Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '14

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Göğüs dikleştirme ameliyatı hakkında merak edilenler

Göğüs dikleştirme ameliyatı hakkında merak edilenler
 

Gögüs dikleştirme estetiği veya mastopeksi olarak bilinen estetik ameliyat sayesinde sarkık olan göğüsler tekrar şekillendirilerek yeniden göze hoş görünmesi sağlanmaktadır. Geçen yıllar, emzirme, yer çekimi etkisiyle deri elastikiyet - hacim kaybıyla göğüste sarkma oluşur. Bu ameliyat ile fazla deri çıkarılır, aşağı kayan meme dokusu meme başı yukarıda olması gereken yere taşınır. Meme hacmi yetersiz olan aday sutyen ölçüsünün büyümesini de istiyorsa meme dikleştirmeye ek olarak silikon protezle göğüs büyütme eklenmesi önerilebilmektedir. Hafif sarkmalarda sadece silikon protez uygulaması bile yeterli olabilmektedir.

Birçok kadın hamilelik emzirme dönemlerini takiben göğüs dokularında meydana gelen küçülme vede gevşeklik nedeniyle göğüs dikleştirme ameliyatı amacıyla başvurmaktadır. Bununla birlikte daha sonra çocuk sahibi olmayı planlayanların meme dikleştirme estetiği isteğini ertelemesi önerilir. Her ne kadar bu girişim hamileliği, emzirmeyi etkilemese de, hamilelik dikleştirme estetiği uygulanmış göğüsün de sarkmasına neden olacak, elde edilen güzel sonucu bozacaktır.

Göğüs dikleştirme estetiğinde tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi bazı komplikasyonların, anestezi reaksiyonlarının görülme ihtimali vardır. Ameliyata bağlı meme başı çevresinde, meme alt kıvrımında bu ikisini birleştiren çapa şeklinde iz kalacaktır. Bu izler 2-3 mm eninde ince düz çizgiler şeklindedir, kalıcıdır ama sutyen - deniz kıyafetlerinin içinde kalır, zamanla solar. (sigara yara iyileşmesini güçleştirir, içen kişilerde izlerin daha belirgin, geniş olacağı akıldan çıkarılmamalıdır) Meme başında kalıcı his kaybı oluşturabilir. Kanama vede enfeksiyon göğüs dikleştirme estetiğinden sonra nadiren görülür, ancak meydana geldiğinde oluşacak izlerin genişlemesine neden olur. Bu riskleri göz ardı edecek şekilde azaltmak amacıyla estetik cerrahın göğüs dikleştirme ameliyatı öncesi vede sonrasında yapacağı önerilere uyulması gerekir.

Muayene sırasında göğüslerin ölçüsü alınır. Ardından hastaya ihtiyaç duyduğu toparlama için cerrahi plan anlatılır, gereğinde meme protezi ile göğüs büyütme eklenmesi önerilir. Yaş, aile öyküsüne göre ameliyat öncesi mammografi kontrolü istenebilir. Aynı zamanda estetik ameliyat öncesi yeme-içme alışkanlığından sigara kullanımına, kaçınılacak ilaçlara kadar pek çok öneride bulunulur.

Op.Dr.Cenk TOKAT 

 

 
Toplam blog
: 88
: 3086
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

1993-1999 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde temel tıp eğitimini tamamlayara..