Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '09

 
Kategori
Güncel
 

Gözyaşı

Gözyaşı iki türlüdür; biri dünyalık, diğeri de Allah (c.c) için akıtılan gözyaşıdır. Dünya için akıtılan gözyaşı; nefistendir, çok ağlanırsa gözü kör eder, kalbi karartır. Allah için akıtılan gözyaşı ise; ilahi cezbedendir, kalpleri temizler, şifadır. Allah âşıkları, içlerindeki aşk ateşini döktükleri gözyaşı ile yatıştırırlar. Allah’ı hatırlatan her ne varsa onları duygulandırır, ağlatır.“Peygambere indirileni dinledikleri zaman, Hakk’tan öğrendikleri şeylerden dolayı, onların gözlerinden akan yaşların taştığını görürsün. Onlar şöyle derler: Ey Rabbimiz! İnandık bizi şahit olanlarla birlikte yaz.”[1] Kur’an, Allah’ı seven kulların Allah için gözyaşı döktüklerini bildirir: “Allah’ın ayetleri okunduğunda ağlayarak secde ederler.”[2] Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v) Allah için ağlamanın önemini, “İki göz vardır ki ahrette ateş onlara dokunmaz. Biri Allah karşısında (haşyetle) korkuyla yaş döken göz, diğeri de hudut boylarında ve düşman karşısında uyanık kalan göz.”[3] diyerek ortaya koyar. 
 
“Gözler kalbin aynasıdır.” denmiştir. Bundandır ki; kalbi güzel olanların bakışı da güzeldir. Ulvi düşüncelerle duygulanarak veya vicdan azabı yüzünden akıtılan gözyaşı kişinin olgunlaşmasına vesiledir. Kişinin elde edemediği bitmek tükenmek bilmeyen arzu ve hevesleri için dökülen gözyaşı ise isyana dönüşür; tıpkı oyuncağı elinden alınan bir çocuğun gözyaşları gibi… Hak ve batıl bıçak sırtı gibidir. Gözyaşı Allah’tan olduğunda öz ağlar, kişi ağladıkça rahatlar, zindeleşir. Diğerinde ise; ağladıkça üzüntüsü artar, hastalanır. Hz. Mevlana Allah’tan dolayı ağlamanın rahmet olduğunu ve bunun sonucunda manevi olarak yenileneceğimizi şu söz ile vurgular: “Bulut ağlamazsa, yeşillik nasıl güler?” 
Allah âşıklarından Yunus Emre de gözyaşının faydasıyla ilgili şöyle der: “Âşık Yunus eder ahı, gözyaşı döker günahı.” Evliyalar Sultanı Abdülkadir Geylani Hazretleri ise gözyaşı için: “Allah korkusuyla dökülen gözyaşları, ariflerin ibadetleridir.” der. 
 
Allah rızası için safiyane her ne yapılıyorsa güzeldir. Hele ki bu Rabb’imize duyulan sevgi ve saygıdan dolayı akıtılan gözyaşı ise çok değerlidir. 
 
Rabbimiz, gözyaşlarımızı kendi aşkından dolayı akıtmamızı ve bu gözyaşlarıyla temizlenmemizi nasip etsin, amin.
 
 
 
 
 
 
1-Maide Suresi 83. Ayet 2-Meryem Suresi 58. Ayet 3-Tirmizi ve Nesai Cihad Bölümü                                                 
 
 
Toplam blog
: 16
: 2655
Kayıt tarihi
: 26.01.09
 
 

Senirkentlidir. Nazillide doğdu.Emekli öğretmendir. Muammer Can ile evlidir.   Eserleri: Yaz Kamp..