Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '15

 
Kategori
Alternatif Enerji
 

Güneş Elektrik Sistemleri(GES) ile Elektrik üretip satmak

Güneş Elektrik Sistemleri(GES) ile Elektrik üretip satmak
 

Dr. Erdener ILDIZ

erdener@ildiz.com.tr

- Cumhur Bey merhaba,

-Buyurun Ahmet Bey hoş geldiniz.

-Cumhur Bey, geçen ay Dursun Usta’yla sana gelmiş şu Güneş’ten elektrik üreten fotovoltaik paneller konusunda bilgi almıştık. O konuda biraz daha bilgi almak için sizi rahatsız ettim.

-Ne demek; Ahmet Bey, buyurun.

-Bu panellerden elde edilen enerji, evin tüm ihtiyacını karşılayamıyorsa, şebekeden elektrik almamız gerekecek değil mi?

- Tabi Ahmet Bey, bu panelleri çatınıza, cephenize ve hatta bahçenize koyabilirsiniz, alan sıkıntısı varsa, istediğiniz kadar enerjiyi üretemeyebilirsiniz, bu durumda şebekeden enerji alabilirsiniz.

-Şebekeye enerji vermeyeceksek, elektrik dağıtım şirketleriyle bir sözleşme yapmaya gerek var mı?

-Şebekeye enerji vermeyecekseniz, herhangi bir sözleşme yapmanıza gerek yoktur. Enerjinizi kendiniz üretip, kendiniz tüketiyorsunuz, bağımsız bir sistem söz konusu. Ancak, her ne kadar bağımsız gibi görünse de, kuracağınız sistem şebekeden çekilecek enerjiyle entegre çalışılacağı için bir projelendirme yapma ihtiyacı olacak. Şebekeyle uyumlu çalışacak, topraklama düzgün yapılacak v.b

-Peki, ürettiğimiz enerji ihtiyacımızdan fazlaysa, bunu şebekeye verebilir miyiz?

-Tabi ki, bu durumda dağıtım şirketleriyle bir sözleşme yapmak gerekiyor. Çift yönlü elektrik sayacı takılıyor, sizin şebekeden aldığınız enerji kaydedildiği gibi şebekeye verdiğiniz enerji de kaydediliyor. Dağıtıcı şirketle mahsuplaşıyorsunuz.

-Dağıtım şirketleri aldıkları enerji için kWh başına ne ödüyorlar acaba Cumhur Bey?

-Ahmet Bey, geçenlerde İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesinden hocam Prof. Dr. Ahmet Dervişoğlu’yla görüşüyordum, emekli olduktan sonra Balıkesir Gönen’in Akçapınar Köyü’ne yerleşti. Yılın büyük bir bölümünü orada geçiriyor. Akçapınar Köyü’ndeki evinde bahçeye Güneş Enerji Sistemi(GES) kurmuş, 3 kWp gücünde kurulu sistem,  geçen yıl 4050 kWh elektrik enerjisi üretmiş. Ürettiği enerjinin ihtiyaç fazlasınının kWh’ını  0.13 $’ dan UEDAŞ’a satıyormuş. Üretim yeterli  olmadığı  zamanlarda da rayiç fiyat üzerinden UEDAŞ’tan ihtiyacını tamamlıyormuş. Hocamız, Balıkesir yöresi için örnek olacak bir uygulamaya öncülük etmiş, bahara doğru ziyaretine gitmek istiyorum, istersen sen de gel, hem kurulu sistem hakkında daha detaylı bilgi alır, hem de Akçapınar Köyü’nü gezeriz. Hocam, Akçapınar’ın güzelliklerini anlata anlata bitiremiyor.

-Cumhur Bey, sanırım GES sistemleri her zaman aynı verimlilikte çalışmıyor?

-Evet, güneş durumuna göre pillerin ürettiği gerilim değişiyor, bu da üretilen elektrik enerjisinin miktarını etkiliyor.

-Çok sıcak olan bölgelerde daha çok elektrik enerjisi mi üretiliyor?

-Üretilen elektriğin sıcaklıkla bir ilgisi yok, sıcak bölgelerde daha az elektrik enerjisi de üretilebilir. Güneşten gelen radyan enerjinin durumu üretilen elektrik enerjisini belirliyor. Antalya, Konya’dan daha sıcaktır ama Konya’nın GES sistemleri için verimliliği daha fazladır. Her bölge için GES’ ler için verimlilik haritası var, bu haritaya göre Antalya için 1650-1700 KWh/m2 yıl iken, Konya için 1800-2000 KWh/m2 yıl dır. Böylece bulunduğunuz bölgede alacağınız verimi önceden hesaplamanız mümkün.

-Cumhur Bey, fazla zamanınızı aldım ama bir soru daha sorup bitireceğim.

-Buyurun Ahmet Bey.

-Bu GES’lerde kullanılan panellerin bir m2’siyle ne kadar enerji üretilebiliyor.

-Ahmet Bey; bu bölgeden, bölgeye değişiyor. O bölgenin yıl içinde aldığı güneş miktarı ve bu güneşin ışınlarının geliş açısı verimi etkiliyor ancak ortalama bir değer vermek gerekirse 6-7 m2’lik bir panel alanıyla yaklaşık 1KW enerji üretmek mümkün. Tabi kullanılan panelleri oluşturan pillerin özellikleri de bu verim üzerinde çok etkili.

-Çok teşekkür ederim Cumhur Bey, adaşım hocanın kurduğu sistemi de çok merak ettim, ilk fırsatta ziyaretine gidelim.

-Tabi; Ahmet Bey.

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 80
: 805
Kayıt tarihi
: 25.09.07
 
 

Elektronik yüksek mühendisiyim. Bilgisayarlı kontrol sistemleri üzerinde doktora yaptım. Bir  şirke..