- Kategori
- Resim
Habip Aydoğdu 76/76
HABİP AYDOĞDU KIRMIZIYA YOLCULUK’TAN SONRA
76/76 ADLI KİŞİSEL SERGİSİ İLE İZMİR YOLUNDA…
Ressam Habip Aydoğdu, 76. kişisel sergisini son dönem resimlerinden oluşan bir seçkiyle 12 Şubat 2019 tarihinde İzmir, Selçuk Yaşar Resim Müzesi ve Sanat Galerisi’nde sergiliyor.
Sanatçı ile Söyleşi 13 Şubat 2019 Çarşamba günü Saat: 14.30'da yapılacak.
İlk sergisi olan 1976 ile 76. Kişisel sergi, 12 Şubat’taki sergiye ad oldu 76/76
Ahhhh bir de sevgili Habip 76 yaşında olmuş olsaydı;76/76/76 olurdu serginin adı.
Sanat yaşamı dolu dolu geçen Aydoğdu hep yollarda… Her yoculuğundaki yol tabelaları sanat yolculuğunun niteliğini arttıra arttıra zenginleşerek hedefe kilitleniyor. Sanat disiplinleri arası geçişlerdeki transferleri kendine özgü biçemi ile başaran Aydoğdu; malzeme ayırımı yapmadan bez tuval dışındaki objeleri de ustaca ifade aracı olarak kullanmaktan çekinmiyor.
Sanat yolculuğuna çok renkli başlayan; kendi deyimi ile yorulan renkleri tek tek yolda bırakarak yoluna devam eden ve hedefinin tek renk ile ipi göğüslemek olduğunu belirten Aydoğdu, çalışmalarında şimdilik renk olarak “Habip Kırmızısı”, değer olarak da siyah ve benek olarak beyazın ipi göğüslediği görülüyor.
12 Şubat sergisi ile 76 kişisel sergiye imza atan, hakkında onlarca kitap yazılan
Habip Aydoğdu, (d. 1952, Konya)
İlköğreniminin ardından girdiği sınav sonucunda altı yıllık Konya İvriz İlköğretmen Okulu'nda yatılı okumaya hak kazandı. Yeteneğe yönlendirme uygulamasından yararlanarak öğretmen okulunun üçüncü sınıfından dördüncü sınıfa geçerken; ders notlarının aritmetik ortalamasının yüksek oluşuna paralel resim yeteneğinin öğretmenleri tarafından keşfi ile 1967 yılında yetenek sınavıyla İstanbul Ortaköy İlköğretmen Okulu resim seminerine girdi. Sanat eğitimcileri Selahattin Hüsnü Taran ve Hamdi Dicle'nin öğrencisi oldu. 1970 yılında öğretmen olarak bu okuldan mezun olan Aydoğdu, öğretmenlik yapmayarak aynı yıl şimdiki adıyla Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olan dönemin İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Dekoratif Resim Bölümü'nün yetenek sınavını kazanarak dört yıl boyunca resim eğitimi gördü. Yedek subay olarak askerlik görevini Mardin'in Nusaybin ilçesinde tamamladıktan sonra, 1987 yılına kadar TRT'de grafikerlik görevinde bulundu.
TRT-2'de yayınlanan ve televizyonların en uzun soluklu kültür-sanat programlarından biri olan Akşama Doğru Programı'nı hazırlayan ve sunan Seynan Levent'in önerisiyle, programda dekor olarak kullanılmak üzere altı panodan oluşan spontane bir çalışma gerçekleştirdi. Dekor, 11 Ekim 2000'de Habip Aydoğdu'nun konuk olduğu programdan itibaren kullanılmaya başlandı. Aynı programda dekor'un yapılışının detaylı görüntüleriyle birlikte Habip Aydoğdu'yla yapılan söyleşiye de yer verildi.
İlk kişisel sergisini 1976 yılında Or-An Sanat Galerisi'de açan Aydoğdu, 30. sanat yıl dönümünde resmiyle ilgili: "Eski resimlerimle yeni resimlerim arasında çok fark var. En son yaptığım resim de bir öncekinden farklı. Bu çok doğal... Çünkü her resimde elde ettiğim tadı bir sonrakinin alt malzemesi olarak kullanıyorum." diyor