Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '06

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Hafıza geliştirme oyunları

Hafıza geliştirme oyunları
 

Herhangi bir telefon numarasını unutmamak için birçok kez tekrarladığınız olur mu? Bu şekilde hafızanıza aldığınız bir numarayı kullandıktan sonra unutma olasılığınız yüksektir.

Çünkü bu numarayı “uzun vadeli hafızanıza-hardiskinize” atmamışsınızdır. Ama “ön hafızanız – ram” çalışan hafıza olarakta bilinir, kısa vadeli bazı bilgileri saklamakta işe yarar.

Eğer bazı şeyler uzun sürekli olarak hatırlamak istiyorsanız yeni edindiğiniz bilgiyi uzun vadeli hafızanızdaki bilgi ile birleştirmeniz, bağlantısını kurmanız gerekir.

Hafıza geliştirme konusunda birçok teknik mevcut. Zaman zaman burada sizlere onlardanda örnekler vereceğim. Ama bugün işin eğlenceli tarafından yaklaşmak istiyorum. Belki buradakileri işyerinizde yada ekibinizle denemek istersiniz.

Hikaye Anlatmak

“Yalancıların hafızası güçlü olur” diye bir söz vardır. Burada bahsedeceğim şey biraz bununla ilgili. Yalancılar bir olayla ilgili mantıklı ilişkiler kurarak inanacağınız bir hikaye uydururlar. Aynı şeyi sizde kullanabilirsiniz. Hatırlamanız gereken şeyleri bir hikaye şeklinde düşünüp birbirleri ile bağlantılı parçalar haline getirin. Eer hikayeyi birkaç kez tekrarlarsanız hatırlama olasılığınız yükselir. Fıkraların hatırlanma sebebi birçok kez anlatılmalarıdır. Örneğin duyu organlarını hatırlamak istiyorsanız: Nuran her sabah kalktığında mutlaka ELlerini, YÜZünü yıkar, CİLD kremini sürer, makyajını yapar, GÖZlüğünü takıp, boyalı AYAKkabıları ile işe doğru yola koyulurdu.

Siz bu yöntemi şöyle uygulayabilirsiniz. Masanın üzerine 20 farklı obje koyun. Önce bakarak ezberlemeye ve hatırlamaya çalışın. Sonra her bir yada birden fazla objeyi içeren birbirine bağlı cümleler kurarak bir hikaye oluşturmaya yada ekibinize oluşturtmaya çalışın. Diyelim ki masadaki 3 obje elma, anahtar ve cep telefonu olsun.

Kişi 1: Küçükken bahçemizdeki ağaçlardaki elmaları toplardım.

Kişi 2: Bir gün bodrumun anahtarını bulamadığım için topladığım elmaları bahçede bıraktım ve eve girdim.

Kişi 3: Hemen annemi cep telefonundan arayıp anahtarın yerini sordum.

….

Tüm obejelere yönelik cümleler kurulduktan sonra objeleri odadan çıkarın ve hikayeyi baştan dinleyin. Tüm objelerin hatırlandığını göreceksiniz.

Pexeso: Çifti yakala

Pexeso, orijinal adını belki ilk defa duyduğunuz ama çok iyi bildiğiniz bir oyun.(Yukarıdaki resim) Kapalı kartları sadece bir kez açarak aynı çiftleri bulmaya çalışmaktır. Önce bir kat açarsınız daha sonra açtığınız kart aynısı ise her ikiside açık kalır. Böylece tüm çiftleri bulmak için her açılan kartı ve yerini aklınızda tutmak zorunda kalırsınız.

İskambil kağıtlarını alıp her sayıdan sadece 2 tane bırakacak şekilde ayırın. Katları karıştırıp kapalı olarak yere açın. Bir kartı açın ve ne olduğunu ve yerini aklınızda tutmaya çalışın. Bu kartı kapatıp başka bir kart açın onuda hatırlamaya çalışın. Aynı kartı arka arkaya açarak bulduğunuzda kartları oradan ayırın.

Her oynadığınızda hafızanızın ne kadar güçlendiğine şaşıracaksınız. Daha sonra kart sayılarını artırabilirsiniz.

Puzzle Yapmak

Küçük puzzle’lardan alarak başlayabilirsiniz. Gerçi internette çok basitleri var ama fizikselini ben özellikle sevdiğim için size öneririm. 100, 500, 1000, 1500, 3000, 5000, 10000 parçalık puzzlelar mevcut. En küçüğü ile başlayın, her defasında biraz daha fazla parçalı olanı yapmaya çalışın. 1000 ve 1500’te biraz daha fazla vakit geçirin. Çünkü 3000 ve üzeri puzzlelar hem daha fazla vakit hemde daha geniş bir alana ihtiyaç duyar. Unutmadan, puzzle yapıştırıcısı alıp bittikten sonra çerçeveletmeyi düşünebilirsiniz.

Yarışma Programları

Internette ve TV’de birçok yarışma programı mevcut. Bu yarışmaları seyrederek hafızanızı test edebilir, yeni bilgiler edinebilirsiniz.

Bugün işin keyifli tarafından bir şeyler aktarmaya çalıştım. Daha sonra size hafıza geliştirme tekniklerinden uzunca bahsedeceğim.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..