Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '15

 
Kategori
Spor
 

Hakem olmak

Hakem olmak
 

Bu da Hakem


Açık açık taraf olduğunu belli eden, hatta bunu çekinmeden söyleyen bir hakemle bir maç sonu kadar oynanmaz.

Şimdiki profesyonel futbolcular çok ağır cezalarla karşılaşıp ekmek paralarını riske etmemek istikballerini karartmamak için her türlü yanlı ve yanlış hakem kararlarına boyun eğmek zorunda kalıyorlar. Suratına dirseği yiyen, burnu kırılıp kan revan içinde kalan ve üstüne aleyhine faul çalınan futbolcu bu durumda dahi sessiz sedasız sedyeyle sahayı terk ediyorsa başka bir izahı yok.

Biz mahalle futbolcuları neyse ki böyle zulme katlanmak zorunda değildik.

Mahallenin büyükler takımı Robot sporla yaptığımız haftalık geleneksel maçımızda, Hakemlik sıfatının onuruna taraf tutmadan yansız bir maç yöneteceğine inanarak, büyüklerden o gün oynama şansı bulamamış yedek kalecisini hakem olarak kabul ettik.

Zaten yaşça büyük ve güçleri bizden fazla olarak tekme sille her maçta döve döve yenmeyi adet edinmişler, her maçın da böyle de sürüp gideceğini düşünerek gene aynı oyunu tutturmuşlar, her türlü haksızlığın maçı kazanmak için kendilerine mübah olduğuna inanıyorlardı.

Hakemliğine güvenilen kişi daha ilk dakikalarda onlardan olduğunu belli etmekte de hiçbir sakınca görmez oldu. Adamsızlıktan, idareten hakem olduğunu unutmuş bizim başımıza cellat kesilmişti.

Ancak gerek hakemin gerekse büyüklerin o gün ıskaladıkları gerçek, bizim Peter Pan ve o hep küçük  kalan çocuklar olmadığımız idi. Yıllarca ite kaka, tekmeyle yendikleri çocuklar da zaman içinde serpilmiş, gelişmiş, akıllanmış ve büyümüşlerdi.

Nitekim maçın ilerleyen dakikalarında açık bir çelme yiyince-bu damı faul değil- diyen Otobos, - Oyna bir şey yok - diyen kukla hakemin gırtlağına sarılınca çıkan arbede sonuncu önce hakemi kovduk. Sonrada adil bir şekilde devam eden maçı kazandık.

Futbol, kadınların hiçbir zaman anlayamayacağı, 22 adamın bir topun peşinde amaçsızca koştuklarını sandıkları bir oyun değil gerçek hayatın oyunla provasıdır.

Taraflı, adaletsiz hakeme karşı başkaldıracak haklı bir güç her daim saygı görecek bir ihtiyaçtır.

Nusret Atayman

 
Toplam blog
: 88
: 265
Kayıt tarihi
: 14.10.11
 
 

İstanbul 1946 doğumlu, gazetecilik yüksek okulu eğitimliyim. Müzik ve her türlü spor aktivitesi y..