Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '10

 
Kategori
Anılar
 

Güneş, ay ve anneannem

Güneş, ay ve anneannem
 

gezenbilir.com


Bugünlerde güneş ile ay arasındaki açının 180 derece olması ve ayın sabaha karşı batması bana rahmetli anneannem ile yaşadığım bir olayı anımsattı. Rahmetli, 5 vakit namazını kılan, kimse hakkında kötü konuşmayan çok sevdiğim bir büyüğümdü. Kendisini 23 yaşındayken vatani görevimi yaptığım sıralarda kaybetmiştik. O zamana kadar birlikte bir çok anımız olmuştu. Çocukla çocuk olan, bizlerle iskambil oynayan, bu arada üzerine düşen bütün ibadetlerini de yerine getiren bir kişiydi.

Bir gün sabah namazına kalktığında ayın batışını, güneşin doğuşu olarak algılamış ve dualar okuyarak bizleri uyandırdırmıştı. "Güneş batıdan doğuyor, bugün kıyamet kopacak" diye bizleri telaşa düşürmüştü. Ancak daha sonra hata yaptığını anlamış, "Ay sabaha kalmış, ben de güneş batıdan doğuyor diye sizi uyandırdım" demişti. Kendisine rahmet dilerken, kıyamet günü güneşin batıdan doğmasıyla ilgili ayet ile bu konuda islam alimlerinin açıklamalarını da bu anımla birlikte aşağıda yayınlamak istiyorum.

Enam suresinin 158 inci ayetinde, söz edilen işaretlerin, güneşin batıdan doğması diye algılandığı ayet şöyle:

Onlar, kendilerine meleklerin gelmesini mi, ya da Rabbinin gelmesini mi veya RABBİNİN BAZI İŞARETLERİNİN GELMESİNİ mi bekliyorlar? RABBİNİN İŞARETLERİNDEN BAZILARININ GELECEĞİ GÜN, daha önce iman etmemişse veya imanıyla bir hayır kazanmamışsa hiç kimseye imanı yarar sağlamaz. De ki: "Bekleyin, Biz de şüphesiz beklemekteyiz."

Büyük İslam alimi Ahmed b. Hanbel yukarıdaki ayette geçen “RABBİ’NİN BAZI İŞARETLERİ” ifadesi hakkında Peygamberimiz (sav)’in “Güneşin batıdan doğuşudur” buyurduğunu rivayet etmektedir. Bu ayetle tüm insanlar, Rabbimiz’in kıyametin yaklaştığını gösteren işaretleri gelmeden önce iman etmeye çağırılmaktadırlar. Peygamber Efendimiz’in bu ayetle ilgili hadislerinden bazıları şu şekildedir:

“GÜNEŞ BATIDAN DOĞUNCAYA KADAR KIYAMET KOPMAZ. GÜNEŞ BATIDAN DOĞDUĞU ZAMAN, İNSANLARIN HEPSİ ONU GÖRÜRLER DE TOPTAN HEPSİ İMAN EDERLER. AMA O VAKİTTEN SONRA YAPILAN İMANLARIN HİÇ BİR DEĞERİ OLMAZ."

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..