Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '11

 
Kategori
Siyaset
 

Gündemle ilgili kısa kısa yorumlar

İki öğrenci tartışıyordu. Biri öğretmene, “biz köpeklerden geliyormuşuz” diye şikayet etti. Öğretmen anlamamıştı. Maymunlardan gelmeyi duymuştu ama köpeklerden gelmeyi ilk defa duyuyordu. Öğrenciye ne demek istediğini anlatmasını söyledi. Öğrencinin tartıştığı arkadaşı MHP’liydi, bozkurttan türediklerini söylüyordu. Öğretmen, bozkurtun sadece bir sembol olduğunu söyledi. Muhafazakar görüşlü olan öğrenci ise itiraz etti. “Kurt da bir tür köpek değil mi? Biz nasıl köpekten gelmiş olabiliriz?” Bahçeli de Erdoğan’ın karşısına bozkurtlarını çıkaracağını söyleyince, Erdoğan, “ben bozkurtlarla değil, eşref-i mahluk(at) olan insanlarla dolaşırım” deyiverdi. Oysa Başbakan da biliyordu ki, Bahçeli sözleriyle kurdu insandan üstün göstermek istememişti. Tarih boyunca ülkeler, takımlar, partiler ve kurumlar kendilerini şahin, aslan, kartal, kurt gibi değer verdikleri hayvanlarla özdeşleştirmişlerdi. Örneğin ANAP’ın sembolü arı, Demokrat Parti’ninki kırattı. Bunun insanı ikinci plana atmak, hayvanı gereksiz yere yüceltmekle alakası yoktu. Ama polemik yapılacaktı ya, bunun önemi yoktu. 

*************************************************************************** 

23 Nisan’da büyüklerin makamına oturanlar arasında her sene kızlar mutlaka olur. Bu sene de sembolik Cumhurbaşkanı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı kızdı. Ne yazık ki, Türkiye’de kadınların siyasette ve yönetimde temsili, 23 Nisan’a takılıp kalıyor. Sonra ileride ne olursa oluyor, siyasetin önemli makamlarında, rektörlük, dekanlık, müdürlük, başkanlık gibi yöneticiler arasında çok az kadın temsil ediliyor. Ne oluyor da, ilkokuldaki eşitlik hatta kızların üstünlüğü ileride aleyhlerine bozuluyor? Tıkanıklık nerdeyse bunun açılması lazım. Pozitif ayrımcılık yapılacaksa, buna önemli bakanlıkları, Cumhurbaşkanlığını ve Başbakanlığı kadınlara emanet etmekle başlamalıyız. Yoksa, sadece Kadın ve Aile Bakanlığı’nı kadınlara layık görerek eşitlikçi olmuyor. Siyasette ve yönetimde temsilde kadınların da istekli olması, evi nasıl yönetmeyi başarıyorlarsa, devleti, okulu, şirketi de yönetebileceklerine inanmaları gerekiyor. 

*************************************************************************** 

Kılıçdaroğlu ile tanışan Fatih Altaylı’nın eşi, onun için “Norveç’te olsaydık, başbakan olurdu” demiş. Ama Türkiye’de yaşıyoruz. Maalesef, bu ülkede başbakan seçilmek için çalışkan, dürüst, mütevazı ve nazik olmak yeterli sayılmıyor. Artiz, rol kesen, Erman Toroğlu’nun deyimiyle “kodu mu oturtan” biri başbakan olabiliyor. Türkiye’de başbakan olabilmek için önemli bir kriter olan “karizma”nın nasıl bir şey olduğunu anlayabilmiş değilim, çünkü son derece görece ve kişiye göre değişen bir kavram. 23 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı makamına oturan kız öğrencinin Kılıçdaroğlu için söylediği “öğretmen gibi” ifadesinin eleştiri mi, övgü mü olduğunu da kavrayamadım. Ayrıca, “muhalefette alternatif yok” teranesinden artık vazgeçmek lazım. Bir de muhalefetin projelerini test edin bakalım. Sonuç olarak, dünyanın en uygar ülkelerinden biri olan ve kadınların parlamentoda oldukça önemli oranda temsil edildiği Norveç’e yetişmek için bir fırın ekmek yememiz ve doğu toplumu mantığından kurtulmamız gerekiyor. “Biz Avrupalıyız” demekle olmuyor, kanıtlamamız gerekiyor. 

*************************************************************************** 

ÖSYM Başkanı yargıya “seçim iptal edilir mi?” diye danışmış. “Ben hakime danıştım, yiğit yarsız olmaz” demediyse bile, yetkili kurumlara danışıp “ahlaki prosedür gereği istifa etmeli miyim?” diye sorsa daha yerinde olacaktı. Bu arada hayatlarının en önemli basamağı olan üniversite sınavlarındaki şaibeyi protesto etmek isteyen öğrencileri başkalarının yönlendirdiğini iddia eden köşe yazarına da pes diyor ve bu kadar iktidar bağımlılığı gözünü kör ettiği için üzülüyorum. Bu iktidara, körü körüne taraftarı olan gazeteciler de yorumlarıyla önemli ölçüde kaybettiriyorlar. 

 
Toplam blog
: 111
: 670
Kayıt tarihi
: 01.02.11
 
 

ODTÜ Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği mezunuyum. İlgi alanlarım edebiyat, sinema, tiyatro, TV..