- Kategori
- Siyaset
Gol olur...
Demokratik Toplum Partisi artık tüzel kişiliği sona ermiş bir siyasi parti. Anayasa Mahkemesi, Kasım 2007'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan davada karara vardı: Yüksek Mahkeme oybirliğiyle Parti'nin temsilcileri vasıtasıyla terör odağı haline getirildiği, devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü aleyhine hareket ettiği kanaatiyle bu hükme ulaştı. Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk milletvekilliği düşen iki isim. Daha başlamadan biten Demokratik Açılım sürecinin tabutuna son çivi böylece çakılmış oldu.
Siyasi hayata her seferinde matruşka misali birden fazla partiyle katılan Kürt etnik hareketi yeni bir dönemle karşı karşıya. Çatışmanın özünü oluşturan Kürt Sorunu devam ettikçe PKK ve ona bağlı siyasi örgütlenme sürüp güdecek. HEP-DEP-HADEP-ÖZDEP-DTP bu zincirin sadece birer halkası. Örgütün dağda, vekillerin ovada sürdürdükleri mücadele iyi okunmalı. Etnik Kürt hareketi ekonomik sıkıntıdan ya da sosyal çevreden büyüyen bir şiddet hareketinden daha fazlası, bir kimlik mücadelesidir. Eline silah alıp dağa çıkan militandan, kulislerde meşru tabanı kullanan salon adamları varlıklarını Kürt Sorunu'na ve bundan türeyen PKK'ya borçlular. Anadilde eğitim, anayasa değişiklikleri, Kürt halkını kurucu kimlik olarak kabul etmek, kültürel hakların tanınması, Öcalan'ın siyasete katılması, genel af, koruculuğun kaldırılması, özel timin bölgeden çekilmesi... gibi talepler DTP aracılığıyla PKK ağzının siyaset sahnesinde yaşam bulmasıdır.
Yalnız bizim daha acil bir sorunumuz var. Bunun adı etnik Türk milliyetçiliği... Her hareketin kendi antitezini yarattığı gibi Batı şehirlerinde cenazelerin ardından meydana gelen sokak gösterileri bu sorunun göstergesi. İşsizliğin, ekonomik krizin yarattığı sosyal kaos etnik kimliğini öne çıkararak sloganlarla düşünen insanları ortaya çıkardı. Üstelik gelen her cenazede gerginlik daha da artacak. Sosyal sınıflar arasındaki ayrışma gelir düzeyinden ziyade kimlik bilincine bağlanıyor. Bu süreçte hukukun siyaseti yeniden şekillendirdiğini öne sürmek bizleri yanlış sonuçlara ulaştırır. Aslında derin ekonomik krizin toplumda yarattığı sarsıntı temelleri darbelerle çürütülmüş siyasi yapımızı bir o yana bir bu yana sallıyor.
Şiddetin hayatımıza yeniden gelip oturduğunu görmek üzüntü verici. Bu durumun öncelikli sebebi olan Meclis'te çoğunluğa sahip ama muktedir olamayan iktidar partisi gelişmeler karşısında abandone olmuş boksör gibi. Aldığı her yumrukta Ergenekon sızlanmalarına sarılması içine düştükleri durumun işareti. Bu gelişmelerin sonucu erken genel seçim olabilir.
Parti kapatmaların demokratik hayatı bıçakla kesmesi darbelerin bizlere bıraktığı kötücül miras. Halka iş, aş, eğitim, sağlık gibi insanca yaşama haklarını sunamamanın karşılığı sokağa taşan terör hareketleri oldu. Sanki 90'lı yılların başlarını tekrar yaşıyoruz.
www.cnnturk.com