülteci ve sığınmacılar sorunu iken TÜİK’in 2019 yılına ait uluslararası göç istatistikleri verisine göre yurtdışından Türkiye’ye göç edenlerin sayısı 2018’e oranla % 17,2 oranında artarak 677 bin 42 olmuş.

Türkiye'ye 2019 yılında gelen yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı %14,5 ile Irak vatandaşları, Irak'ı % 13,8’le Türkmenistan, % 8,2’yle Afganistan, % 7,5’le Suriye ve % 7,3’le İran vatandaşları izledi.

Göçmenliğin psikolojinin ağır ve çok zor olduğunu anlıyorum ama özellikle Üniversiteli gençlerimizin büyük bir oranı iş bulamama, gelecek kaygısı nedenleri ile ülkemizden gitmek istemekte ve tersine göç etmektedirler. Henüz okuduğum Evrim Kuran “Onlar Göçtü Buradan” kitabında, Ülkemizde, son yıllarda yaşanan tarihinin en büyük beyin göçü dalgası ile Yalnızca geçtiğimiz yıllarda, çoğunluğu yükseköğrenim görmüş genç kuşaktan on binlerce kişi yurtdışına yerleşme kararına yönelik;

Bu insanları böylesi zor bir kararı vermeye iten nedenler neler?

Ya gittikten sonrası? Aradıklarını bulabildiler mi, dönmeyi düşünüyorlar mı, neleri özlediler, neleri hiç özlemediler? Sorularına yanıt arıyor.

Evrim Kuran, “Onlar Göçtü Buradan kitabı”nda Türkiye’nin her köşesinden 118 ülke, 728 kente dağılmış 3.253 göçmenle görüşerek yaptığı araştırmanın sonuçlarını anlatıyor ve yorumluyor. Bunu yaparken onların sesini bize duyurmayı ihmal etmediği gibi, kendi tecrübelerini ve duygularını da aktarıyor.

Yazar Evrim Kuran, Bir göçmen ve bir kuşak araştırmacısı olarak çıktığım bu yolculukta yüzlerce farklı hikâyeyi doğrudan dinleme fırsatım oldu, diyerek; Bulguların göçmen dostlarıma yalnız olmadıklarını hatırlatmasını, göçmeyi düşünenleri yargılar ya da yorumlarla değil gerçeklerle buluşturmasını ve en önemlisi de kural koyucunun ülkenin kıymetlerinin ülkede kalmalarını kolaylaştırıcı tedbirler almasını sağlamasını diliyor.

Robert B. Edgerton, Hasta Toplumlar kitabına, George Orwell'in “Her toplum hastadır ama bazı toplumlar diğerlerinden biraz daha hastadır.” sözüyle başlar, hasta toplumlar, kendi bireylerine o kadar acı verirler ki, birey; o toplumdan kaçmak ister, şeklinde devam eder.

Lübnan asıllı Fransız yazar Amin Maalouf, Doğu’da uzakta romanında, “Her insanın gitmeye hakkı vardır, onu kalmak için ikna etmesi gereken ülkesidir.” der.

Gençlerimizin eğitim, kariyer amacıyla yurtdışına gitmeleri olağan ve makul bir durum ancak yaşamını yurtdışında geçirmek için göç etmelerini içim razı değil, yine de yurt dışına göç etmek niyetinde olanların Evrim Kuran’ın, 96 sayfalık “Onlar Göçtü Buradan kitabını” okumalarını öneriyorum.

Hem yurtdışına yerleşmeyi aklından geçiren hem de Türkiye’nin yurtdışına verdiği göç olgusunu anlamlandırmak isteyenler için bir başvuru niteliğinde bir kitap.

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..