Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '18

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Hafıza Bilgiyi Nasıl Tutar? Nasıl İşler?

Hafıza Bilgiyi Nasıl Tutar? Nasıl İşler?
 

Hafıza eğitimi ve beyin eğitimi toplumun her kesiminde ilgi odağı olduğunu biliyoruz. Öğrencisinden çalışanına, ev hanımından yöneticisine hemen hemen herkes hafızasını eğiterek geliştirmeye çalışıyorlar. Bununla birlikte, sadece zihni etkin kullanma becerisini elde edebildiğimizde hafıza tekniklerini her durumda, bütün bilgi tiplerinde ve her yerde kullanabiliriz.

Bilginin hızla çoğaldığı internet çağında bilginin depolanması ve gerektiğinde hızla hatırlanması en önemli konulardan biri. Bu insanlar bu kadar bilgiyi hafızalarına nasıl almışlar? Nasıl hatırlama güçlerini bu kadar geliştirmişler?  Bu sorulara verilecek tek bir cevap vardır: “İnsanlar beyinlerinin var olan gücünün farkındadır ve beyinlerini geliştirmek için çeşitli teknik ve egzersizleri yapmaktadır.” Sadece yazı olarak sunulan verileri beynin hazmetmesi oldukça zordur. Bu sebepten dolayı sadece yazı olarak verilen bilgilerin hatırlanması zordur. Beslenme faktörü de önemlidir.


Bilgiyi semboller ile güçlendirin

Hafızanızda tutmakta zorlandığınız bir bilgi için nimonik bir teknik kullanmak;
    Bilginin kodlanmasında daha çok pozitif imajlar ve semboller kullanın. Çünkü beyin pozitif imajları ve sembolleri negatiflere oranla daha iyi hatırlama eğilimindedir.
    Duyu organlarınızı etkileyecek dinamik imaj ve semboller seçmeye çalışın.
    İmaj ve sembolleri üç boyutlu düşünün ve onlara hareket verin. Üç boyutlu düşünme, hareket ve aksiyon hatırlamayı kolaylaştırmaktadır.
    Akli resim ve imajların önemli kısımlarını abartın ve dikkatinizi çekmesini sağlayın.
    Mizah ve komiklik hatırlamayı kolaylaştırmaktadır. Akli resim ne kadar komikse, hatırlanma olasılığı o derecede yüksektir.
    Karmaşık gibi görünen bilgileri daha basit şekilde sembolleştirmeye çalışın.

Unutmayın hem basit nimonik tekniklerde, hem de ileri hafıza eğitiminin temelinde 3 temel prensip vardır. Bu üç temel prensip “hayal kurma”, “ilişkilendirme” ve “yerleştirme”dir.

“Hayal kurma”
Hafızada tutulacak bilgiyi resimlendirme ve akli gözle görülebilecek bir hale getirme etabıdır. Hayali olarak oluşturulan akıl resmini ne kadar net görebilirseniz o kadar iyidir.

“İlişkilendirme”
Hatırlamak istediğiniz bilginin basit bir hatırlatıcı ile hayali olarak ilişkilendirilmesi etabıdır. Bu ilişkilendirme, örneğin hatırlaması kolay bir sıralama seçilmesi vb. bir hafıza ilişkisi olabilir.

“Yerleştirme”
Bu adımda ilişkili bilgilerin belli bir yerde gruplandırılmasıdır. Yerleştirme farklı hafıza ilişkilerinin ve nimonik hatırlatıcıların birbirine karışmadan hatırlanmasını sağlamaktadır.

Bilgi ne kadar sık tekrarlanır ya da kullanılırsa hafızada kalıcı bir yer etmesi o kadar kolaylaşır. Uzun süreli hafızamız, sınırsız ölçüde bilgiyi çok uzun süre saklayabilir. Fakat tam tersine eğer karşımıza çıkan bilgilere, insanlara, nesnelere ait bir merakımız, özel bir ilgimiz yoksa bilgiler kısa süreli bellekte otuz saniye kadar durup yok olur.

Ayrıca…
Sık tekrar, yazarak çalışma, sürekli dinleme eylemi çoğumuz için öğrenmede kolaylık sağlayacaktır. Bunun yanında matematiksel oyunlar oynamak, bulmaca uğraşı, bir müzik aleti çalma ve hatta dil öğrenme beyinsel faaliyetlerimizi hızlandırır, aktifleşmesini sağlar. Sağlıklı beslenme de en büyük yardımcınız olacaktır.

Başarıdan başarıya koşmanız dileği ile…

 
Toplam blog
: 30
: 735
Kayıt tarihi
: 03.02.18
 
 

Saygı-Sevgi ile Toplum değerlerine, sağlıklı yaşama, çevreye, doğaya ve tarihi değerlerimize sahi..